De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

... op Alcatraz de oudste nog werkende vuurtoren van de Amerikaanse Westkust staat?

Voorpret

Bekijk hier een impressie van Alcatraz Island.

Alcatraz Island

Alcatraz Island
Alcatraz is een eiland in de baai van San Francisco. Als je in deze stad verblijft, mag je een bezoek aan de wereldberoemde gevangenis zeker niet overslaan. Lees hier alles over het befaamde Alcatraz, waar ontsnappen vrijwel onmogelijk was.

Alcatraz: een fascinerende geschiedenis

Het fort op Alcatraz Island werd van 1934 tot 1963 als zwaar bewaakte gevangenis gebruikt. Daarvoor diende het als militair fort en als militaire gevangenis. Sinds 1972 valt Alcatraz onder beheer van de National Park Service in Amerika. Een jaar later is het eiland opgesteld voor het publiek.

In Alcatraz hebben in totaal maar liefst 1545 gevangenen vast gezeten, waaronder de beroemdste bajesklant maffibaas Al Capone. Het regime van de gevangenis was uitermate streng; in de beginjaren mocht er onderling zelfs niet gepraat worden.

Hoewel ontsnappen vrijwel onmogelijk was, werden er verschillende pogingen gedaan. Bijvoorbeeld door Frank Morris en de broers Clarence en John Anglin op 11 juni 1962. Ze gebruikte het getij van de San Francisco Bay om op een vlot gemaakt van aan elkaar gelijmde regenjassen te ontsnappen. Van de mannen is nooit meer iets vernomen en nog geen jaar later op 21 maart 1963 sloot Alcatraz zijn deuren.

TIP: boek je Alcatraz excursie online. Vaak bespaar je op de prijs ter plaatse en het is wel zo gemakkelijk. Meer dan 20 Alcatraz excursies.   

Alcatraz: een wereldberoemde gevangenis

Van bovengenoemde ontsnappingspoging werd de bekende film ‘Escape from Alcatraz' gemaakt. In de serie MythBusters op Discovery Channel probeerden de presentatoren de ontsnapping met dezelfde middelen onder dezelfde omstandigheden na te doen en bereikten uiteindelijk de wal.

Daarnaast is de wereldberoemde illusionist David Copperfield een keer als stunt uit de gevangenis ontsnapt. Alcatraz had als bijnaam ‘The Rock' en vormde in 1996 het toneel van de gelijknamige film.

Bezoek Alcatraz Island

Tegenwoordig kun je Alcatraz Island gemakkelijk bezoeken vanuit San Francisco. Er vertrekt dagelijks om het half uur een veerboot vanaf Pier 41 naar het bajeseiland. De overtocht duurt ongeveer 15-20 minuten.

Eenmaal daar aangekomen kun je zelf rond gaan lopen, maar je kunt er ook voor kiezen om een audio tour te doen. Je loopt dan met koptelefoon op langs een aangegeven route, terwijl je uitleg krijgt over de gevangenis. Bijzonder is dat deze uitleg ingesproken is door de ex-gevangen en bewakers zelf!

Het is ook mogelijk je trip naar Alcatraz te combineren met een bezoek aan Angel Island. Op dit grootste eiland in de baai kun je heerlijk wandelen.

Meer Californië tips en info

Lees tips en info over de bezienswaardigheden in San Francisco. Bezoek ook de City of Angels; Los Angeles. De stad staat bekend om de filmindustrie van Hollywood en is tevens het eindpunt van de legendarische Route 66.
632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews