De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Bekijk ook

Wist je dat...

Antigua wordt omringd door drie prachtige vulkanen, Agua, Fuego en Acatenango.

Voorpret

Lees De geur van Copal, van Loretta van Iterson, een beschrijving van een rondreis door Guatemala.

Antigua Guatemala

Alleen al rondlopen door de historische straatjes van Antigua is een belevenis. De prachtige koloniale gebouwen, gekleurde huizen, de middeleeuwse (hobbelige) straatkeien en de vele parkjes maken van Antigua een uniek stadje. Het is dan ook heel geliefd bij reizigers die door Midden-Amerika trekken en bij studenten die Spaans in Guatemala willen leren.

Op deze Antigua Guatemala pagina tref je tips en informatie over de bezienswaardigheden, Semana Santa, Spaans leren aan de vele taalscholen en vrijwilligerswerk in Antigua, Guatemala.

Antigua Guatemala - een prachtig historisch stadje

In de tijd van de Spaanse overheersing was Antigua de hoofdstad van Midden-Amerika. Na een grote aardbeving in 1773 is de hoofdstad verhuisd naar wat nu Guatemala stad is. Eigenlijk heet het stadje ‘La Antigua Guatemala’, wat ‘Het Oude Guatemala’ betekent. Antigua telt meer dan 30 oude kerken en ruines. Het stadje staat op de UNESCO wereldlijst van beschermd cultureel erfgoed.

Antigua heeft een stratenplan van avenidas en calles. De avenidas lopen van noord naar zuid en de calles van west naar oost. In het hart ligt het Parque Central. Dat is dé ontmoetingsplek, voor een praatje met de lokale mensen of een avond met vrienden rondom de oude fontein. Aan het park ligt de kathedraal, die ’s avonds sprookjesachtig verlicht is, en de oude gallerijen en het stadhuis.

Reizen naar Antigua Guatemala

Wil je naar Antigua reizen, maar naast Guatemala ook Belize en Mexico bezoeken? Bij TUI vind je fantastische rondreizen. Bijvoorbeeld een 16-daagse rondreis langs De Grote Maya Route met een aaneenschakeling van hoogtepunten v.a. 1479,- incl. vlucht en verblijf!


Backpackers zullen er meestal voor kiezen om zelf hun reis naar Guatemala samen te stellen. Het beste vlieg je naar Guatemala city. De vlucht duurt gemiddeld 14 uur. Daarvandaan ben je met een taxi of shuttle (mini-busje) binnen een uur in Antigua. Diverse maatschappijen vliegen naar Guatemala, meestal via de USA, Mexico of Spanje, waaronder KLM. Als je de tarieven voor vliegtickets van alle maatschappijen wilt vergelijken dan is het handig eerst  even bij budget vliegtickets specialisten als Tix.nl te kijken. Je hebt dan meteen een overzicht van alle relevante airlines en speciale acties. Tip: Er is een Caribisch eiland dat Antigua heet. Vergis je niet bij het boeken van je vliegtickets!

Spaans leren in Antigua

Antigua in Guatemala is hét centrum in Midden-Amerika om goed en goedkoop Spaans te leren. Er zijn hier meer dan 80 taalscholen. Van over de hele wereld komen studenten naar Antigua om Spaans te leren. Het is veel goedkoper dan studeren in Spanje en je krijgt altijd een privé-leraar. Het Guatemalteekse Spaans wordt duidelijker en langzamer uitgesproken, waardoor je het ook eerder onder de knie krijgt.

Antigua telt wel 80 taalscholen die voor de meeste studenten ook een verblijf in een gastgezin regelen. Dan leer je ook nog Spaans aan de keukentafel en je leert snel andere mensen kennen.

Vrijwilligerswerk in Antigua

Veel studenten combineren een cursus Spaans met vrijwilligerswerk. Er is nog veel armoede, met name in de dorpen buiten Antigua. Je kan vaak op schooltjes helpen, in kinderopvang of verzorging van ouderen of gehandicapten. Bijvoorbeeld bij de door Nederlanders gerunde stichting Los Ninos.

Tip: je kunt hier ter plaatse heel goed zelf een Spaanse school, gastgezin en vrijwilligerswerk organiseren. Dat is vaak goedkoper dan een complete reis boeken. Naast Spaanse scholen zijn er ook veel salsa-scholen! ’s Avonds wordt er veel gedanst en er zijn veel leuke restaurantjes en bioscoopzaaltjes.

De processies met Semana Santa in Antigua

In Semana Santa, de week voor Pasen, is het een drukte van jewelste in Antigua. Veel mensen komen speciaal naar Antigua toe om Semana Santa mee te maken. Vanuit alle kerken worden processies gehouden. Aan de grootste processies doen 4.000 mensen mee!

Semana Santa in Antiqua is een heel bijzondere ervaring. Op reusachtige draagbaren worden heilige beelden van Jezus en Maria gedragen, soms wel door 80 man, 40 aan elke zijde. Allen hebben speciale zwarte of paarse gewaden aan. Op de Heilige Vrijdag loopt er een heel leger Romeinen voorop. Achteraan loopt altijd een orkest, met zware tromslagen en trompetten.

De Semana Santa processies lopen over alfombras. Dat zijn prachtige kleurige tapijten op straat van dennenaalden, bloemen en patronen van gekleurd zaagsel. Aan deze alfombras werken hele families urenlang voordat een processie langskomt. Als je het vraagt, mag je vaak meehelpen om een alfombra te maken.

Antigua Guatemala > wat je niet wilt missen!

In elke stad of dorp in Guatemala is de markt een feest van kleur. Alle mogelijke handelswaar wordt uitgestald en aangeprezen. Vrouwen komen uit omringende dorpen om groente, fruit of geweven stoffen te verkopen. Ze zien er heel mooi uit in hun traditionele kleding en gekleurde banden in het haar.

In Antigua is er dagelijks een vaste markt in een overdekte hal. Hier koop je ook spijkerbroeken, schoenen, electronica en alles van plastic. Maandag, donderdag en zaterdag zijn de grote marktdagen. De markt ligt bij het busstation.

Op een van de heuvels rondom Antigua staat een groot kruis, Cerro de la Cruz. Je hebt daar een geweldig uitzicht over het stadje. Eke ochtend en middag vertrekt er een wandeling onder begeleiding. Vraag hiernaar bij het kantoortje van de toeristenpolitie, bij Parque Central.

Je hebt ook een heel mooi uitzicht over het stadje vanaf het dakterras van Café Sky. Tip: drink hier een Cuba Libre bij zonsondergang.

Tussen Antigua en Guatemala-stad ligt de vulkaan Pacaya. Deze kun je heel goed beklimmen. Het is ongeveer twee en een half uur naar boven. Je hebt er een geweldig uitzicht. Pacaya is nog een actieve vulkaan, maar zonder grote uitbarstingen. Je kan nu wel de lava uit de top zien rollen. Er zijn ook avondwandelingen. Ga wel onder begeleiding.

In Antigua zijn tientallen reisbureaus die excursies of vervoer naar de bezienwaardigen in Guatemala aanbieden. Ook kun je de meeste plekken met het openbaar vervoer bereiken. Een reis met de lokale chickenbus, de opgeverfde oude schoolbussen, is altijd een belevenis. 

Visum Guatemala

Denk er aan tijdig een visum te regelen voor je reis naar Antigua. Voor meer informatie of online regelen van je visum Guatemala kan je o.a. terecht bij de Ambassade  van Guatamala

Meer tips voor je reis naar Antigua!

Meer informatie over andere mooie plaatsen in Guatemala tref je hier. Of lees alles over Mexico.

Top 2 reisorganisaties

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews