De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Studenten van over de hele wereld reizen naar Guatemala om Spaans te leren.

In het noorden van Guatemala liggen de wereldberoemde Maya tempels van Tikal.

Bijna de helft van de bevolking van Guatemala stamt nog rechtstreeks af van de Mayas, de oorspronkelijke bevolking van Midden-Amerika.

Voorpret

Bekijk hier alvast een mooie foto impressie van Guatemala. 

Guatemala

Reizen naar Guatemala? Steeds meer mensen ontdekken dit bijzonder kleurrijke en gevarieerde land. Het staat bekend om haar ongekend mooie natuur: reusachtige vulkanen, grote meren, oerwoud en tropische kusten.

Bij veel reizigers is Guatemala vooral ook geliefd vanwege de mensen en haar cultuur. Bijna de helft van de bevolking stamt nog rechtstreeks af van de Mayas, de oorspronkelijke bevolking van Midden-Amerika.

Hier tref je tips voor het plannen van een rondreis door Guatemala en informatie over de bijzondere plaatsen in dit prachtige land. Van de beroemde Maya Tempels van Tikal, tot het meer van Atitlan, Caribisch Lingston en charmant Antigua. Zoek je een Guatemala reis of voordelige vliegtickets? Kijk dan even bij de actuele aanbiedingen op deze pagina.

Must see tijdens alle Guatemala reizen: El Peten en de Maya tempels van Tikal

De provincie in het noorden van Guatemala, El Petén, heeft een heel ander karakter dan de hooglanden. Het is er tropisch en heeft een glooiend landschap met hoge palmbomen en de ceiba boom (een enorme boom, die in het Maya geloof hemel en aarde en onderwereld weerspiegelt).

Verder naar het noorden begint het oerwoud. Daar vind je ook de Maya tempels van Tikal, die hoog boven de jungle uittoren. Deze tempels, die echt midden in het oerwoud liggen, zijn wereldberoemd en trekken veel bezoekers. Er zijn tientallen andere Maya ruines te bezoeken, maar om sommige te zien moet je je eerst drie dagen een weg door het oerwoud banen!

Wie op zoek is naar avontuur, zal het in Guatemala zeker vinden. In de Petén kan je heel avontuurlijke trektochten maken. Er zijn meren waar je krokodillen, schildpadden en andere exotische dieren ziet. In het oerwoud laat met name de brulaap van zich horen, met zijn geluid als van een woeste bende jaguars.

Tip: bij zonsopgang zijn de Maya tempels van Tikal echt adembenemend mooi!

Actuele ticket aanbiedingen voor Guatemala City

* Bekijk hier de bijkomende kosten

Caribisch Livingston, Guatamala

In Livingston, aan de Caribische , vind je een onvervalst stukje Afrika in Guatemala. De mensen hier, de Garifunas, stammen af van de Afrikanen die als slaven naar het Caribisch gebied werden gebracht. Eén van de schepen leed schipbreuk vlakbij het eiland Sint Vincent. Vandaaruit hebben zij hun heil gezocht langs de kust van Midden-Amerika. De garifuna muziek is geweldig opzwepend. Maar in deze rasta sferen lig je vooral graag in je hangmat. Bestel hier de Tapado, een vissoep met cocosmelk en gebakken banaan. De rivier tussen Livingston en Rio Dulce, El Golfete, is één van de mooiste stukjes van Guatemala. Tip: reis vanuit de hoofdstad met een touringbus naar de havenplaats Puerto Barrios en neem daar de ferry langs de kust naar Livingston. Met een beetje geluk zwemmen de dolfijnen met je mee!

Rondreis tip: het mooie meer van Atitlan

Het meer van Atitlan ligt op 3 uur reizen van Antigua. Het uitzicht is adembenemend zodra je vanuit de bergen naar het meer rijdt. Vulkanen omringen het meer dat 18 kilometer lang en 8 kilometer breed is!

Om het meer van Atitlan heen liggen meerdere Maya dorpjes. Naast het Spaans worden in Guatemala nog 23 Maya talen gesproken! De bewoners rondom het meer spreken Kaqchiquel of Tzutujil.

De grootste plaats aan het meer van Atitlan is Panajachel. Hiervandaan kun je met bootjes, lanchas, naar andere plaatsjes. Bijvoorbeeld naar San Marcos. Naast het Maya dorp is hier een hippie dorp ontstaan. Je kan er allerlei massages en reiki behandelingen of cursussen doen. Het meer Atitlan schijnt een magische kracht te hebben!

Markt in Chichicastenango

In elke stad of dorp in Guatemala is de markt een feest van kleur. Alle mogelijke handelswaar wordt uitgestald en aangeprezen. Vrouwen komen uit omringende dorpen om groente, fruit of geweven stoffen te verkopen. Ze zien er heel mooi uit in hun traditionele kleding en gekleurde banden in het haar.

Solola, een plaatsje bij het meer van Atitlan, heeft een heel mooie markt.De markt van Chichicastenango, op 1½ uur reizen van Panajachel, is de grootste in Guatemala. Met name de markt op zondag is een trekpleister. Het stadje ademt een tijdloze sfeer uit. In de kerk, Santo Tomas, kun je goed zien hoe hier het katholieke geloof zich heeft vermengd met Maya rituelen. Tip: de beste koopjes doe je in de middag vanaf 15 uur, als de markt gaat opbreken.

Reizen in de Hooglanden van Guatemala

Tijdens een rondreis door de hooglanden kom je op weg naar het meer van Atitlan langs Tecpan. Daar liggen de indrukwekkende Maya ruines van Iximché, de oude hoofdstad van de Kaqchikel Mayas.

Op reis in de hooglanden kom je allerlei verrassende plaatsen en dorpjes tegen. In Nebaj waan je je bijna in Zwitserland. Groene valleien met kabbelende beekjes en koeien in de wei. Todos Santos ligt in het ruigere berggebied van de Cuchumatanes. Het is een Maya dorp waar alle bewoners nog de traditionele kleding dragen. Op 1 november vinden hier speciale paardenraces plaats!

Quetzaltenango, ook wel Xela genoemd, is de tweede stad van Guatemala. Hier kun je Spaans studeren of, mocht je wat langer in Guatemala willen blijven, ook vrijwilligerswerk doen. De sfeer in Quetzaltenango is bijzonder authentiek en iets minder toeristisch dan Antigua.

Ontdek Antigua & Guatemala City

Antigua is heel geliefd bij reizigers die door Midden-Amerika trekken en bij studenten die Spaans willen leren. Alleen al rondlopen door de historische straatjes is een belevenis. In het hart ligt het Parque Central. Dat is dé ontmoetingsplek, voor een praatje met de lokale mensen of een avond met vrienden rondom de oude fontein.

Er zijn hier wel 80 taalscholen die voor de meeste studenten ook een verblijf in een gastgezin regelen. Veel studenten combineren een Spaanse les met vrijwilligerswerk.

Antigua is een perfecte uitvalbasis voor een Guatemala rondreis. Er zijn tientallen reisbureaus die excursies of vervoer aanbieden. Ook kun je de meeste plekken met het openbaar vervoer bereiken. Een reis met de lokale chickenbus, de opgeverfde oude schoolbussen, is altijd een belevenis.

Antigua is de oude hoofdstad van Guatemala. De huidige hoofdstad, Guatemala city, is geen trekpleister. Er zijn een paar mooie historische gebouwen en ook enkele bijzondere musea. Maar de meeste reizigers slaan deze grote, drukke stad over tijdens hun Guatemala reis (ook vanwege de criminaliteit).

Semuc Champey

In de binnenlanden, Verapaz, vind je de plaatsjes Lanquin en Semuc Champey. Hier kun je in grotten zwemmen, kayakken en raften. Semuc Champey is één van de best bewaarde geheimen van Guatemala. Er loopt een woeste rivier, die onder een plateau van waterbronnen duikt. Het is er sprookjesachtig mooi.Tip: klim hier naar de mirador (uitkijkpunt) voor een onvergetelijk uitzicht!

Actuele ticket aanbiedingen voor Guatemala City

Bijkomende reserverings- en / of administratiekosten :
Tix € 29,50
Cheaptickets.nl € 29,09 Administratiekosten zijn €27,- bij 1 vliegticket of €29,- bij gelijktijdige reservering van 2 of meer vliegreizen.
KLM € 10,00 Additioneel is er een toeslag van €2,50 voor het calamiteitenfonds per boeking.
Andere niet te vermijden bijkomende kosten: ANVR aangesloten reisorganisaties berekenen een bijdrage van € 2.50 per boeking voor het calamiteitenfonds.
Deze toeslagen zijn het laatste nagekeken op 12 mei 2024
632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews