De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

in Hay-on-Wye één van de grootste literaire festivals wordt gehouden?

Voorpret

Hay-on-Wye is zo populair dat het zelfs een eigen website heeft! Voor alle info kijk je dus op de Hay-on-Wye website.

Hay on Wye

Hay on Wye
Het karakteristieke dorpje Hay on Wye - met maar 1.800 inwoners -  is zo ontzettend bijzonder omdat het tussen de 20 en 35 boekwinkels bevat (het hangt ervanaf aan wie je vraagt hoeveel winkels er in het dorpje zijn). Ook als je niet van boeken houdt: het is fantastisch om zo'n oud en middeleeuwse dorpje te zien.

Hay on Wye, Wales: boeken, boeken en nog eens.. boeken

Op zoek naar een gekke reden om even weg te gaan? Ga dan naar Hay-on-Wye! Dit idyllische dorpje ligt in Wales en telt 1.800 inwoners. Wat er bijzonder is aan dit dorp? Het heeft meer dan 25 boekwinkels! Dit kunnen tweedehands boeken zijn, maar ook nieuwe boeken of kinderboeken, gewoon heel veel boeken!

Je hoeft geen boekenfreak te zijn om naar Hay-on-Wye af te reizen, het is gewoon een fantastisch dorpje om te zien. Daarnaast worden er in Hay-on-Wye vele activiteiten en festivals georganiseerd (zie hier beneden).

10-daagse Hay on Wye literatuur festival

Hay-on-Wye is niet alleen een schattig dorpje, het is ook bekend van zijn jaarlijks terugkerende 10-daagse festivals: Het Hay Festival of Literature and Arts. Dit festival wordt in mei/juni gehouden en er komen gemiddelde zo'n 250 auteurs op af! Bill Clinton beschreef het festival eens als "The Woodstock of the mind". Er komen ontzettend veel beroemde auteus, economen, recesenten, critici en ga zo maar door. Hierdoor is het een ontzettend inspirerend evenement.

Hay on Wye, waarom de boeken?

Op 1 april 1977 verklaarde boekengek Richard Booth zichzelf als koning van Hay-on-Wye. Dit deed hij als publiciteitsstunt voor zijn eigen boekenwinkel. Door deze stunt werd Hay-on-Wye van een rustig dorpje een toeristische trekpleister. Inmiddels wordt Hay-on-Wye ook wel het mecca voor tweedehandsboeken genoemd. Richard Booth heeft recent bekend gemaakt dat hij plannen heeft om zijn boekenwinkel te sluiten en naar Duitsland te verhuizen.

Vakantie Hay on Wye: nog meer activiteiten!

Naast het grote literatuurfestival vinden er in Hay-on-Wye nog meer activiteiten plaats! In de zomer (juni/juli/augustus) is er ongeveer elke week een activiteit, in de winter zijn het er ongeveer 2 per maand. Wij zetten hieronder de leukste voor je op een rij!

  • Eind juli: De Rhosgoch Golf and Leisure Club organiseert een fietsfestival die ook langs Hay-on-Wye komt. Je kunt er aan meedoen, de golfclub heeft campings en bed and breakfast geregeld. Ook het ontbijt, het avondeten en de snacks worden verzocht door de goldclub.
  • Begin augustus Brecon Jazz Festival. In dit weekend zijn er meer dan 30 optredens! Ook wordt er een Jazz Carnaval Parade gehouden.
  •  Eind september: Festivals of British Cinema. Van kinderfilms tot documentaires en van hollywoodfilms tot vragenuurtjes met beroemde regisseurs.
  • Begin december The Guardian Hay Festival Winter Weekend. De zomerse variant van dit geweldige literatuurfestival gemist? Het maakt niet uit! Trek er in de winter een paar dagen op uit om het festival én Wales te bezoeken!

Kastelen in Hay on Wye

Naast de alle boekwinkels en activiteiten is er nóg een reden om naar Hay-on-Wye te gaan! Het dorpje heeft namelijk 2 bijzondere kastelen die zeker de moeite waard zijn. De twee kastelen liggen vlak bij elkaar en kennen een lange geschiedenis. Een boeiende plek om te bezoeken, ook met kinderen!

Hay on Wye: donderdag = marktdag

En dan de laatste reden om er even tussenuit te wippen en naar Hay-on-Wye te vertrekken: iedere donderdag wordt er een ontzettend leuke markt georganiseerd. Er wordt door veel bewoners zelf dingen gemaakt zoals cakejes, brood volgens lokaal recept, gekonfijte groenten en chutneys. Daarnaast vind je er antiek, vers fruit en groente, kaas, verse vis, bloemen, planten, kleren en ga zo maar door. Heerlijk om rond te struinen en leuke spulletjes te vinden.

Bekijk aanbiedingen van:

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews