De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Nordic walking is onstaan in Finland als zomertraining voor langlaufers.

Voorpret

De Finland infogids is een uitstekende reisgids met veel informatie voor een vakantie in Finland. Naast info over musea, de cultuur en bezienswaardigheden, tref je veel praktische tips over zaken als vliegtickets en vervoer.

Cultuur Finland

De natuur speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Finnen. Van lange wandelingen door de bossen tot zomers zwemmen in een meer om af te koelen na een bezoek aan de sauna.

Ondanks dat de Finnen in eerste instantie soms gereserveerd overkomen, zijn het echte levensgenieters die houden van gezelligheid. Hier vind je informatie over enkele Finse gebruiken en de Finse cultuur.

Cultuur Finland > het Finse badritueel en de sauna

De sauna maakt al eeuwen deel uit van het gewone badritueel in Finland. Finnen genieten van een sauna bij een temperatuur vanaf 80 graden.

Naar de sauna gaan doe je vaak in twee tot drie rondes waarbij opwarmen en afkoelen elkaar afwisselen. Dit bevordert de bloedsomloop, lichamelijke ontspanning en is goed voor je algehele welzijn. Om extra hitte en vocht in de sauna te creëren, gooi je water op de stenen van de verwarming. Dit wordt in het Fins ‘löyly’ genoemd.

Actuele ticket aanbiedingen voor Helsinki

* Bekijk hier de bijkomende kosten

Finse gebruiken > vakantie in een zomerhuisje

Vakantie betekent voor Finnen een verblijf met het gezin, familie of vrienden in een houten zomerhuis op het platteland. Hier komen zij samen onder vaak eenvoudige omstandigheden om te ontspannen, te genieten van elkaars gezelschap en de natuur.

Als je hier zelf op vakantie bent kan je ze midden in de nacht ontmoeten als ze met olielantaarns over een pad door het bos lopen, om naar de toilet te gaan. Natuurlijk zijn er  ook  zomerhuisjes voorzien van alle moderne gemakken als elektriciteit, wasmachine en verwarming, zodat ze ook in de winter bewoonbaar is.

De duur van het verblijf varieert. Het is geschikt voor een weekendje weg, maar sommige verblijven er enkele weken. De meeste zomerhuisjes bevinden zich bij een meer en een sauna mag dan natuurlijk niet ontbreken. In de zomermaanden gaat men ook graag het meer op met een roeiboot om te vissen en vervolgens ’s avonds het gevangen vis te bereiden als diner.

Zomerse dansavonden in Finland

Tijdens de zomermaanden gaan Finnen in de landelijke regio’s graag een avond dansen. Dit fenomeen wordt lavatanssi genoemd. De dansgelegenheid bevindt zich meestal in de nabijheid van een meer waar er ook mogelijkheid is tot het bestellen van een lichte maaltijd en een drankje.

Het uitnodigen voor een dans gaat als volgt: een man vraagt een vrouw die aan de kant staat te wachten om te dansen en begeleidt haar na de dans vervolgens weer netjes terug naar dezelfde plaats. Vaak zijn de rollen slechts een uur per avond omgedraaid! Favoriete dansen van de Finnen zijn: de foxtrot, tango, wals en de Finse dans ‘’humppa’’. Verwante danssoorten kunnen elkaar zelfs tijdens een lied afwisselen!

De Finse tango

De tango is diep in de Finse cultuur geworteld. Bij deze gepassioneerde muziek en elegante, maar energieke dans draait het altijd om de liefde.

Een groot verschil tussen de Finse en Argentijnse tango is het veranderen van het ritme in het refrein dat meer overeenkomsten vertoont met de roemba.

Tijdens de jaarlijkse tangobeurs die wordt gehouden in Seinäjoki worden tijdens de goed bekeken zangwedstrijd de beste zanger en zangeres gekroond tot ‘tangokoning en koningin’ van het jaar.

Molkky

Mölkky is een outdoor spel dat in wedstrijdvorm, maar vooral voor de gezelligheid wordt gespeeld in Finland. Het lijkt op kegelen.

Het spel bestaat uit houten stokken die genummerd zijn van 1 tot 12 van verschillende lengte die staand op de grond worden geplaatst. Met de Mölkky, een blok hout, probeer je de stokken omver te gooien. Gooi je een stok omver dan krijg je het aantal punten die erop vermeld staan bij je puntentotaal opgerekend. Gooi je drie stokken omver, dan krijg je drie punten. Degene die als eerste 50 punten behaalt, is de winnaar, maar dit is moeilijker dan gedacht!

Design in Finland

Als je aan design uit Scandinavië denkt, denk je snel aan gestileerde of geabstraheerde vormen die gebaseerd zijn op natuurelementen. Deze elementen komen ook veelvuldig in design uit Finland. De wereldberoemde Aalto vaas, van de Finse architect Alvar Aalto, dankt haar golvende vorm aan de vorm van de Finse meren.

Finnish Architecture Museum
Heb je interrese in de Finse architectuur? Dan is het bezoek aan het Finnish Architecture Museum in Helsinki absoluut aan te raden!

Glas en Aardewerk
Iittala is bekend geworden met glaswerk van ontwerpers als Kaj Frank en Alvar Aalto. Tip: Breng een bezoek aan de Iittala Museum en glasfabriek in het gelijknamige dorp gelegen nabij Tampere.

Sieraden van Finnish Design
Lapponia Jewelry is bekend om haar strak en expressief vormgegeven sieraden in zowel goud, platina en zilver. Je bent op het juiste adres bij Kalevala Koru als je houdt van sieraden waarvan het ontwerp kenmerken vertoont van oude opgravingen, maar ook moderne elementen bevat. Sieraden van Aarikka zijn speels, kleurrijk en gemaakt van natuurlijke producten als hout en zilver.

Mode van Finnish Design
Marimekko is een begrip in Finland. Kenmerkend zijn de kleurrijke en krachtige prints die je terug vindt op kleding, handtassen en decoratie voor het interieur. Ivana Helsinki is een opkomend Fins designmerk met eigentijdse ontwerpen met een sterke hang naar nostalgie en jeugdsentiment. Ivana Helsinki omschrijft haar stijl als Art Modern en alle kledingstukken worden in Finland geproduceerd.

Feestdagen Finland > nationale feestdagen

Hier vind je een overzicht van de Nationale Feestdagen van Finland:

 • 1 januari : Nieuwjaar
 • 6 januari : Driekoningen
 • Goede Vrijdag (variabel)
 • Paasmaandag (variabel)
 • 1 mei : Dag van de Arbeid of Vappu
 • Hemelvaart (donderdag 40 dagen na Pasen)
 • Midzomerdag, Johannus Päivä (zaterdag tussen 20 en 26/6)
 • Allerheiligen (1 week na Allerheiligen in Frankrijk)
 • 6 december Dag van de Onafhankelijkheid
 • 24 december Kerstavond (niet officieel, maar de meeste werknemers hebben op deze dag vrij)
 • 25 december : Eerste Kerstdag
 • 26 december : Tweede Kerstdag
Dag van de arbeid
De dag van de Arbeid, Vappu, dat wordt gevierd op 1 mei is een nationale feestdag in Finland. De voorafgaande avond, Vapunaatto, wordt echter groots gevierd in de steden in een carnavalachtige sfeer. Drank en hapjes zijn er in overvloed!

Midzomernacht
Juhannus, midzomernacht, wordt jaarlijks gevierd op de zaterdag tussen 20 en 26 juni en Juhannusaatto, de avond voor de officiële feestdag, is voor veel mensen de perfecte gelegenheid om uitgebreid met familie en vrienden feest te vieren.

Naamdag
Bijna alle Finse huishoudens bezitten een kalender waarin de naamdagen per dag staan vermeld. Vanaf begin 1900 wordt er een naam aan het almanak toegevoegd als een voornaam aan zo’n 1000 Finnen is gegeven.

Actuele ticket aanbiedingen voor Helsinki

Bijkomende reserverings- en / of administratiekosten :
Tix € 29,50
Cheaptickets.nl € 29,09 Administratiekosten zijn €27,- bij 1 vliegticket of €29,- bij gelijktijdige reservering van 2 of meer vliegreizen.
Prijsvrij € 0,00
Andere niet te vermijden bijkomende kosten: ANVR aangesloten reisorganisaties berekenen een bijdrage van € 2.50 per boeking voor het calamiteitenfonds.
Deze toeslagen zijn het laatste nagekeken op 12 mei 2024
632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews