De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Hagia Sophia Istanbul

Hagia Sophia Istanbul

De Hagia Sophia in Istanbul is het belangrijkste monument uit de oude Byzantijnse hoofdstad Constantinopel (Istanbul) en wordt algemeen gezien als architectonisch wereldwonder.

De geschiedenis van de Hagia Sophia

De Byzantijnse hoofdstad Constantinopel was een zeer belangrijke stad binnen het Romeinse Rijk. De Romeinse Keizer Constantijn de Grote wilde van Constantinopel de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk maken en herdoopte de stad Byzantium tot Nova Roma oftwel nieuw Rome. De stad stond echter al snel bekend als Constantinopel (stad van Constantijn).

De schitterende Hagia Sophia is, tussen 532 en 536, gebouwd als kathedraal van Constantinopel, in opdracht van de Romeinse keizer Justinianus. Eeuwenlang was dit verreweg de belangrijkste kerk van het Byzantijnse rijk en de grootste kerk ter wereld. Ook vandaag de dag is er maar 1 grotere koepel op aarde, de koepel van de Sint Pieter in Vaticaanstad.

Toen de stad Constantinopel in 1453 werd ingenomen door de Ottomaanse Sultan Mehmed II werd de Hagia Sophia direct verbouwd van kathedraal tot moskee.

In 1923 toen de moderne staat Turkije werd gesticht, werd Ankara de hoofdstad het land en in 1930 veranderde de naam van de stad Constantinopel in Istanbul en in 1934 gaf Ataturk de Hagia Sophia de functie van museum.

Het Hagia Sophia museum

Zowel de buitenkant, met de prachtige koepel en elegante minaretten, als het interieur van de kathedraal, met zijn oude mozaïeken is van een indrukwekkende schoonheid.

Helaas is tijdens de vierde kruistocht een deel van het goud en marmer waarmee de mozaiken zijn gemaakt geplunderd. Heel bijzonder is een mozaïek van de knielende keizer Leo de Wijze die de zegen van Christus ontvangt.

De Hagia Sophia bevat maar liefst 30.000.000 prachtige mozaïektegels met een totale oppervlakte van 7.570 m² die het licht op schitterende wijze weerkaatsen.

De Hagia Sophia, Istanbul bezoeken

De Hagia Sophia is geopend van dinsdag tot en met zondag van 09.30 tot 16.30 uur.

Het museum is eenvoudig te vinden en ligt in het hartje van het oude centrum van Istanbul. Adres: Hagia Sophia, Sultanahmet plein, Istanbul.

Bezienswaardigheden Istanbul > meer informatie

Ben je benieuwd naar meer bezienswaardigheden in Istanbul? Kijk hier voor onze Istanbul bezienswaardigheden Top 10.

Klik hier voor meer leuke en interessante informatie over Istanbul! Ook deze 10 budget tips zullen zeker van pas komen tijdens je bezoek. Nog niet geboekt? Lees dan ook deze 6 tips om een goedkoop vliegticket naar Istanbul te vinden. Of kijk even bij de Surprise Tickets top 15 Stedentrip aanbiedingen van de week. Er staat heel vaak een leuke Istanbul aanbieding bij!

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews