De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Op Kos wonen ook veel Turkse mensen, er zijn dus naast kerken ook moskeeën op Kos.

Voorpret

In de Kos reisgids van ANWB Extra vind je allerlei goede tips. De gids is compact en er zit zelfs een kaart van Kos bij!

Bezienswaardigheden Kos

Bezienswaardigheden Kos
Het eiland Kos heeft naast veel mooie stranden ook veel cultuur te bieden! Wij hebben de mooiste en leukste bezienswaardigheden van Kos voor je op een rijtje gezet!

Bezienswaardigheden Kos: Kos-Stad

Bezienswaardigheden tijdens je vakantie in Kos-Stad bezoeken? Van november tot en met maart heb je op zondag overal gratis toegang. In januari, februari en oktober is het de eerste zondag van de maand gratis. Een aantal dingen zijn sowieso al gratis te bekijken en voor de rest zijn de toegangsprijzen niet heel hoog. Enkele aanraders zijn:

Agora
Het marktplein dat nog afstamt uit de oudheid is erg sfeervol. Om het plein heen zijn verschillende ruïnes van oude tempels. Vroeger was dit niet alleen het marktplein, maar ook een sociale ontmoetingsplaats.

Platía Eleftheriás
Dit is de centrale markt. Voor verse groenten, fruit en souvenirs moet je hier zijn! Het fruit kan je meteen wassen in de bron die op Platía Eleftheriás staat.

Defterdar moskee
De moskee wordt niet meer gebruikt, maar je vindt hierbinnen wel een cafeetje en winkeltjes.

Casa Romana & het centrale badhuis

Iets wat je absoluut niet mag missen is Casa Romana in Kos-Stad. Je ontdekt hier hoe rijke Romeinen vroeger woonden. In de verschillende kamers zie je onder andere muurschilderingen, mozaïeken en marmeren afwerkingen. Apart is het Andron, een ruimte waar alleen mannen mochten komen. De toegang tot dit huis is gratis!

Van Casa Romana tot aan het Odeon, het authentieke Romeinse theater uit de tweede eeuw, kan je allerlei opgravingen bekijken. Je komt onder andere langs de voormalige Romeinse thermen, mozaïeken en het Nymphaeum met de indrukwekkende binnenplaats.

Combineer Casa Romana met het centrale badhuis 
Een klein stukje van Casa Romana vandaan ligt het Centraal badhuis, de entree is bij de prijs van Casa Romana inbegrepen. Het oude badhuis komt uit de 3e eeuw voor Christus en er zijn nog verschillende bakstenen zuiltjes bewaard gebleven!

De haven van Kos-Stad

Overdag is de haven het vertrekpunt van allerlei excursies en 's avond geniet je hier van een bruisend uitgaansleven en kan je er heerlijk eten. Aan het begin van de haven vind je de Neratziá burcht. Vanaf de binnenplaats heb je allerlei uitzichtpunten, waar je de sfeer van de haven goed kan zien! In de zomer wordt de burcht ook wel gebruikt voor toneel- en muziekevenementen.

Op het plein vlakbij de Nerátzia burcht heeft de beroemde arts Hippocrates een boom geplant. De stam is inmiddels helemaal uitgehold, daardoor is er niet bekend hoe oud de boom precies is., maar de takken worden al jarenlang ondersteund door marmeren pilaren en ijzeren stangen. 

Een echte attractie: warm water in de Embros Thermae

Ongeveer 13 kilometer buiten Kos-Stad vind je de natuurlijke warmwaterbron Embros Thermae. In het 40 graden warme water zit zwavel, wat erg goed is voor het verhelpen van ontstekingen, verschillende huidaandoeningen en het zorgt voor stevige nagels. De toeristenindustrie is wat minder blij met deze populaire gratis attractie.

De resten van het oude ziekenhuis het Asklepion

Het oudste georganiseerde ziekenhuis ter wereld vind je net buiten Kos-Stad. Asklepion is ongeveer 2000 jaar geleden opgericht door Hippocrates en er is niet erg veel meer van over. Vanaf de berg waar de resten van Asklepion staan heb je adembenemend uitzicht over de zee! Het Asklepion is een erg interessante bezienswaardigheid op Kos. Absoluut de moeite waard!

Tip: Ga met het blauwe treintje naar het Asklepion

Tip voor Kos met kids! Spetteren in Lido Waterpark!

Een waterpark heeft altijd succes bij de kinderen. Ook veel volwassenen zijn er stiekem nog steeds gek op. Het Lido waterpark heeft een heerlijk golfslagbad, bubbelbad en natuurlijk veel glijbanen! Ook voor de allerkleinsten is er een speciaal gedeelte. Een dag vol waterplezier en als je het even zat bent, zijn er ook genoeg ligbedjes te vinden. Voor iedereen is dit dus een ontzettend leuke activiteit om te ondernemen!

Antimachia boerderijhuis

Alles is hier nog gericht op landbouw. Restaurants en souvenirwinkels zal je hier niet vinden. Iets wat zeker de moeite waard is voor een bezoek is een 150 jaar oud huis. Dit huis is totaal gerestaureerd en in de authentieke stijl ingericht. Hier krijg je echt de indruk van hoe een 20e eeuwse boerenfamilie leefde.

Als je toch in Antimachia bent, let dan ook even op de oude windmolen. Vroeger stonden er ongeveer 100 waarvan er nu allen nog maar deze over is. Er zijn plannen om de molen in de toekomst weer open te stellen voor publiek.

Aspri Petra

Aspri Petra is een grot, ergens in de buurt van 'De Witte Rots.' In deze grot zijn onvoorstelbaar oude vondsten gedaan. De grot is wel erg geheimzinnig en moeilijk te bereiken. Je moet dwars door een veld heen en er zijn geen wegwijzers. Als je Aspri Petra wilt bezoeken, kan je dus beter een echte Kos-kenner meevragen...

Paradise beach Kos

Met de bus vanuit Kéfalos, Kos-Stad of de boot vanuit Kardámena kom je makkelijk op Paradise beach. Er zijn hier veel watersportmogelijkheden, tavernes waar je lekker kan eten en zelfs een klein waterpark voor kinderen. Soms komen er belletjes omhoog vanuit de zee door de ondergrondse vulkanen die niet meer actief zijn.

Meer mooie stranden? Lees dan onze Kos beach top 5!

Beleef het Griekse leven in Lagoudi

Wil je genieten van het echte Griekse leven? Dan moet je een bezoek brengen aan het dorpje Lagoudi. Wandel door dit dorp en neem eens een kijkje bij de kerk. Vanaf café Oré a Elláda (vlakbij de kerk) kan je naar Tigáki wandelen over een weg waar geen verkeer komt.

Een heerlijk echt Grieks dorpje: Zia

Zia ligt midden in de natuur tussen amandel- olijf- en fruitboomgaarden. In veel cafés kan je dan ook lekkere amandel- en fruitgebakjes halen. Probeer eens Kourambiédes, amandelgebak met aroma's van kruidnagel en rozenwater.

Om het onderste dorpsplein heen vind je allemaal souvenirwinkels en als je de weg omhoog volgt kom je langs de oude watermolen. Vroeger waren er 20 van deze molens, nu is dit de laatste. Sluit je dag af in een van de tavernes waar regelmatig Griekse avonden worden georganiseerd.

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews