De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Istanbul is in 2010 de culturele hoofdstad van Europa.

Voorpret

Lees het boek 'De geschiedenis van Istanbul' van John Freely. In deze fascinerende roman komen zowel het verleden als de hedendaagse geschiedenis tot leven.

Bezienswaardigheden Istanbul

Bezienswaardigheden Istanbul

Istanbul strekt zich uit over twee continenten, Europa in het westen en Azië in het oosten. De stad heeft de afgelopen jaren een grote verandering doorgemaakt. Je vindt hier een unieke mix van westerse en oriëntaalse cultuur.

De magische stad Istanbul heeft een ontelbaar aantal interessante bezienswaardigheden. Het Topkapi Paleis en de Hagia Sophia mag je zeker niet missen net als de Yerebatan Sarniçi en de Çemberlitaş hamam.

Wil je weten welke bezienswaardigheden je echt gezien moet hebben in Istanbul? Kijk dan hieronder voor onze complete Istanbul bezienswaardigheden Top 10.

Bezienswaardigheden Istanbul? Tips en excursies!

Wil je Istanbul ontdekken met de leukste excursies en tours? Je kunt alle excursies, tours en meer nu voordelig online boeken! Kies bijvoorbeeld voor de Hop-on-hop-off Bus Tour en bezoek de belangrijkste activiteiten van Istanbul!

Tot 1855 was het Topkapi paleis het huis van de sultan en zijn familie. Tevens was dit het regeringscentrum en woonden hier 40.000 mensen. Dit beroemde majestueuze paleis is gebouwd op een landtong en geeft je een prachtig uitzicht over de rivier de Bosporus.

Topkapi paleis, Babihümayun Caddesi.
Woensdag t/m maandag geopend van 9.00 - 17.00 uur. De harem is geopend van 9.00 - 17.00 uur. Dinsdag gesloten voor bezoek.
Tram: Sultanahmet.
Bus: T4.

Op excursie in Istanbul? Bezoek het monument Hagia Sophia!

De Hagia Sophia is het belangrijkste monument van de Byzantijnse hoofdstad Constantinopel. Eerst was het een kerk, daarna een moskee en nu een museum. Zowel het interieur met mozaïeken als de buitenkant met de prachtige koepel en de zes minaretten zijn van indrukwekkende schoonheid. Het gebouw staat ook op de Werelderfgoed lijst van UNESCO. De naam Hagia Sophia betekent Heilige Wijsheid en komt uit het Grieks. Het is een echte attractie en absoluut de moeite waard!

Hagia Sophia, Aya Sofya Meydani.
Geopend van november tot april op dinsdag t/m zondag 9.00 – 17.00 uur.
En van mei tot oktober op dinsdag t/m zondag 9.00 – 19.30 uur.
Tram: Sultanahmet.
Bus: T4.

De Blauwe Moskee van de skyline van Istanbul

Tegenover de Hagia Sophia vind je de Sultanahmet Moskee, beter bekend als de Blauwe Moskee. De moskee dankt haar naam aan de blauwe tegels op de zuilen en de blauwgroene schilderingen op de binnenmuren. Volgens de telling zijn er 21.043 tegels in het interieur verwerkt. Deze moskee behoort tot een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanbul! De moskee domineert ook de skyline van Istanbul.

Blauwe Moskee, Meydani Sokak 17, Sultanahmet.
Dagelijks geopend van 9.00 - 17.00 uur, gesloten tijdens gebedsuren.
Tram: Sultanahmet.
Bus: T4.

Dineren met prachtig uitzicht in de Galatatoren

De Galatatoren is een 12de eeuwse verdedigingstoren, die ooit het hoogste punt van Istanbul was. In de toren is nu een restaurant gevestigd en je hebt hier een fantastisch uitzicht over de Gouden Hoorn en de Bosporus. De toren is 61 meter hoog en heeft een diameter van nog geen 9 meter, waarvan bijna 4 meter muur is!

Galatatoren, Galata Meydani, Karaköy.
Dagelijks geopend van 9.00 – 20.00 uur.
Tram: Karaköy.
Bus: T4.

Het ondergrondse waterreservoir Yerebatan Sarniçi

Yerebatan Sarniçi, oftewel het gezonken paleis, is een mysterieus ondergronds Byzantijns waterreservoir in de eeuwenoude Sultanahmet buurt. Met 336 marmeren kolommen lijkt het gebouw net een bos. Het is een zeer bijzondere attractie om te bezoeken en mag dus zeker niet ontbreken tijdens je trip naar Istanbul!

Basilica Cisterne, Yerebatan Sarniçi, Yerebatan Caddesi 13.
Geopend van april tot september van 9.00 – 18.30 uur.
En van oktober tot maart van 9.00 – 17.30 uur.
Tram: Sultanahmet.
Bus: T4.

Cultuur snuiven in de leukste musea van Istanbul

Museum of Modern Art
In een oude textielfabriek vind je het Museum of Modern Art. Naast een vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen, een bioscoop, een café en een mediatheek.


Istanbul Museum of Modern Art, Meclis-i Mebusan Ave. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No 4, Karaköy. Geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 – 18.00 uur en op donderdag tot 20.00 uur. Tram: Kabataş. Bus: T4.

Museum van Karikatuur en Humor
De spotprenten uit de 19e eeuw tot nu, in het museum van Karikatuur en Humor geven je een goed beeld van de populariteit van satire in Turkije.

Museum van Karikatuur en Humor, Atatürk Bulvari, Kavacilar Sokak 12, Fatih. Geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 -18.00 uur. Tram: Laleli. Bus: 61B.

Museum van Turkse en Islamitische kunst
In 1524 is het Ibrahim Pasa-paleis gebouwd, waar het museum van Turkse en Islamitische kunst is gevestigd. Vanuit het museumcafé heb je een fantastisch uitzicht over het Hippodroom, een Romeins circus dat oorspronkelijk gebouwd is als paardenrenbaan en sportveld.

Museum van Turkse en Islamitische kunst, At Meydani Sokak 46, Sultanahmet. Geopend van dinsdag t/m zondag van 09.00 – 16.30 uur. Tram: Sultanahmet. Bus: T4.

Archeologisch Museum
Sinds 1891 is het Archeologisch museum niet alleen het eerste museum maar ook het grootste museum van Istanbul. Hoogtepunt is hier de sacrofaag van Alexander. Gelegen naast het Top Kapi paleis.

Archeologisch museum, Osman Hamdi Bey Yokuşu, Gülhane Parki. Geopend van dinsdag t/m zondag van 09.00 – 16.30 uur. Tram: Gülhane. Bus: T4.

Naast deze top musea heeft Istanbul nog een groot aantal andere leuke musea, zoals bijvoorbeeld het Atatürk Museum, het Technologiemuseum en het speelgoedmuseum.

De oude plek voor entertainment: Hippodrome

Het Hippodrome is het plein dat op het Yerebatan Sarayi ligt. Keizer Septimus Severus en zijn zoon Caaracalla bouwden dit Romeinse circus voor 100.000 toeschouwers. De Ottomanen gebruikten het plein als paardenrenbaan, sportveld en voor ander entertainment. Aan het eind van de ramadan komen de bewoners van Istanbul bij dit plein samen om het Suikerfeest te vieren.

Hippodrome, Atmeydani.
Tram: Sultanahmet.
Bus: T4.

De verbinding van Istanbul: de Bosporus Brug

De gigantische Bosporus brug verbindt het westerse gedeelte van Istanbul met het Aziatische deel. In 1973 is de brug geopend en binnen 24 uur reden er meer dan 28.000 voertuigen over de brug. Oud en nieuw Istanbul kwamen toen samen. De brug staat op de lijst met grootste bruggen ter wereld! De Bosporus brug is namelijk 1590m lang en 39m breed!

Dagelijks staan hier honderden vissers. Aan de oever van de Bosporus staat de Ortaköy Camii moskee, die sultan Abdülmecid tussen 1854 en 1855 liet bouwen.

Bosporus brug.
Veerboot: Istanbul Boğazi – Beşiktaş – Ortaköy.

Bedevaartsoord Eyüp waar je heerlijk kan genieten

Eyüp is na Jeruzalem en Mekka een belangrijk bedevaartsoord voor Moslims. Uit heel Turkije komen gelovigen naar het graf van Ayyub al-Ansari waar zij de zegen komen vragen. Je kunt ook met de kabelbaan naar Eyüp! Je hebt er ook prachtig uitzicht.

Eyüp, Camii Kebir Sokak.
Dagelijks geopend van 9.30 – 16.30 uur. 
Veerboot: Eyüp.
Bus: vanuit Eminönü bus 399B, 399C, 399D, 55T en 55ET.

Een massage en scrub bij Çemberlitaş Hamam

In de prachtig gedecoreerde Çemberlitaş hamam in de wijk Sultanahmet kan je heerlijk ontspannen. De hamam bestaat uit twee behandelingen: Scrubben en vervolgens een schuimige zeep massage. Ook kan je gebruik maken van de sauna. Heerlijk als je even uit de drukte wil!

Çemberlitaş hamam, Vezir Hani Caddesi 8, Çemberlitas.
Dagelijks geopend van 6.00 uur – middernacht.
Tram: Çemberlitaş.
Bus: T4. Tel. +90 212 522 7974.

Wedstrijden kijken in het Şükrü Saracoğlu Stadium

Het Şükrü Saracoğlu Stadium staat in Kadiköy en is in 2003 gerenoveerd. Met 52.500 zitplaatsen is dit stadion groter dan het Galatasaray stadion. Wedstrijden worden gespeeld op vrijdag, zaterdag en zondag avond. Kaarten zijn verkrijgbaar op de dag van de wedstrijd. Absoluut de moeite waard om te bezoeken tijdens een wedstrijd! Er is ook een museum aanwezig in het stadion, ook erg leuk!

Şükrü Saracoğlu Stadium, Fenerbahçe Tesisleri.
Veerboot: Kadiköy.
Tel. +90 216 337 7515.

Naar Istanbul? Meer tips!

Blader door onze online Istanbul gids met tips voor meer informatie voor je vakantie, of bekijk de 10 handige Istanbul budgettips. Nog niet geboekt? Lees dan ook deze 6 tips om een goedkoop vliegticket naar Istanbul te vinden.

Visum Istanbul - voor een bezoek aan Istanbul heb je altijd een visum nodig dat je bij aankomst op de luchthaven kunt kopen of vooraf kunt aanvragen via de ambassade

Vakantie in Turkije - breng je een bezoek aan Istanbul als onderdeel van een vakantie in Turkije? Blader door onze online Turkije gids.

Aanbiedingen: kijk even bij de Surprise Tickets top 15 Stedentrip aanbiedingen van de week. Er staat heel vaak een leuke Istanbul aanbieding bij!

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews