De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Volgens een recente theorie zou de afbeelding van de lijkwade niet van Jezus zijn, maar van Leonardo da Vinci, die het doek met behulp van een Laterna Magica (eerste vorm van fotografie) gemaakt zou hebben.

Voorpret

Bekijk de veelbesproken film 'The Passion of the Christ' (2004), van Hollywood ster en filmmaker Mel Gibson, over de kruisiging van Jezus.

Lijkwade Turijn

Lijkwade Turijn

De (kopie van) de Lijkwade van Turijn is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Turijn. Het linnen kleed wordt door sommigen beschouwd als de lijkwade van Jezus, de doek waarin hij werd gewikkeld en begraven na zijn kruisiging.

Lijkwade Turijn in de San Lorenzo kerk

Het originele doek wordt zelden tentoongesteld. Maar in de Capella della Sacra Sindone (Kapel van de Heilige Lijkwade) in de San Lorenzo kerk is een kopie te bezichtigen van de Lijkwade van Turijn.

De San Lorenzo kerk is een van de belangrijkste voorbeelden van barokke bouwkunst in Turijn en werd gebouwd in de periode 1666-1680 in opdracht van de Savoys, het voormalig koningshuis van Italie. Je vindt de San Lorenzo kerk aan het Piazza Castello, het prachtige plein waaraan ook het imposante museum Palazzo Madame ligt.

Geschiedenis lijkwade van Turijn

In de 14e eeuw duikt de Lijkwade van Turijn voor het eerst op in de geschiedenis, toen deze werd getoond in een kerk in Frankrijk. In 1453 komt het linnen kleed in handen van de graaf Ludovico I van Savoy, die er een speciale kapel voor laat bouwen in Chambery. In 1506 stond de Paus verering van de lijkwade toe.

Alhoewel de Rooms-Katholieke kerk altijd heeft getwijfeld aan de authenticiteit van de lijkwade, zei Paus Johannes Paulus II nog in 1998 dat de lijkwade gezien moet worden als ‘een spiegel waarin het Evangelie en het lijden van Jezus gezien kan worden’. De lijkwade werd in 1578 naar Turijn gebracht en is daar tot op de dag van vandaag gebleven.

Wetenschappelijk onderzoek naar de lijkwade

De lijkwade heeft meer dan 25 wetenschappelijke onderzoeken gehad en is het meest bestudeerde christelijke relikwie ter wereld! In 1988 concludeerde drie laboratoria dat het doek dateerde uit de 13e eeuw. Maar omdat het doek in zijn lange geschiedenis aan allerlei omstandigheden is blootgesteld, waaronder een brand in 1532, zijn er mensen die geloven dat de gebruikte methodes om het kleed te dateren niet betrouwbaar kunnen zijn.

Meer zien van Turijn?

De (kopie van) de Lijkwade van Turijn is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Turijn. Maar Turijn heeft talloze andere bezienswaardigheden. Als je er dan toch bent... ga in ieder geval ook even naar het leuke FIAT museum. Turijn is bovendien een belangrijk culinair centrum! 

Moet je jouw trip naar Turijn nog regelen? Lees dan zeker deze tips voor reizen naar Turijn. Nog veel meer vakantie tips tref je in onze online Italie reisgids

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews