De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

De bevolking die voor Christus op Delos woonde was volgens verschillende archeologen erg rijk en welvarend.

Voorpret

Je kan verschillende boeken over Griekse mythes bestellen, zo kom je al voor je vakantie meer te weten over de rijke geschiedenis van Griekenland. Ook voor kinderen zijn er verschillende boeken zoals het boek 'Helden Griekse mythes'.

Delos

Delos
Het onbewoonde eiland Delos in Griekenland is al eeuwenlang een heilige plaats. Het eiland, ook wel Dilos genoemd, heeft ook een van de belangrijkste Griekse mythes achter haar naam zitten en een uitgebreide geschiedenis.

Mythes over Delos Griekenland

Een van de mythes gaat dat de oppergod Zeus de vrouw Leto zwanger had gemaakt. Zeus nam het dus allemaal niet zo nauw met de regels, hij was namelijk getrouwd met Hera. Hera was jaloers en liet de zwangere Leto voortdurend achterna zitten door een Python.

Negen maanden later zocht Leto een rustige plek om te bevallen, in alle landen waren ze bang voor de wraak van Hera. Uiteindelijk beviel Leto op Delos van twee goddelijke kinderen Appollon en Artemis, ze heeft daarvoor de belofte afgelegd dat haar kinderen van het eiland Delos iets moois zouden maken.

Als eer voor zijn kinderen maakte Zeus een krans (‘cyclus') van eilanden om Delos heen, waardoor Delos het centrum van de Cycladen werd. Niemand mocht hier geboren worden of sterven, daarom werden zwangere vrouwen en zieke mensen geweigerd.

De geschiedenis van Delos

Archeologen hebben aangetoond dat hier een paar duizend jaar voor Christus al een nederzetting was en dat Delos toen al een religieus centrum was. In de zesde eeuw voor Christus veroverde Pisistratus het eiland, ook is het eiland in bezit geweest van Polycrates van Samos en van Alexander de Grote. In de laatste eeuw voor Christus werd het hele eiland verwoest en zijn alle mensen gestorven, sindsdien is Delos onbewoond gebleven.

In 1872 begonnen de opgravingen waardoor er ontdekt werd hoe belangrijk Delos is geweest voor de Cycladen.

Een bezoek aan Delos Griekenland

Vandaag de dag is Delos alleen te bezoeken met een dagtocht, waarin je alle opgravingen van het eiland kan bekijken, zoals het leeuwenterras met vijf standbeelden van leeuwen, ruïnes van de oude stad en verschillende mozaïek muren en vloeren.

Vanaf Tinos en Mykonos bereik je Delos het allermakkelijkst. Sinds 1990 staat Delos ook op de werelderfgoederenlijst van UNESCO. Overnachten op Delos is verboden.

Informeer op je bestemming naar de mogelijkheden voor een dagtocht naar Delos.

Meer informatie over vakantie in Griekenland

Delos is makkelijk te bereiken vanaf de eilandengroep Cycladen.

Informatie over vakantie op specifieke eilanden vlakbij Delos tref je hier: 

Mykonos

Paros

Santorini

Naxos

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews