De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Vliegen zijn dol op truffels, ze leggen er graag hun eitjes op. Zwaai met een stok onder een eikenboom, zie je een vlieg, volg hem dan en kijk waar hij gaat zitten. Begin op die plek voorzichtig met graven en wie weet.

Voorpret

Truffel is een hoogstaand ingrediënt, maar dat betekent niet dat je er een heel ingewikkeld gerecht mee hoeft te maken. Schaaf wat reepjes truffel over een gebakken ei of hussel het door een omelet. Heel simpel en toch heel chique!

Truffels zoeken in Frankrijk

Truffels zoeken in Frankrijk

Truffels zoeken in Frankrijk is super om een keer te doen! Maar in welke streek moet je zijn en waar verblijf je? Kom alles te weten over de zwarte diamanten van de Franse keuken. Ga voorbereid op (truffel) reis met deze tips!

Truffels zoeken in Frankrijk doe je in de Dordogne

Truffels zoeken in Frankrijk, waar en hoe vind ik ze?
Frankrijk is het land van de zwarte truffel vandaar dat deze zwam ook de naam black Perigord Truffle draagt. Vernoemd naar de belangrijkste truffel vindplaats in de Dordogne; Perigord ligt vlakbij de plaats Perigueux (zuidwest). Andere truffel streken meer zuidoost gelegen zijn Hautes Alpes Provence, Drome en Languedoc.

De beste manier om truffels te vinden is met een getrainde hond en gids. Wil je zelf over de champs truffieres (truffelvelden) scharrelen? Zoek onder eikenbomen en realiseer je dat de truffels net onder het grondoppervlak verstopt liggen.

Wat is het seizoen van de Franse truffel? Winter, van december tot half maart loopt het truffel seizoen. De meeste truffels worden in januari geoogst.

Hoe kom ik in het Franse truffel paradijs? In Zuid Frankrijk heb je de meeste kans om een truffelreis te maken. Voor zuidoost Frankrijk vlieg je naar Bordeaux (130 km van truffel walhalla Perigueux) of Toulouse (250 km van Perigueux). Vlieg naar Marseille, Avignon, Aix-au-Provence of Lyon wil je naar het zuidwesten van Frankrijk gaan. Vind hier alle reisinformatie en tips over vliegen naar Frankrijk.

Waar kan ik verblijven?
Hier tref je leuke hotels en B&B's in de Perigeux Dordogne streek  v..a 39,- per kamer. In Grignan (op een uur afstand van Avignon) zit bijvoorbeeld een leuke B&B die ook truffel activiteiten organiseert. De prijs is 190,- per nacht inclusief ontbijt, een kookles met truffel, een 100% truffel diner en een truffeljacht.

Center Parcs in Frankrijk
Wist je dat er ook Center Parcs in Frankrijk zijn? Vanaf de meeste zuidelijk gelegen vakantieparken Les Hauts de Bruyères in Sologne of het nieuwe Le Bois aux Daims in Vienne kun je als uitstapje naar Perigueux en omgeving om truffels te zoeken. Als je tijdig reserveert, krijg je meestal de meest gunstige tarieven, maar soms zijn er leuke last minute aanbiedingen!

Bezoek een truffelmarkt

De adel van de bossen, het juweel van de natuur, zwart goud, de diamant van de gastronomie, voor een zwam wordt de truffel wel lovend omschreven. Frankrijk organiseert dan ook tijdens het truffelseizoen allerlei markten. Een greep uit het aanbod:

  • In Perigueux, het hart van de truffel, wordt iedere woensdag en zaterdag markt gehouden. Regioproducten als foie gras, vleeswaren en uiteraard truffels sieren de kraampjes.
  • In Sorges (19 km van Perigueux) wordt de derde zondag van januari een grote truffelmarkt georganiseerd inclusief truffelomelet voor de bezoekers. Als je daar dan toch bent, is een kijkje bij het oude Truffel Museum een aanrader, daarna kun je in de omgeving truffels zoeken langs een speciaal pad.
  • Richerenches (vlakbij Grignan en 60 km ten noorden van Avignon) staat bekend om haar truffelmarkten in de winter. Iedere zaterdag is het raak, maar de grootste truffelmarkt inclusief feest wordt ook daar de derde zondag van januari gehouden.
  • Saint-Paul-Trois-Chateaux (ook vlakbij Grignan) houdt ieder jaar een heel feestelijk culinair truffel festival. Bezoek ook Maison de la Truffe.

Extra tip! Kom hier meer te weten over de Franse keuken. En bekijk ook het aanbod gastronomische weekend arrangementen en culinaire reistips! Weet je nog niet 100% zeker waar je truffels wilt zoeken? Lees dan ook onze tips over truffels zoeken in Italië!

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews