De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Er waren circa 1000 mensen nodig om ieder individueel rotsblok in Stonehenge op zijn plaats te krijgen.

Stonehenge is Unesco werelderfgoed en eigendom van de English heritage organisatie.

Voorpret

Bekijk deze video van het midzomernacht festival in Stonehenge op Youtube.

Stonehenge Engeland

Stonehenge Engeland

Op maar 137 km ten zuiden van Londen, in het graafschap Wiltshire, ligt een van de meest mysterieuze plekken van Engeland: Stonehenge.

Deze mystieke cirkel met gigantische rotsblokken wordt door velen als één van de wereldwonderen uit de oudheid gezien en Stonehenge is Europa's mooiste representant van de Megalietcultuur. De megalieten bouwers hebben rond 5.000 voor Christus in grote delen van Europa gedenktekens opgericht. Stonehenge is hiervan het meest imposante voorbeeld.

Het mysterie van Stonehenge

Stonehedge bestaat uit 30 grote rotsblokken in de binnenring en 49 kleinere in de binnenring. Daaromheen ligt weer een gracht met 56 kuilen. De grootste steen is 8,7 meter hoog en weegt maar liefst 45 ton!

Honderden wetenschappers hebben zich al gebogen over het mysterie van Stonehenge. Niemand weet echter precies hoe Stonehenge ontstaan is en waarom. Zeker is wel dat er circa 1000 mensen nodig waren om iedere individuele rotsblok uit de cirkel van 30 op zijn plaats te krijgen en de geleerden zijn het er ook over eens dat Stonehenge waarschijnlijk een rituele functie had.

Sommige onderzoekers zijn van mening dat de rotsblokken helemaal uit Wales naar Wiltshire zijn gebracht. Hoe het mogelijk was deze grote, zware rotsblokken over zo'n afstand te verplaatsen zal wel altijd een mysterie blijven.

Stonehenge bezoeken? Kijk dan zeker eens bij de rondreizen incl. bezoek aan Stonehenge bij de specialist Buro Scanbrit v.a. 139,- p. p. per week.

Stonehenge > observatorium en midzomernacht

Vanwege de wijze waarop de rotsblokken van Stonehenge zijn geplaatst, die inspeelt op de loop van de zon en de maan, is een grote groep onderzoekers van mening dat Stonehenge een observatorium was.

Zeker is dat bij de bouw van Stonehenge de zonsopkomst tijdens de langste dag van het jaar uitgangspunt was voor de constructie. Stonehenge is zo gebouwd dat het op 1 lijn staat met de opkomende midzomer zon.

De Kelten geloofden dat tijdens midzomernacht de poorten naar de andere wereld openstaan en dat de Elfen dan op aarde kwamen. Zij vierden dit met enorme vreugdevuren. Nog steeds is op midzomernacht 21 juni een groot feest in Stonehenge.

Reizen naar Stonehenge Engeland

Stonehenge ligt niet ver van Londen, op zo'n anderhalf uur rijden. Op onze budget tips Londen pagina vind je verschillende tips, onder andere voor voordelige vliegtickets naar Londen. Je kunt ook relatief snel en voordelig naar Londen reizen per trein.

Als je de mooie omgeving van Stonehenge per auto wilt verkennen, is de overtocht per ferry van Hoek van Holland naar Harwich. Lees meer over de Ferry naar Engeland. 

Voordelig: het scheelt vaak veel op je reissom als je vliegtickets + hotel in één keer boekt. Stel gemakkelijk je reis samen op Expedia (combineer er voor optimaal voordeel ook autohuur bij). Liever een los hotel? Ook die vind je bij Expedia.  

Stonehenge Engeland bezoeken

Als je Stonehenge wilt bezoeken, ga dan bij voorkeur heel vroeg in de ochtend of aan het begin van de avond. Stonehenge is het allermooist bij opkomende of ondergaande zon en bovendien is het tussen 11.00 en 17.00 uur erg druk met toeristen.

Midzomernacht vieren in Stonehenge is een heel bijzondere ervaring. Reserveer echter wel ver vooruit een hotel of kampeerplaats, want er komen tienduizenden mensen voor dit feest naar Wiltshire toe!

Stonehenge ligt op circa anderhalf uur rijden vanuit Londen en is dus ook voor een weekend break prima te doen. De mooie stad Salisbury aan de rivier Avon is een goede keuze om te overnachten!

Tip! Als je naar Stonehenge gaat, breng dan ook een bezoek aan de kathedraal van Salisbury. Deze stamt uit 1220, de bouw duurde maar liefst 38 jaar en het wordt internationaal gezien als een absoluut meesterwerk.

Tip 2! In Wiltshire ligt ook de cirkel van Avebury. Met 335 meter doorsnee is dit de grootste in zijn soort op de wereld. De cirkel megalieten van Avebury is waarschijnlijk nog ouder dan Stonehenge. Oorspronkelijk bestond de cirkel van Avebury uit ongeveer 600 rotsblokken, maar daar zijn er helaas nog maar 98 van over. Ook Avebury is zeker een bezoek waard!

Bekijk aanbiedingen van:

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews