De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

De Dalmatier honden komen uit de streek Dalmatie in Kroatie.

Voorpret

Kom meer te weten over Split en Kroatie met een goede reisgids van Lonely Planet of Insight Guides.

Split

Split
De hoofdstad van de streek Dalmatie in Kroatie is de havenstad Split. Vanuit de haven van Split kun je vele van de mooie eilanden van Dalmatie bereiken. Het hart van de stad bestaat volledig uit een oud paleis, wat de sfeer erg bijzonder maakt.

De bouw van het paleis van Split wordt vaak gezien als het begin van de stad. Toen het paleis eeuwen geleden gebouwd werd, gingen er al snel mensen in wonen. Nog steeds is het echte centrum van Split in het paleis, je vindt er winkels, een markt en een kathedraal.

Bezienswaardigheden in Split

Paleis van DiocletianusIets wat je gezien moet hebben is het paleis van Diocletianus. Waarschijnlijk kom je het paleis vanzelf tegen want het is nog steeds het hart van de stad met winkels, markten, de kathedraal Sint Duje en 3000 inwoners tussen de muren. Het paleis is een van de bestbewaarde uit de keizerstijd en staat ook op de lijst van UNESCO werelderfgoederen.

Als je in de kathedraal Sint Duje (Domniuskathedraal) bent, let dan zeker even op de 13-hoekige stenen preekstoel! Het hoogtepunt van de kathedraal.

Marjan Iets ten westen van Split ligt het beschermde natuurgebeid Marjan, vooral bekend van de gelijknamige heuvel. In het natuurgebied vind je ook sportparken, de dierentuin en vanaf de heuvel zie je alle eilandjes voor de kust!

Narodni Trg Het stadsplein van Split is niet zo groot als sommige andere Europese stadspleinen, maar toch erg leuk om gezien te hebben! Rondom het plein zijn wat winkeltjes en museums. Waaronder het Etnografisch museum, waar volkskunst uit Dalmatie tentoongesteld staat.

Dalmatische eilanden Vanuit de haven van Split zijn de meeste eilanden voor de kust te bereiken. Alle eilanden hebben wel iets speciaal en stuk voor stuk hebben ze prachtige natuur. Hvar is een erg leuk eiland, het drukst bezochte eiland van Kroatie met typisch Venetiaanse gebouwen!

Wil je liever een mooi strand? Dan moet je echt naar het eilandje Brela, het grindstrand op Brela is in 2003 verkozen tot het beste van Europa en tot zesde beste van de wereld. Door alle baaien tussen de rotsen vind je hier makkelijk een privéstrandje! Meer over de mooie Dalmatische eilanden 

Nationaal Park Biokovo Dit park is echt perfect om trektochten te maken, te wandelen of te mountainbiken. Ook vind je hier de een na hoogste berg van Kroatie, Sveti Jure. Op een heldere dag kan je de Monte Gargano zien, die 252 kilometer verderop in Italie ligt!

Winkelen in Split

Split is geen echt winkelparadijs (daarvoor kan je beter naar Zagreb op vakantie gaan) maar onderstaande markt en winkelstraat zijn wel erg gezellig!

Trznica Pazar Pazar is de openluchtmarkt van Split, naast de spullen die je in elk vakantieland ziet heb je hier ook leuke lokale items, al is het soms wel een beetje zoeken. Er zijn heel erg veel Italiaanse schoenen, waaronder ook veel kleine maten, voor vaak heel weinig geld! Net buiten de paleismuren aan de oostkant.

Marmontova Ulica De straat Marmontova loopt van het water tot aan het Nationaal Theater, dit is eigenlijk de enige winkelstraat van Split waar niet alleen souvenirs te krijgen zijn, maar waar je ook de grotere bekende winkelketens vindt. Marmontova ulica

Uitgaan in Split

De belangrijkste uitgaansbuurt van Split is niet geheel onverwacht het paleis! Er zijn verschillende discotheken, kroegjes en barretjes.

Een aanrader Hemingway waar ze verschillende evenementen organiseren. Adres: VIII Mediteranskih igara 5, Split.

Voordelig vliegen voor een vakantie naar Split

Een vakantie naar het verrassende Split in Kroatië begint bij het vinden van voordelige vliegtickets. Kijk zeker eens naar het aanbod van Tix.nl. Meer tips voor voordelige vliegtickets? Bekijk de special over het vinden van voordelige vliegtickets naar Kroatië.

Top 2 reisorganisaties

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews