De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

ze in Tsjechie gek zijn op sprookjes? Vooral op tv is het erg populair!

Voorpret

Lees veel meer over Tsjechie in onze Tsjechie Reisgids.

Cultuur Tsjechie

Cultuur Tsjechie
Cultuur? Tsjechie bruist van de cultuur! Het land heeft eeuwen oude tradities en je treft er talloze burchten en kastelen waar de geschiedenis tot leven komt! Hier tref je de opvallendste tradities en culturele wetenswaardig heden over Tsjechie.

Cultuur Tsjechie

De Tsjechen houden van hun historie. Tradities worden in ere gehouden door het vertellen van sprookjes, verkleedpartijen en folklorische festivals. Koningen en edelen hebben door de eeuwen heen ruim 2700 kastelen en paleizen gebouwd waar je hedendaags de geschiedenis kunt herbeleven! Ook hebben de Tsjechen een aantal, soms gekke, tradities. Lees ze hieronder:

Tsjechie & cultuur: nee zeggen

Eerst nee zeggen als je iets wordt aangeboden. Wees niet bang, dat lekkere taartpuntje gaat vervolgens echt niet aan je neus voorbij! Tsjechen zijn heel gastvrij, maar eerst nee zeggen hoort er gewoon bij. Als je dan wordt 'overgehaald', neem je het aanbod aan.

Tsjechische cultuur: mannen eerst!

Mannen eerst! Nee dit is niet heel onbeleefd.. Mannen gaan vaak als eerste ergens naar binnen, hiermee geven ze aan dat de vrouw daarachter bij hem hoort (beetje haantjes gedrag).

1 Mei in Tsjechie (dag van de arbeid)

Op 1 mei is het de gewoonte om, als je onder een bloeiende boom staat met iemand van het andere geslacht, elkaar te zoenen.

Pasen in Tsjechie: heel bijzonder..

Naast eieren verven gebeurd er iets aparts: alle mannen gaan met kleine zweepjes achter de vrouwen aan, van jong tot stokoud! De mannen krijgen na elke 'jacht' een borrel en zijn vaak aan het begin van de middag al flink dronken.

Sprookjes hoofdstad van Europa

In Tsjechie ligt de sprookjes hoofdstad van Europa: Jicin. Beroemde schrijvers werden hier geinspireerd tot het schrijven van hun mooiste sprookjes. Alles in Jicin draait nog om sprookjes en je geniet er van een reis naar historische mythen en verhalen uit het verleden. Super voor jong en oud!

Tip! Elk jaar in september: het sprookjesfestival!

Cultuur voor kids!

De Tsjechische cultuur is prachtig voor kids! De burchten en kastelen spreken tot de verbeelding en elk heeft zijn eigen spannende verhaal. Gidsen vertellen je deze tijdens geweldige rondleidingen in traditionele kostuums. Er zijn vaak ridder feesten waar kinderen een koning, prins, prinses en ridder kunnen ontmoeten! De Tsjechen hechten veel waarde aan hun geschiedenis en cultuur. Op heel veel plekken kunnen kinderen daarom spelenderwijs leren over dit land. Vaak zijn er kostuums, historische feesten, festivals en levende sprookjes om de cultuur tot uiting te laten komen.

Ook grappig..

Wist je dat veel Tsjechen thuis pantoffels dragen? Dat is daar echt een 'ding', er zijn zelfs pantoffels voor gasten!

Als een Tsjechische vrouw gaat trouwen word ze verstopt door haar getuige, de man moet haar zoeken, wat een hilarisch schouwspel oplevert!

Ook in Tsjechie word op bruiloften massaal servies kapot gegooid wat geluk moet brengen tijdens het huwelijk.

Zie je rond kerst overal karpers langs de weg? Die worden levend verkocht en thuis bewaard in de badkuip zodat ze vers gegeten kunnen worden met kerst!

De schubben van deze karper worden vervolgens met kerst onder het tafellaken gestopt en in de portemonnee zodat men volgend jaar maar genoeg geld mag hebben.

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews