De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Wales tweetalig is? Op het platteland wordt veelal Welsh gesproken. Veel Welshe plaatsnamen verwijzen naar elementen uit het landschap of gebouwen. Wegwijzers zijn dan ook in twee talen aangeduid.

Voorpret

Een traditioneel gebruik in Wales is dat de man als blijk van liefde een lovespoon geeft aan zijn geliefde. Dit is een versierde houten lepel. Bekijk hoe de grootste lovespoon ter wereld wordt gemaakt.

Historisch en Cultureel Wales

Historisch en Cultureel Wales
Wales heeft veel te bieden op historisch en cultureel gebied. De intrigerende geschiedenis heeft haar sporen nagelaten en er zijn talloze bezienswaardigheden in Wales. Van oude kastelen tot steden met bewonderenswaardige architectuur, en wat dacht je van de Welshe cultuur met haar muziek, poezie en inspirerende volksverhalen!

Bezienswaardigheden Wales: cultuur & historisch erfgoed

Op vakantie in Wales ontdek je naast de indrukwekkende natuur de eeuwenoude cultuur. Vanaf een paar honderd jaar v. Chr. werd Wales bewoond door Kelten, Romeinen, Saksen en Normandiers. Zij lieten allen hun sporen na: ze bouwden o.a. de mooiste kastelen en forten waardoor Wales nu de hoogste concentratie kastelen ter wereld herbergt. 

In Wales zijn vooral de Keltische invloeden nog goed terug te zien. Eén van de beroemdste Keltische kastelen is Caernarfon Castle, in het noord westen van Wales. Het kasteel was onderdeel van de 'Iron Ring of Castles', die werd aangelegd door Edward I om Wales te overheersen. Een ander juweeltje is Harlech Castle aan de Ierse Zee en Conwey Castle, alle drie staan ze op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wil je een nachtje slapen in een romantisch kasteel? Lees er alles over in onze romantisch Wales special.

Wales bezienswaardigheden? Must see's in Wales

Cardiff Castle is een 2000 jaar oud Romeins fort dat vanaf een heuveltop statig over de stad Cardiff uitkijkt. Combineer tijdens je vakantie in Wales een bezoek aan Cardiff met dit romantische kasteel met schitterende tuinen. 

Hay-on-Wye is een pittoresk plaatsje met meer dan 30 boekenwinkels. Een feest voor liefhebbers van boeken! Jaarlijks vindt hier een groots literatuur festival plaats.

De grootste kathedraal van Wales: St. David's Cathedral. St. David is de beschermheilige van Wales en zijn sterfdag 1 maart wordt ieder jaar herdacht. De St. David's kathedraal ligt samen met het Bishop's Palace in een groene omgeving net onder het stadje St. David's.

Bezoek Tenby + Caldey Island! Tenby is een mooi middeleeuws stadje met smalle straten en steegjes. Vroeger was het een bloeiende havenstad, nu vertrekken uit de haven vooral veerboten naar Caldey Island. Binnen 15 minuten sta je op het vrijwel verlaten eiland waar alleen monikken leven in een klooster. Tip: wandel naar het hoogste punt. Daar staat een vuurtoren en heb je een fantastisch uitzicht.

De mijnen van Wales. Het zuiden van Wales was in de 18e en 19e eeuw een belangrijk centrum van steenkoolwinning. Er ontstonden talloze mijnen en Cardiff werd de grootste exporthaven van steenkool ter wereld! Na sluiting werden de mijnen belangrijke toeristische trekpleisters. Je kunt er nu indrukwekkende excursies maken: gidsen (vaak ervaringsdeskundigen) nemen je mee en vertellen over het zware leven onder de grond. 

Tip: alle Nationale Musea van Wales zijn gratis toegankelijk!

Cultuur Wales: zang, muziek & volkstradities!

Wales heeft een groot aantal festivals, van literatuur, poezie, dans, muziek, film, theater, beeldende kunst tot wetenschap en koken.Veel van de festivals in Wales worden tot de beste in Europa beschouwd!

Wales, 'Land of Song', wordt gekenmerkt door veel muziek, zang en poëzie. Deze passies zijn doorgegeven door barden en ministrelen. Het resultaat is een cultuur waarin volop gezongen, gedanst en feest wordt gevierd! Wales staat wereldwijd bekend om haar mannenkoren. De koren Treorchy en Morriston Orpheus behoren tot de bekendste, bezoek dus zeker één van hun optredens!

Natuurlijk mogen de intrigerende volkslegendes hier niet ontbreken. Bekende verhalen als die van Koning Arthur, Merlijn en de vele roemruchte Welshe veldslagen worden vandaag de dag nog graag door de inwoners van Wales gedeeld. Ze stammen voornamelijk uit de tijd van de Kelten. Elk kasteel en elke ruïne vertelt een eigen (vaak romantisch) verhaal.

De lekkerste tradities vind je in de Welshe keuken! Wales kent vele culinaire sterren en (h)eerlijke producten van het land en uit de zee. Ontdek de beste restaurants van Wales.

Noord-Wales wordt wel gezien als het centrum van de Welshe cultuur. Je vindt hier prachtige kastelen zoals Harlech-, Conwy- en Caernarfon Castle. Leuk is ook de 19e eeuwse badplaats Llandudno. Dit stadje ligt tussen Great Orme's Head en Little Orme's Head (bereikbaar per kabeltram). Op de kaap tref je een centrum over de geschiedenis en cultuur van Wales. 

Welsh icon: dichter & schrijver Dylan Thomas

Schrijver en dichter Dylan Thomas was één van de beroemdste Welshe iconen van de 20e eeuw. Zijn passie voor verhalen en poëzie ontstond tijdens zijn middelbare schooltijd wanneer hij begon met schrijven. Zijn eerste publicatie verscheen toen Thomas een gedicht schreef voor de schoolkrant, zijn eerste echte succes behaalde hij in 1934 op twintig jarige leeftijd met zijn eerste dichtbundel 18 Poems. Zijn grote doorbraak kwam in 1946 met de bundel Death and Entances.

Dylan Thomas Centre Dylan Thomas groeide op in Swansea waar nu het Dyland Thomas Centre staat. Dit museum is opgericht door de grote Thomas liefhebber: de Amerikaanse president Jimmy Carter. Je treft er een tentoonstelling over het werk en leven van de dichter en in het bookshop café en de confrence rooms vinden veel literaire evenementen en poëzie avonden plaats. 

The Boat House Na zijn doorbraak verhuisde Thomas met zijn familie naar Laugharne waar hij intrek nam in het nu beroemde Boat House, en de laatste 4 jaar van zijn leven doorbracht. Hier vond hij inspiratie tot een aantal van zijn beste werken. Nu is het een museum waar je een kijkje in het leven van de beroemde schrijver kunt nemen.

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews