De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Vroeger was Kroatie onderdeel van Hongarije.

Voorpret

Lees de gids Wijnproeven van N. Ruitenberg, zo weet je op vakantie precies wat voor Kroatische wijn je in je glas hebt.

Cultuur Kroatie: religie & folklore

Cultuur Kroatie: religie & folklore

Overweeg je een vakantie in Kroatie? Hier tref je handige en leuke wetenswaardigheden over de cultuur van dit mooie land! Wist je bijvoorbeeld dat de stropdas een Kroatische uitvinding is?

Het belang van religie en folklore in Kroatie

Doordat Kroatie vroeger bij Joegoslavië hoorde en er in de oorlog veel mensen gevlucht zijn, leven er in Kroatie veel mensen met Hongaarse, Servische, Italiaanse of Tsjechische voorouders.

De meerderheid van de bevolking is Rooms-katholiek, daarnaast zijn er ook wat Christenen en een heel klein deel is Islamitisch. Het geloof is in Kroatie heel erg belangrijk. Vroeger was het geloof een manier om je te verzetten tegen het communisme. Vandaag de dag zijn alle feestdagen afgeleid van het geloof.

Kroatie hecht aan de lokale folklore en traditie. Per streek en soms zelfs per stad hebben zij hun eigen folklorezang en -dans, die meestal in traditionele kleding worden uitgevoerd. Ieder jaar is er van 22 tot en met 26 juli een aantrekkelijk volksdansfestival in Zagreb.

De Kroatische keuken

De Kroatische keuken is net als de bevolking een mix uit alle windstreken. Zo zijn er in het binnenland Hongaarse en Weense invloeden, terwijl je aan de grens van Italie meer Italiaans eten zal vinden.

In Kroatie zijn 11 wijngebieden, dus je hebt keus genoeg uit verschillende wijnen.

 Wil je meer weten over de Kroatische keuken? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over de Kroatische keuken.

Kroatische stropdas

Het Franse woord voor stropdas (cravate) en het Duitse woord voor stropdas (Krawatte) zijn allebei afgeleidt van het woord ‘Croata.' De Kroaten noemen zichzelf graag het geboorteland van de stropdas.

Volgens de legende kregen mannen die vroeger in de oorlog gingen vechten van hun vrouw een soort sjaal mee. Zo'n sjaal zou de mannen kracht en vertrouwen geven, tegelijkertijd toonden de mannen respect voor hun vrouw en toonden ze trouw.

In de eerste helft van de 17e eeuw, tijdens de 13-jarige oorlog, kwam het terecht bij de fransen die deze modeaccessoire droegen "à la Croate." De stropdas kreeg toen de naam ‘cravate.' Een stropdas is dus een leuk en betekenisvol souvenir uit Kroatie.

De schitterende musea van Zagreb

In Zagreb de hoofdstad van Kroatie tref je maar liefst 60 bijzondere musea. Niet alleen de gangbare maar ook musea op het gebied van sport, etnografie of de jacht.  Een overzicht met een tienal bijzondere tips tref je onder Zagreb museums.

Top 2 reisorganisaties

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews