De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

De Amerikaanse astronaut en commander van Apollo 13, Capt. James A. Lovell van Tsjechische afkomst is.

Voorpret

Lees in de Tsjechie reisgids alles over de sprookjesachtige cultuur en grappige tradities van Tsjechie.

Informatie Tsjechie

Op vakantie naar Tsjechie? Hier vind je praktische informatie over reizen naar Tsjechie m.b.t. vliegen, de beste reistijd, paspoort, vaccinaties, geldzaken en nog veel meer handige tips en Tsjechie informatie!

Informatie Tsjechie > reizen & tickets

Vliegen naar Tsjechie duurt circa 1 uur en drie kwartier. Je land bijna altijd op de luchthaven Praag-Ruzyn, de grootste luchthaven van Tsjechie.

Trein
Wist je dat je ook per trein naar Tsjechie kunt reizen?  Je reist dan per supersnelle nachttrein voor een prikkie: 58,- voor een retourtje. Geen lange inchecktijden of files meer! De city night line van NS International brengt je zo naar hartje Praag.

Actuele ticket aanbiedingen voor Praag

* Bekijk hier de bijkomende kosten

Informatie over Tsjechie > paspoort en visum

Voor reizen naar Tsjechie moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart. Let erop dat beide nog geldig moeten zijn bij thuiskomst. Kinderen van alle leeftijden moeten in het bezit zijn van een eigen paspoort of id-kaart. Je hebt voor Tsjechie als Europees staatsburger geen visum nodig.

Tsjechie per auto?

Ben je van plan met de auto naar Tsjechie te gaan? Dan moet je auto voorzien zijn van een tolvinget (dalnici znamka) om Tsjechie binnen te komen. Je kunt deze, met verschillende geldigheidstermijnen, kopen bij de Tsjechische grens of grote tankstations.

Tsjechie: geldzaken, valuta & fooien

In Tsjechie word nog niet met de Euro betaald. De nationale munteenheid is de Tsjechische Kroon (CZK). 1 Kroon is 100 helaru (cent) waard. Reken met: 267 kroon = 10,- euro.

In Tsjechie kan je gemakkelijk pinnen. In grote steden tref je veel pin automaten maar ook in kleinere plaatsjes waar veel toeristen komen kan je goed pinnen. Banken zijngeopend van 09.00 tot 17.00, tussen 12.00 en 13.00 zijn ze vaak wel dicht i.v.m. de lunch. 

Houd er rekening mee dat contact betalen nog steeds het meest voorkomt in Tsjechie. In kleine winkels, cafe's en dorpjes is het vaak zelfs de enige betaalmogelijkheid. In grotere (kleding) winkels, tankstations, restaurants en supermarkten kan je wel met pin betalen, vooral in grote steden. Daarnaast worden in veel hotels, restaurants en winkels de gangbare creditcards geaccepteerd.

Het is in Tsjechie gebruikelijk om 5 - 12% fooi te geven. Leg het niet op tafel maar tel het bij de rekening op!

Tsjechische cultuur en tradities

Tsjechie heeft een rijke historie en indrukwekkende cultuur. Ze hebben de gekste tradities en geven geweldige volksfeesten. Lees meer over: de Tsjechische cultuur.

Gezondheid & vaccinaties in Tsjechie

Voor je reis naar Tsjechie zijn geen vaccinaties vereist. Wel word je ten zeerste aan geraden niet zonder goede ziektekosten verzekering op reis te gaan naar Tsjechie. Neem altijd een kopie van je officiele zorgverzekerings documenten + je pasje mee, zodat je die in geval van nood aan het ziekenhuis kunt overhandigen.

Verder moet je in stilstaand water uitkijken voor parasieten. Er word soms gewaarschuwd voor teken en hooikoorts. Volgens het officieel Tsjechisch verkeersbureau bestaat er geen verhoogd risico, maar controleer wel goed op teken na boswandelingen. Mensen die last hebben van hooikoorst kunnen in Tsjechie meer last hebben van pollen maar in Nederland is dit vaak weer over. 

Info over telefoneren & internet in Tsjechie

Tsjechie beschikt over een prima vast en mobiel telefoon netwerk. Mobiel bellen naar Nederland is dus geen probleem.

Om te bellen naar Tsjechie moet je altijd het landennummer van Tsjechie voor het telefoonnummer (+ netnummer) draaien: 00420. Er staanin Tsjechie veel blauwe munt- en kaart telefooncellen. Telefoonkaarten koop je hij postkantoren en kiosken. Let op! Koop ze niet van iemand op straat, maar alleen op officiele verkooppunten.

In de grote steden vind je ook veel internetcafe's. In kleinere dorpjes word dit moeilijker maar probeer het dan bij de bibliotheek.

Tsjechie - praktische info & tips

Beste reistijd: mei - september

Tijdsverschil met Nederland: geen

Taal: Tsjechisch

Voltage: 220 Volt

Actuele ticket aanbiedingen voor Praag

Bijkomende reserverings- en / of administratiekosten :
Tix € 29,50
NS International € 0,00
De Vakantiediscounter € 12,50 Hou tevens rekening met de verplichte toeslag van € 2,50 voor het calamiteitenfonds per boeking. Ook komt er € 10,00 bij voor het SGR-garantiefonds.
Andere niet te vermijden bijkomende kosten: ANVR aangesloten reisorganisaties berekenen een bijdrage van € 2.50 per boeking voor het calamiteitenfonds.
Deze toeslagen zijn het laatste nagekeken op 12 mei 2024
632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews