De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Er is een truffel van 1390 kilo gevonden in Istrie.

Over het algemeen krijg je in Kroatie meer vlees en kleinere porties groente te eten dan wij in Nederland gewend zijn.

Voorpret

Een leuke manier om kennis te maken met de eetgewoontes van Kroatie is tijdens een wijnproeverij!

De Kroatische keuken

De Kroatische keuken

Uit eten in Kroatie? De Kroatische keuken is  heel gevarieerd en verschilt van streek tot streek. De grootste verschillen zitten tussen de kust en het binnenland. In het binnenland herken je veel van de Hongaarse, Oostenrijkse en Turkse keuken, terwijl het aan de kust vooral de mediterrane keuken is. In Istrie zal je veel Italiaans terug zien.

Eten Kroatie > vijf culinaire regio's

Kroatie is opgedeeld in vijf culinaire regio's, vroeger had iedere regio haar specialiteiten die buiten de regio niet te koop waren. Nu kan je de meeste etenswaren ook buiten die regio's kopen.

In Kroatische restaurants staan de bekendste gerechten altijd op de menukaart en in de supermarkten zijn de meeste producten gewoon te krijgen.

De belangrijkste culinaire kenmerken van de vijf regio's zijn:
• In Slavonie wordt er veel Hongaars, vlees en wild gegeten.
• Hrvatsko Zagorje en Međimurje staan bekend om toetjes, taartjes en veel zoetigheid.
• In het binnenland wordt er veel geroosterd en de Osmaanse keuken tradities zie je ook terug hier in Kroatie.
• Istrie staat vooral bekend om de truffels, het eten is vaak gekruid en de Italiaanse keuken is populair. Vooral in de toeristische gebieden staan er veel Italiaanse gerechten op de menukaart.
• Ook in Dalmatie vind je veel Italiaans en vis. Konoba is een oude vistraditie en nog steeds vind je in Dalmatie verschillende Konoba-restaurants.

Uit eten in Kroatie > Istrie en Zagreb

In de hoofdstad van Kroatie is er een restaurant voor iedere smaak en ieder budget te vinden. 

Istrie is het meest populaire toeristengebied van Kroatie en de restaurants hebben er veel internationaal bekende gerechten op de menukaart staan. Daardoor bestel je al gauw voor de vierde keer een pizza Hawai.

Wil je de volgende keer iets anders en typisch Kroatisch proeven? Wij hebben voor jou vijf specialiteiten uit Istrie op een rijtje gezet.

Truffels - Een typisch Istrische delicatesse, maar bij de betere restaurants in Istrie kan je ook hele truffelschotels bestellen!

Erg speciaal is trouwens de Truffle fair die ieder jaar in Livade wordt gehouden, daar kan je les volgen in truffels zoeken, koken met truffels en er zijn allerlei andere activiteiten die allemaal met truffels te maken hebben. 

Maneštra - Dit is een hutspot waarvan het hoofdingrediënt groente is. Het kan geserveerd worden als soep, maar ook als hoofdgerecht met vlees erdoorheen.

Fritaja - Een lekkere lunch is Fritaja, een omelet met asperges, uien en ei. Een tweede variant is de omelet met truffels en ei. Beide specialiteiten uit Istrie.

Fuzi - Een heerlijke pasta met Hongaarse goulash.

Malvazija - Een wijn uit Istrie die heerlijk smaakt bij visgerechten.

Kroatische wijnen

In Kroatie zijn 11 wijngebieden, genoeg keus dus. De Kroatische wijnen zijn niet erg bekend, maar ondanks dat zijn ze wel de moeite waard! Een aantal lekkere witte wijnen zijn Graševina, Debit en Traminac. Aanraders voor rode wijn zijn rode Merlot, Opolo en Faros (van het eiland Hvar).

Sterke dranken zijn geliefd in Kroatie, vooral als aperitief. Het is in Kroatie een gewoonte om de wijn te mixen met water of cola. Wijn gemixt met cola heet in Kroatie Bambus en is een erg populair drankje. Wil je water met wijn? Bestel dan een Gemiscaront.

Aanraders!

Palacinka - Dit is het bekendste toetje van Kroatie! Een dun opgevouwen flensje met daartussen jam, walnoten, ijs of chocolade. Heerlijk...

Rozata - Een smakelijk dessert uit Dalmatie, wat vergelijkbaar is met Creme Caramel, puur genieten!

Kruh - Dit versgebakken brood is lekker en kost bijna niks.

Dalmanski prsut - Lekkere gerookte ham uit Dalmatie.

Buzara - Liefhebbers van scampi's moeten zeker buzara proberen, scampi's in een saus van tomaat en ui.

Top 2 reisorganisaties

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews