De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

de Blauwe Vinvis het grootste zoogdier ter wereld is en ongeveer evenveel weegt als 20 Afrikaanse olifanten!

Voorpret

Dit filmpje over walvissen spotten in Hermanus laat zien hoe fantastisch dichtbij deze reuzen van de zee komen en wat dat met je doet!

Walvissen spotten

Walvissen spotten
Walvissen spotten tijdens je vakantie? Leer hier de beste plekken ter wereld kennen voor walvissen spotten! Lees onze tips over: de beste reistijd voor walvis spotten, excursies op locatie en reizen naar jouw favoriete walvis spotten land!

1. Walvissen spotten in Zuid Afrika

Een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten is Zuid Afrika. Een kleine 100 km vanaf Kaapstad ligt Hermanus aan de Walkerbaai (walvissenkust). De beste tijd voor walvissen spotten is hier van juli tot november. Je ziet dan Zuidkapers en Bultruggen en je kunt tot een paar meter van ze af dichtbij komen!

Meer oceaanbewoners ontmoeten: Hermanus is the place to be voor liefhebbers van oceaandieren. Je treft hier duizenden zeehonden, pinguins en witte haaien! In de Gansbaai kan je met deze prachthaaien zwemmen (jij in een kooi, haaien er veilig buiten!).

2. Walvis spotten in Nieuw Zeeland

Veel mensen gaan speciaal naar de badplaats Kaikoura aan de oostkust van het zuidereiland van Nieuw Zeeland, om walvissen en andere zeedieren te spotten. De oceaan bij kaikoura is een van de beste walvis spot plekken ter wereld omdat het water hier erg diep is en het subtropische warme en het voedselrijke poolwater hier samen komen, wat veel grote zeedieren aantrekt. Kaikoura staat bekend om haar prachtige zeetochten op zoek naar potvissen, walvissen, zeehonden en dolfijnen! 

3. Paringsritueel van de Bultrug in de Dominican

Aan de Domicaanse kust kan je prachtig walvissen spotten. En wel in de baai van Semana. Van half januari tot half maart trekken hier in grote getalen bultrug walvissen naartoe vanuit de Noordelijke IJszee. Ze komen hier om te paren en een jaar later hun jongen te baren!

Vind hier tips en reizen naar de Dominicaanse Republiek!

4. De grijze walvis baart jongen in Mexico!

Het schiereiland Baja California in Mexico is geweldig voor walvis spotters! Van januari tot april komen hier duizenden grijze walvissen langs op weg naar de baai van San Ignacio waar ze hun jongen krijgen. Je kunt veel excursies doen per boot of motorbootje met een zeer grote kans dat je de gigantische dieren tegenkomt. Ze zijn helemaal niet schuw en komen vaak vlakbij de boot of zwemmen eronder door! Verder kan je hier ook bultruggen, dolfijnen en het grootste dier ter wereld, de blauwe vinvis, tegenkomen!

Naar Baja California walvissen spotten? Vind hier je reis!

5. Husavik: walvis hoofdstad van het Noorden

Een kwart van alle walvisachtigen zijn rond IJsland te vinden! Dit maakt IJsland tot een pracht gebied voor walvissen spotten. De hotspots: Husavik en Olafsvík. Dankzij veel fantastische spotting resultaten heeft de IJslandse stad Husavik de bijnaam 'walvis hoofdstad van het Noorden' gekregen! Er zijn veel excursies per traditionele vissersboten naar open zee om de reuzen van de oceaan op te zoeken.

Dichter bij Reykjavik tref je de andere toplocatie voor whale watching, Olafsvík. 

Wie kom je tegen: bultruggen, dwergvinvissen, blauwe vinvis, orka's, witneusdolfijnen en soms de zeldzame Noorse vinvis!

Op rondreis door IJsland walvissen spotten?

6. Reuzen van de zee opzoeken in Noorwegen

In Noorwegen is de eilandengroepen Lofoten een van de beste plekken voor walvis spotten. Van mei t/m september komen hier veel walvissen op zoek naar eten. Daarbij is Andenes (op het noordelijkste puntje van Noorwegen) een van de beste locaties voor walvissen spotten en een belangrijk leefgebied van de potvis. Verder zijn de Lofoten het thuis van veel zeevogels, 's werelds grootste kolonie papagaaien duikers, de zeearend elanden en bevers.

Tysfjord, Vestfjord, Andfjord en Bleik Canyon: In de laatste maanden van het jaar trekken veel walvissen vanuit open zee naar Tysfjord en Vestfjord waar je ze met velen tegelijk kan spotten. Ze volgen hierbij de trek van hun voedselbron, haringen, naar land. Een enthousiaste lezer van SurpriseTickets kwam met de tip om voor het spotten van orka's in de herfst en winter de open zee te proberen in de buurt van Bleik Canyon of in het Andfjord. Hier worden zowel orka's als bultruggen gespot! Ook in de zomermaanden kun je bij Bleik Canyon en langs de kust van Vesteralen de orka's zien die in dat seizoen op makreel jagen. De potvissen jagen daar 's zomers op diepzee inktvis.

Meer over een vakantie naar het Noorden met de beste Noorwegen aanbiedingen!

7. Walvis continent Australie

Van mei t/m november trekken duizenden bultruggen en orka's vanuit Antartica langs de Australische kust naar warmere wateren. Ze zijn tijdens deze tocht op zoek naar een parings partner en willen in het warmere noorden hun kleintjes baren.

1. Sydney is de beste plek voor walvissen spotten. Vanuit hier kan je dagexcursies doen, maar ook walviscruises langs de Australische kust. Omdat de immense dieren 2 x langs Sidney trekken is volgens velen de kans op spotten 100%! 

2. Warrnambool: hier komen walvissen zo dichtbij de kust dat je ze vanaf land kan zien. Vanaf Logans Bay zie je ze het beste. Er zijn hoge uitkijktorens gebouwd voor een uniek zicht op de natuurshow van deze reuzen en hun jongen.

3. Head of Bight is de beste plek om Southern Right Wales te spotten. Ze trekken hier met honderden voorbij tussen juni en oktober. Je kunt hier per helikopter whaletour de walvissen van bovenaf bekijken! 

4. Hervey Bay vanuit hier kan je mee met een catamaran om walvissen te spotten. De catamaran heeft twee grote onderwater kamers vanwaar je de walvissen (die heel dichtbij komen!) prachtig kunt zien.

8. Zeekanoen tussen walvissen in Canada!

Ook een topplek om walvissen te spotten is Canada en dan met name: Vancouver island, Vicortia en Tofino (west), NewFoundland (oost) en in Quebec (zuid-oost). Hier komen vooral bultruggen, orka's en beloega's voor. Je kunt ze vanaf land bekijken door verrekijkers maar vanuit veel kustplaatsen gaan whalewatching boottours. Voor echte avonturiers: per zeekano richting de reuzen varen onder leiding van een gids!

Walvissen spotten op Vancouver Island? Lees meer!

9. Op walvis safari in Amerika

Op 1,5 uur rijden vanaf Boston ligt Cape Cod Bay. Vanuit het uiterste puntje van Cape Cod, Province Town, gaan verschillende whale watching boten naar het Stellwagen Bank National Marine Sanctuary. Dit is een beschermd natuurgebied waar je fantiastisch walvissen kunt spotten. Door het ondiepe water komt plankton meer naar de oppervlakte, walvissen die zich hiermee voeden zijn op deze plek daarom met velen bij elkaar heel goed te zien.

In de een na laatste staat van Amerika kun je walvissen spotten vanuit je eigen zeekajak. Je hoeft hiervoor geen ervaren kajakker te zijn. Tours kun je boeken in Alaska, waar je kunt peddelen langs ijsschotsen, walvissen en zeeleeuwen.

Reizen naar Amerika? De beste aanbieders & handige tips

10. Walvissen spotten in Portugal: de Azoren

Een zonnige plek om walvissen op te zoeken zijn de Azoren bij Portugal. Op deze plek in de Atlantische Oceaan komen ruim 24 walvissoorten voor waaronder de reusachtige blauwe vinvis en potvissen. Omdat er in dit gebied heel veel eten te vinden is in zee komen er veel walvissen en andere zeebewoners richting de Azoren. Ze zoeken er voedsel, komen uitrusten, maar komen ook om te paren en te baren! De Azoren bestaan uit 9 vulkanische eilanden en vanaf alle eilanden varen regelmatig boten naar open zee om walvissen te spotten. Je hebt ook grote kans dolfijnen naast de boot te zien zwemmen!

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews