De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

De winter duurt in het zuidwesten van Finland ongeveer 100 dagen en maar liefst 200 dagen in Lapland.

Voorpret

Kijk op de website van het Fins Meteorologisch Instituut voor een actuele weersverwachting in Finland.

Klimaat Finland

Klimaat Finland

Finland kent vier verschillende seizoenen waarvan er een het langste duurt: de winter. Een dikke pak sneeuw en ijs is het ideale beeld van een Finse winter.

Tijdens de korte, maar meestal warme zomers in Finland kan je genieten van dagen waar geen eind aan lijkt te komen! Op deze pagina vind je meer informatie over het klimaat en weer in Finland en Lapland.

Klimaat Finland

De noordelijke ligging van Finland is een bepalend voor het klimaat. Finland wordt gekenmerkt door een landklimaat, behalve langs de kuststreken grenzend aan de Botnische Golf bij steden als Turku en Helsinki. Hier is er sprake van een zeeklimaat.

In vergelijking met Canada en Siberië, die liggen op dezelfde breedtegraad, zijn de weer somstandigheden minder bar. Ook de Scandinavische bergrug, dat Noorwegen scheidt van Zweden, en de zuidelijke ligging van deze landen ten opzichte van Finland zorgen ervoor dat de invloeden van storm en regen in Finland wordt gereduceerd.

Zonnige zomers in Finland en Lapland

Tijdens de zomermaanden heb je een overvloed aan zonlicht in Finland. In Lapland gaat de zon vanaf eind mei tot halverwege juli niet onder. Je kunt dit ook ervaren in het zuiden van het land, maar hier duurt deze periode iets korter. Finnen bezoeken in de zomermaanden daarom vele evenementen, maar genieten dan ook van een verblijf bij een zomerhuisje aan een meer.

Het landklimaat zorgt ervoor dat de temperaturen in de zomer aangenaam warm zijn. Je moet hierbij denken aan een gemiddelde temperatuur van 20 tot 23 graden. Als er een wind over Finland waait vanuit de Arctische oceaan dan ligt de temperatuur tussen de 15 en 18 graden. Het is op deze dagen dan vaak een deel van de dag bewolkt.

Winter in Finland en Lapland

De winter is het langst durende seizoen in Finland. In het uiterste noorden begint de winter het vroegst en kunnen de heuvelruggen al in augustus of september bedekt zijn met een dun, eerste laag sneeuw. Het tijdstip waarop de sneeuw daadwerkelijk blijft liggen varieert enorm per jaar. In het zuidwesten van Finland gebeurt dit meestal in december. Turku en de Ǻland eilanden hebben dan ook het kortste winterseizoen.

Van december tot februari zijn de temperaturen het laagst in Finland. Dit varieert van enkele graden onder nul in het zuiden tot -25 C of meer in Lapland. Ook kent de Finse winter dagen waarop de temperatuur niet onder het vriespunt zakt. Dit zijn er gemiddeld maar een paar per jaar. Zorg er dus voor tijdens je vakantie gedurende de strenge winter in Finland dat je je warm aankleedt.

Klimaat Finland > korte lente en herfst

De herfst en de lente duren beide maar gemiddeld twee maanden afhankelijk van de ligging. Het is een periode waarin weersveranderingen in rap tempo plaatsvinden. Als de sneeuw in maart en april langzaam begint te smelten en een vochtige aarde achterlaat, kunnen de planten en bomen door het toenemende zonlicht volop beginnen met bloeien.

Als de warme zomerdagen in augustus weer beginnen af te nemen, wordt de herfst ingeluid. De avonden vallen vroeger en zodra het een aantal nachten heeft gevroren, kleuren de bladeren van bomen vuurrood en geel. Deze periode van mooie natuurschoon duurt ongeveer twee weken en is het mooiste in Lapland. In Finland wordt dit ‘ruska’ genoemd.

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews