De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Surtsey Island het jongste eiland ter wereld is? Ontsaan in 1963!

Voorpret

Bekijk deze video: het ontstaan van Surtsey Island uit de beroemde, onderwater, vulkaanuitbarsting van 1963.

Surtsey Island

Surtsey Island
Surtsey Island is een vulkanisch eiland voor de zuidkust van IJsland dat pas bestaat sinds 1963! Het is ontstaan uit een vulkanische uitbarsting en nu een paradijs voor vulcano- en biologen. Lees hier alles over het ontstaan van het eiland, mooie excursies naar Surtsey Island en meer info!

Surtsey Island - een bijzondere geschiedenis

Hoe is het eiland ontstaan? Surtsey Island is geboren uit een vulkaanuitbarsting op een diepte van 130 meter in zee. De uitbarsting duurde van 1963 tot 1967 (!) en liet uiteindelijk het kersverse Surtsey Island achter. Jarenlang bestudeerden wetenschappers de uitbarsting, tornado's die over het eiland woedde, geisers, noodweer en bliksemschichten.

Walhalla voor evolutie studies - Het eiland werd een paradijs voor onderzoekers en biologen, de evolutie van een nieuw landschap was nog nooit eerder zo goed te bestuderen. Er begonnen mossen en verschillende soorten planten te groeien en insecten, vogels en zeedieren trokken naar Surtsey Island om daar rustig te leven. Doordat vogels planten gebruikten voor het bouwen van hun nesten werden zaden van veel planten verspreid over het eiland wat de ontwikkeling van Surtsey Island bespoedigde. In 1998 werd het eerste wilgenbos ontdekt.

Surtsey Island: verboden terrein...

Helaas is het maar voor heel weinig mensen toegestaan Surtsey Island te betreden. Slechts een beperkt aantal wetenschappers mogen voet aan wal te zetten van het eiland.

Er zijn dan ook bijna geen menselijke invloeden te vinden. Er staat enkel een verlaten vuurtoren en een klein hutje voor  wetenschappers die zo nu en dan het eiland bezoeken.

Natuurreservaat & UNESCO world heritage site
Kort na de uitbarsting, is Surtsey Island in 1965 tot natuur reservaat verklaard. Omdat vanaf het onstaan van het eiland direct toegang voor mensen verboden is, heeft het eiland zich geheel natuurlijk kunnen ontwikkelen. In 2008 is Surtsey Island benoemd als UNESCO world herritage gebied.

Toch excursies naar Surtsey island

Natuurlijk zijn er toch manieren om die natuurwonder van zo dichtbij mogelijk te bekijken.

Westmann Isles per boot - Surtsey Island is onderdeel van de jonge eilanden groep de Westmann islands, zo'n 11 uit de zuidkust van IJsland (+- 50 min. van Reykjavik). De beste manier om Surtsey Island te bekijken is per boot. Vanuit Heimaey in IJsland vertrekken verschillende bootexcursies die je meenemen langs de eilanden. De boten varen dicht langs de eilanden en prachtige grotten in. Helaas is Surtsey Island aan land dus verboden gebied.

Walvissen & orka's De wateren rondom de eilanden zijn het leefgebied van veel soorten walvissen en orka's die je tijdens de excursie ook heel vaak tegenkomt!

Surtsey Island vanuit de lucht - Een super ervaring: met een vliegtuigje over het eiland vliegen (een impressie).
De excursie is niet goedkoop (+- 154,-), maar het zicht op de vulkanische Westmann eilanden is adembenemend! Kijk uit over kraters, lavastromen en de ontwikkeling van flora en fauna!

Surtsey Island in de toekomst

Wetenschappers voorspellen dat het eiland, zo plots als het is ontstaan, ook weer zal verdwijnen. Erosie van wind en zeewater tast de oppervlakte van het eiland dusdanig aan, dat het elk jaar ruim 1 hectare aan grond verliest en waarschijnlijk over 50 tot 100 jaar helemaal is verdwenen in zee. Voor die tijd wil je het dus gezien hebben!

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews