De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Nordic walking is onstaan in Finland als zomertraining voor langlaufers.

Voorpret

De Finland infogids is een uitstekende reisgids met veel informatie voor een vakantie in Finland. Naast info over musea, de cultuur en bezienswaardigheden, tref je veel praktische tips over zaken als vliegtickets en vervoer.

Cultuur Finland

Cultuur Finland

De natuur speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Finnen. Van lange wandelingen door de bossen tot zomers zwemmen in een meer om af te koelen na een bezoek aan de sauna.

Ondanks dat de Finnen in eerste instantie soms gereserveerd overkomen, zijn het echte levensgenieters die houden van gezelligheid. Hier vind je informatie over enkele Finse gebruiken en de Finse cultuur.

Cultuur Finland > het Finse badritueel en de sauna

De sauna maakt al eeuwen deel uit van het gewone badritueel in Finland. Finnen genieten van een sauna bij een temperatuur vanaf 80 graden.

Naar de sauna gaan doe je vaak in twee tot drie rondes waarbij opwarmen en afkoelen elkaar afwisselen. Dit bevordert de bloedsomloop, lichamelijke ontspanning en is goed voor je algehele welzijn. Om extra hitte en vocht in de sauna te creëren, gooi je water op de stenen van de verwarming. Dit wordt in het Fins ‘löyly’ genoemd.

Finse gebruiken > vakantie in een zomerhuisje

Vakantie betekent voor Finnen een verblijf met het gezin, familie of vrienden in een houten zomerhuis op het platteland. Hier komen zij samen onder vaak eenvoudige omstandigheden om te ontspannen, te genieten van elkaars gezelschap en de natuur.

Als je hier zelf op vakantie bent kan je ze midden in de nacht ontmoeten als ze met olielantaarns over een pad door het bos lopen, om naar de toilet te gaan. Natuurlijk zijn er  ook  zomerhuisjes voorzien van alle moderne gemakken als elektriciteit, wasmachine en verwarming, zodat ze ook in de winter bewoonbaar is.

De duur van het verblijf varieert. Het is geschikt voor een weekendje weg, maar sommige verblijven er enkele weken. De meeste zomerhuisjes bevinden zich bij een meer en een sauna mag dan natuurlijk niet ontbreken. In de zomermaanden gaat men ook graag het meer op met een roeiboot om te vissen en vervolgens ’s avonds het gevangen vis te bereiden als diner.

Zomerse dansavonden in Finland

Tijdens de zomermaanden gaan Finnen in de landelijke regio’s graag een avond dansen. Dit fenomeen wordt lavatanssi genoemd. De dansgelegenheid bevindt zich meestal in de nabijheid van een meer waar er ook mogelijkheid is tot het bestellen van een lichte maaltijd en een drankje.

Het uitnodigen voor een dans gaat als volgt: een man vraagt een vrouw die aan de kant staat te wachten om te dansen en begeleidt haar na de dans vervolgens weer netjes terug naar dezelfde plaats. Vaak zijn de rollen slechts een uur per avond omgedraaid! Favoriete dansen van de Finnen zijn: de foxtrot, tango, wals en de Finse dans ‘’humppa’’. Verwante danssoorten kunnen elkaar zelfs tijdens een lied afwisselen!

De Finse tango

De tango is diep in de Finse cultuur geworteld. Bij deze gepassioneerde muziek en elegante, maar energieke dans draait het altijd om de liefde.

Een groot verschil tussen de Finse en Argentijnse tango is het veranderen van het ritme in het refrein dat meer overeenkomsten vertoont met de roemba.

Tijdens de jaarlijkse tangobeurs die wordt gehouden in Seinäjoki worden tijdens de goed bekeken zangwedstrijd de beste zanger en zangeres gekroond tot ‘tangokoning en koningin’ van het jaar.

Molkky

Mölkky is een outdoor spel dat in wedstrijdvorm, maar vooral voor de gezelligheid wordt gespeeld in Finland. Het lijkt op kegelen.

Het spel bestaat uit houten stokken die genummerd zijn van 1 tot 12 van verschillende lengte die staand op de grond worden geplaatst. Met de Mölkky, een blok hout, probeer je de stokken omver te gooien. Gooi je een stok omver dan krijg je het aantal punten die erop vermeld staan bij je puntentotaal opgerekend. Gooi je drie stokken omver, dan krijg je drie punten. Degene die als eerste 50 punten behaalt, is de winnaar, maar dit is moeilijker dan gedacht!

Budget deals

Top Tips Per Type

0
shares