De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

De Tünel is al open sinds 1875 en is daarmee de een na oudste metrolijn ter wereld. Het moderne metrosysteem van Istanbul is actief sinds 2000.

Voorpret

Er zijn verschillende boeken over Istanbul waardoor je de stad goed leert kennen. Istanbul 101 en scènes uit een wereldstad is een leuk voorbeeld van een boek dat je kennis laat maken met het moderne Istanbul.

Vervoer in Istanbul

Vervoer in Istanbul

In Istanbul kan het openbaar vervoer voor onze begrippen nogal rommelig verlopen. Deze tips over openbaar vervoer in Istanbul helpen je om tijdens je vakantie zo makkelijk mogelijk te reizen binnen de stad en de beste transfer van de luchthaven naar je hotel in Istanbul te kiezen.

Vervoer in Istanbul en transfer per taxi of dolmus

Er rijden zo'n 20.00 gele taxi's in Istanbul, je hoeft niet perse naar de taxistandplaats om een taxi te pakken. Let er goed op of de chauffeur de meter aanzet! Je kan van tevoren vast vragen hoeveel het ongeveer gaat kosten.

Ook vanaf de luchthaven is een taxi vaak de meest logische keuze voor de transfer naar je hotel. Het starttarief is ongeveer TL 1, 's avonds na elf uur is dit duurder. De Turken zelf ronden de ritprijs meestal af naar boven, van toeristen wordt meestal wel een kleine fooi verwacht.

Tips: Mijd de spits van 17.00 tot diep in de nacht, dan staan de bruggen over de Gouden Hoorn en de kustweg langs de Bosporus helemaal vast. Let erop dat als je overdag reist je het dagtarief betaalt (gündüz) en niet het nachttarief (gece).

Iets duurder dan de gewone bus is de dolmus, ideaal voor korte afstanden. Dolmus betekent letterlijk ‘vol,' het busje vertrekt dan ook niet voordat hij vol zit, wat meestal geen probleem is.

Openbaar vervoer Istanbul > reizen met de bus

De bus is een handig vervoersmiddel om je in Istanbul te verplaatsen. Koop je kaartje voor de rood beige stadsbussen bij de kiosk in een busstation of bij een krantenverkoper bij een bushalte. Voor iedere reis heb je aan 1 kaartje nodig, ongeacht de duur. Als je instapt, gooi je dit buskaartje in een bak. Bussen rijden vanaf ongeveer 7 uur tot ergens voor middennnacht. Er rijden geen nachtbussen in Istanbul!

Openbaar vervoer Istanbul > reizen met de tram

De tram heeft een vast netwerk in de stad. Vanuit de haven Eminonu loopt het netwerk naar Yusufpasa. Vanaf vijf uur ‘s ochtends tot rond middennacht rijden er regelmatig trams langs veel van de bezienswaardigheden in Istanbul.

Openbaar vervoer Istanbul > reizen met de metro

De metro in Istanbul heeft maar één vrij nieuwe lijn, een verder metronet is volop in ontwikkeling. Het belangrijkste deel van de enige lijn ligt tussen het Taksimplein en Levent. Met de metro bereik je het winkelgebied van de wijken van Bebek en Nisantasi. Ook is er een halte bij het reusachtige winkelcentrum Akmerkez in Etiler.

Vlakbij de Galatabrug vertrekt de 125 jaar oude metro ‘Tünel,' deze brengt je omhoog naar het begin van Istiklal Caddesi. Behalve dat je binnen een paar minuten boven bent, is dit treintje ook nog eens hartstikke leuk!

Openbaar vervoer Istanbul > reizen met de trein

Beide delen van Istanbul hebben een treinstation. Aan de Europese kant is dat Sirkeci, de treinen vanaf dit station gaan vooral richting de buitenwijken en daarom is dit station voor toeristen niet erg belangrijk. In het Aziatische deel heb je het modernere station Haydarpasa, vanaf daar rijden de treinen naar allerlei plaatsen in Turkije en het buitenland.

Openbaar vervoer Istanbul > reizen per veerboot

Als je snel tussen het Europese en Aziatische deel van Istanbul wilt reizen, is de veerboot perfect. De verbinding die het meest gebruikt wordt, is die tussen Eminönü op de Europese oever en Kadiköy in Azië. Op de boothuizen staan de bestemmingen aangegeven. Voor ongeveer 1 Turkse Lira koop je een muntje voor de boot.

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews