De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Volgens de Italiaanse traditie moet je iets groens dragen in de nacht voor de bruiloft. Dit zou geluk en rijkdom brengen aan het bruidspaar.

Voorpret

Bekijk hier een filmpje over trouwen in Venetië!

Trouwen in Italiƫ

Trouwen in Italiƫ

Trouwen in Italie heeft een enorme aantrekkingskracht op veel mensen. Het gevarieerde landschap, de historische gebouwen, het heerlijke eten, de verrukkelijke wijnen en het aangename klimaat zijn stuk voor stuk ingrediënten die wenselijk zijn voor een sprookjesachtige bruiloft. Om nog maar te zwijgen over de romantische sfeer die het land uitdraagt. Trouwen in Italie is echt onvergetelijk!

Trouwen Italie > Veel beroemdheden gingen jullie voor!

Veel beroemdheden zijn in Italië getrouwd. Één van de meest bekende koppels zijn toch wel Marco Borsato en zijn Leontien. Het paar gaf elkaar het ja-woord in La Chiesa Di San Trovaso in Venetië. Ze arriveerden in een speciale bruidsgondel, gevolgd door elf bruidsgondels vol met familie en vrienden. Het burgerlijk huwelijk werd gesloten in het gemeentehuis van Burano.

Ook Patricia Paay en haar bruidegom Adam Curry kozen voor een bruiloft in Italie. In het Jetsetplaatsje Portofino beloofde het paar elkaar eeuwige trouw.

Het internationaal bekende stel Tom Cruise en Katie Holmes trouwden in een kasteel in Bracciano.

Deze sterren kozen allemaal voor een bruiloft in Italie om dezelfde reden: Italie is romantisch!

Trouwen Italie > Top 5 trouwlocaties

Venezia: Wat is er romantischer dan samen in een met bloemen versierde bruidsgondel door Venetië te varen?

Florence: Stad van de kunst en middeleeuwse bouwwerken. Een prachtige omgeving om in te trouwen! Romantiek den top!

Lago di Garda: De omgeving rondom het Gardameer is adembenemend mooi. Het helderblauwe water, de prachtige rotsen en prijkende palm- en olijfbomen zijn een lust voor het oog.

Lago Maggiore: Wil je als decorstuk een prachtig uitgestrekt meer en statige bergen? Dan moet je aan het Lago Maggiore zijn!

Siena: Dit liefelijke stadje met zijn middeleeuwse straatjes spreekt voor velen tot de verbeelding.

Trouwen Italie > Benodigde documenten & Nulla Osta

Als je wilt trouwen in Italie heeft de Nederlandse ambassade in Italie een aantal documenten van jullie nodig, namelijk:
  • Twee kopieën van beide paspoorten
  • Twee uittreksels van het geboorteregister p.p.
  • Internationaal uittreksel uit het persoonsregister
  • Huwelijkbevoegdheidsverklaring (Nulla Osta)

Nulla Osta
Als jullie beiden niet de Italiaanse nationaliteit hebben, moeten jullie bij de eigen diplomatieke vertegenwoordiging in Italië een nulla osta aanvragen; een huwelijksbevoegdheidsverklaring. Deze moet worden afgegeven door de Nederlandse ambassade in Italie.

Een nulla osta kan worden aangevraagd bij alle Nederlandse vertegenwoordigingen in Italie, maar ook bij het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag. De uitgifte van de nulla osta neemt tussen de 6 tot 8 weken in beslag. Om een nulla osta aan te vragen heb je de volgende documenten nodig:

  • Een geboorteakte
  • Een verklaring van woonplaats
  • Een verklaring van burgerlijke staat (en eventuele scheidingsakte)

Het verzoek tot afgifte van een Nulla Osta dient tezamen met de benodigde documenten opgestuurd te worden naar of het consulaat van Rome of het consulaat van Milaan. Dit hangt af van de trouwlocatie:

Consulaat-generaal der Nederlanden, t.a.v. de Consulaire Afdeling, Via San Vittore 45, 20123 Milano, Italie

Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden, t.a.v. de Consulaire Afdeling, Via Michele Mercati 8, 00197, Rome, Italie

Getrouwd? Haal een apostille!

Aangezien Italie onderdeel is van de Eropese Unie is het niet moeilijk om de huwelijkspapieren om te zetten als je eenmaal terug bent in Nederland. Je hebt daarvoor enkel een apostille-stempel nodig. Deze moet je na je huwelijk in Italie halen bij de Nederlandse vertegenwoordiging en wordt op de geboorteakte geplaatst. De akte hoeft niet speciaal door de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging gelegaliseerd te worden, omdat Italie is aangesloten bij het Apostilleverdrag.

Overige informatie

In principe wordt een huwelijk in regime della comunione dei beni gesloten (gemeenschap van goederen), behalve als de aanstaande echtgenoten voor uitsluiting van deze regel kiezen. Het van belang te weten dat de Italiaanse en Nederlandse gemeenschap van goederen van elkaar verschillen. Voor meer informatie kun je terecht bij een notaris of de notariële afdeling van het Italiaans Consulaat.

Mocht je gescheiden zijn, houd er dan rekening mee dat het vonnis niet automatisch geldig is in Italie. Je dient inschrijving van dit echtscheidingsvonnis in Italië aan te vragen. Neem hierover contact op met de afdeling Burgerlijke Stand van het Italiaans Consulaat. In Italië gelden heel andere regels wat betreft scheiding. Hier geldt dat men drie jaar gescheiden moet zijn van tafel en bed, de zogenaamde separazione, vóór men een divorzio (scheiding) kan aanvragen.

Voor weduwen en gescheiden vrouwen geldt dat men weer in het huwelijk kan treden na een wachttijd van 300 dagen na de datum van ontbinding van het huwelijk door overlijden of echtscheiding.

Meer tips trouwen, Italie & huwelijksreizen

Kijk ook eens bij andere trouwbestemmingen op onze website zoals Aruba, Curacao, Bali en Las Vegas.

De meest romantische honeymoons? Hier tref je de top 5 meest romantische huwelijksreizen van Eliza.

Op onze algemene informatiepagina over trouwen in het buitenland vind je nog meer tips.

Wil je meer weten over de mooiste steden en streken van Italie? Blader dan door onze online Italie reisgids. Als je jouw reis nog moet boeken kijk dan ook even bij deze tips om goedkope vluchten naar Italie te vinden.

Bekijk aanbiedingen van:

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews