De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Griekse cultuur

Griekse cultuur

Griekenland heeft een bijzonder invloedrijke cultuur die niet alleen het eigen land maar een groot deel van Europa heeft beïnvloedt.

Ga je op vakantie naar Griekenland? Op deze pagina kan je alvast kennismaken met de Griekse cultuur, gewoontes en Grieks eten en typische culturele eigenaardigheden als het Grieks bijgeloof!

Griekenland cultuur & Griekse oudheid

Griekenland heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de kunst, cultuur en architectuur van Europa. In de Griekse hoofstad Athene vind je de belangrijkste bezienswaardigheden uit de Griekse oudheid.

De Acropolis in Athene is niet alleen de grootste tempel van Griekenland maar ook het belangrijkste monument uit de oudheid. Ook het Nationaal Archeologisch Museum in Athene mag je eigenlijk niet missen tijdens je vakantie. Je vindt daar meer kunstwerken uit het oude Griekenland dan in welk ander museum ter wereld ook!

Als je Athene bezoekt voor de bezienswaardigheden, plan dan het liefst je vakantie in het voor- of najaar. In de zomer is het er erg warm en hangt er vaak smog in de lucht. Veel inwoners van Athene gaan dan zelf ook de stad uit.

Familieleven in Griekenland

In Griekenland staat familie centraal, wanneer een van de ouders sterft, is het in Griekenland gebruikelijk dat een van de kinderen dan bij de ander intrekt om voor het gezin te zorgen. Met de hele (schoon)familie onder een dak is in Griekenland ook niets vreemds.

Ook komt het in Griekenland vaker voor dat kinderen totdat ze trouwen bij hun ouders blijven wonen. Vroeger was het niet meer dan normaal dat de man voor de verloving om de hand van de vrouw en haar vader vroeg. Nu zie je dit vooral terug in kleine dorpjes en op de Griekse eilanden, in de grote steden zoals Athene wordt er minder waarde gehecht aan deze traditie. De bruiloft is overal een groot feest met de hele familie en in sommige kleine dorpjes worden zelfs alle inwoners van het dorp uitgenodigd.

Bijgeloof in Griekenland

Zoals vrijdag de 13e en zwarte katten in Nederland ongeluk zouden brengen, zo is er in Griekenland ook veel bijgeloof.. Natuurlijk gelooft lang niet iedereen erin, maar dat maakt het niet minder leuk om te weten.

Dinsdag de 13e
Dinsdag de 13e is de ongeluksdag in Griekenland.

Piase kokkino
Volgens sommige Grieken is het een slecht voorteken als twee mensen tegelijk hetzelfde zeggen, dat is een voorteken van ruzie. Als je toch allebei hetzelfde zegt los je dat op door meteen piase kokkino te zeggen, dat betekent raak rood aan. Als je daarna iets roods aanraakt is er niks meer aan de hand.

Geef het mes eens door
Volgens het Griekse bijgeloof zou je ruzie krijgen als je iemand rechtstreeks een mes aangeeft. Daarom leggen ze het mes eerst op tafel, zodat de ander het mes van tafel kan pakken.

De priester en de zwarte kat
Als je op dezelfde dag een zwarte kat en een priester tegenkomt brengt dat ongeluk.

Spugen op straat
Erg merkwaardig en op het eerste gezicht ook heel onbeleefd is het spugen op straat. Spugen op straat zou het kwaad namelijk op afstand houden. Ook als een compliment aan een baby of peuter wordt gegeven wordt daarna vaak op straat gespuugd om het boze oog (een ander bijgeloof, waardoor je je psychisch en lichamelijk niet goed voelt) te vermijden.

Eten in Griekenland

De Grieken zelf dineren pas laat, na 21.00 is geen uitzondering. De meeste restaurants openen wel rond 19.00 voor de toeristen. In heel Griekenland is vis populair, vooral op de Griekse eilanden waar de vis iedere dag vers gevangen wordt en geserveerd in een van de vele tavernes. Naast vis zijn er ook vele andere gerechten. De Griekse keuken is zeker niet verkeerd!

Een aantal typisch Griekse gerechten zijn Tzatziki (yoghurt met komkommer), Souvlakia (spiesjes met vlees of vis) en Gemista (gevulde tomaten).

Wat betreft alcohol kent bijna iedereen natuurlijk het Griekse drankje Ouzo. Ouzo heeft een alcoholpercentage tussen de 40 en 44 procent en smaakt naar anijs. Het wordt vaak puur, met ijsblokjes of met water gedronken. De fles Ouzo hoor je niet in de koelkast te bewaren, er kunnen dan kleine kristalschilfers in komen.

Griekse mythes > een speciale dagtocht

Alle Griekse eilanden hebben een eigen mythe, die vaak te maken heeft met de Griekse goden uit de oudheid.

Als je op vakantie bent op een van de Cycladen is Delos erg leuk voor een dagtocht! Het eiland Delos is onbewoond, maar toch erg belangrijk voor de Cycladen. Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met de mythe die achter het eiland zit.

Lees meer over de mythe, de geschiedenis en dagtochten naar het eiland.

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews