De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

In de 10e eeuw was Chichen Itza de belangrijkste stad van Yucatan.

Volgens de legendes werd Chichen Itza in 987 gesticht door Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl. Wetenschappers vermoeden echter dat de stad nog veel ouder is en in in 987 veroverd werd door Topiltzin.

Voorpret

Lees het boek Terugblik op een Wereldtijdperk van Sebastiaan Roeling voor een kennismaking met de Maya cultuur en de geschiedenis van beroemde Mayasteden als Tikal en Chichen Itza.

In de Lonely Planet editie Yucatan staan uitstekende tips en informatie over reizen naar deze regio in Mexico alsmede enige info over Chichen Itza.

Chichen Itza

Chichen Itza

Chichen Itza in Yucatan Mexicois één van de mooiste en meest bezochte oude Mayasteden ter wereld. Recent nog is Chichen Itza benoemd tot één van de "nieuwe" oude wereldwonderen!

Op deze pagina tref je veel tips en info m.b.t het bezoeken van de Maya ruines, de zonnewende en reizen naar Chichen Itza, Mexico.

Reizen naar Chichen Itza

Chichen Itza is slechts 1,5 uur rijden van de mooie stad Merida en 2,5 uur rijden vanaf de populaire plaats Cancun waar diverse airlines direct vanaf Schiphol op vliegen, waaronder TUIfly.

Vanuit vrijwel alle grotere badplaatsen in Yucatan worden excursies naar Chichen Itza aangeboden. Je kunt echter ook prima een auto huren en dit deel van Mexico individueel, in je eigen tempo verkennen.

Leuke badplaatsten aan de kust in Yucatan zijn o.a. Playa del Carmen, een voormalig hippiedorp op circa 70 km zuidelijk van Cancun met echt schitterende stranden en veel leuke winkels en kleine stadje Tulum vlakbij de oude Mayastad Tulum. Beiden zijn nog niet volledig ontdekt door het massatoerisme.

De maya ruines in Chichen Itza

In Chichen Itza kan je enkele van de meest opmerkelijke ruines ter wereld uit de oude maya cultuur bewonderen. Op deze magische plek, die maar liefst 18 km2 groot is, staan een dertigtal bouwwerken en meerdere bijzondere beelden.

Cichen Itza was vanaf 432 na Christus gedurende circa 800 jaar één van de grootste ceremoniele centra in Yucatan. De geschiedenis van Chichen Itza gaat overigens helemaal terug tot circa 500 voor Christus, maar de eerste paar honderd jaar was het niet meer dan een kleine nederzetting.

Veel van de gebouwen zijn gemaakt van prachtig witte kalksteen. Drakenkoppen en slangen beschermden de tempels tegens de duivels. Men neemt aan dat de maya's in hun architectuur waarschijnlijk beïnvloed zijn door de Tolteken en de Itza's.

De zonnewende op de tempel Kukulcan

Op de Gran Plaza staat de meest imposante tempel van Chichen Itza die Kukulcan of ook wel El Castillo wordt genoemd. Ieder element van de architectuur van deze tempel heeft een betekenis. Zo verwijzen de negen terassen naar het dodenrijk en het aantal vlakken op de zijkanten is 52, gelijk aan de weken in een jaar.

Tijdens de zonnewende op 21 maart of 21 september kan je hier iets heel bijzonders meemaken. Alle negen hoeken van de terassen van Kukulcan werpen hun schaduwen dan op de trap aan de noordzijde van de tempel. Deze vormen samen de slangengod Kukulcan, die vervolgens gedurende 34 minuten over de 364 treden van de trap naar beneden kronkelt, tot hij in de aarde verdwijnt.

Tip: 's nachts is er een geluids- en lichtshow bij de ruines die zeer de moeite waard is!

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews