De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

In het Reuzengebergte zich de hoogste berg van Tsjechie bevindt? De berg heet Sneeuwkop en is 1602 meter hoog.

Voorpret

Lees meer praktische weetjes over het Reuzengebergte.

Reuzengebergte Tsjechie

Reuzengebergte Tsjechie

Het Reuzengebergte in Tsjechie kenmerkt zich door de beeldschone, ongerepte en eindeloze natuur. Ieder seizoen is aantrekkelijk voor vakantieliefhebbers. In de zomer is het Reuzengebergte zeer geliefd bij wandelgangers, in de winter is het met zijn uitgestrekte pistes aantrekkelijk voor de wintersporters.

Reuzengebergte Tsjechie

Het Reuzengebergte is een heel oud gebergte in Tsjechie met tal van mythen en legenden. Een bijzondere plek om op vakantie te gaan. Je kunt er ook uitstekend een wintersport vakantie naartoe boeken.

Wintersporten in het Tsjechische Reuzengebergte
In de wintermaanden is het Reuzengebergte een populair gebied voor de wintersport, omdat er ideale skigebieden te vinden zijn. Daarnaast bevinden er zich veel skicentra met ski-tows en downhill opleidingen, maar ook kilometers van langlaufen. Het Reuzengebergte is ideaal voor beginners, omdat de skigebieden kleinschalig zijn opgezet is het bovendien ideaal voor kinderen! Bekijk eens alle wintersport tips over de 2 populairste skigebieden van Tsjechie: Harrachov & Spindleruv Mlyn.

Vakantie Reuzengebergte in Tsjechie - Het hele jaar!

Wat te doen in de zomer?
Het Reuzengebergte is niet heel groot (ca. 600 km2). Hierdoor leer je het gebied snel kennen en is het ideaal voor uitstapjes. De zomers zijn zeer geliefd vanwege de wandelmogelijkheden. Het hele gebergte is voorzien van gemarkeerde paden en wegen, die in de toeristencentra beginnen en vele hotels en herbergen passeren. De paden leiden je over bergkammen en bergtoppen, diepe dalen met steile hellingen, bergmeren en de beroemde watervallen.

Tip! Om helemaal in de "hogere sferen" te komen, kun je ook een route uitstippelen van een paar dagen. Je overnacht dan in berghutten.

Liever vanuit een bootje de natuur bezichtigen? Over de rivier de Jizera kan je een kanotocht van 20 kilometer maken en genieten van schitterende uitzichten.

Ook een bezoekje waard, is de dierentuin met safaripark in het plaatsje Dvur Kralové. Deze dierentuin is de grootste van midden Europa. 

Bezienswaardigheden Reuzengebergte Tsjechie

Er zijn absoluut fraaie bezienswaardigheden te ontdekken in het Reuzengebergte. Bezoek tijdens uw vakantie Spindleruv Mlyn. Het bergdorp is geografisch en toeristisch gezien het middelpunt van het Reuzengebergte. Bovendien is het het vertrekpunt om de hoogste top te bereiken.

Daarnaast is Turnov ook een bezoekje waard. Dit kleine stadje staat in het teken van edelstenen die daar gemaakt worden. Veel hiervan is te zien in het Museum van het Boheems Paradijs.

Tip! Breng ook een bezoekje aan de zeer indrukwekkende rotsformaties, zoals bijvoorbeeld Dívcí kameny-Slaskie Kamienie. Deze verweerde blokken graniet vormen hoge torens tot 30 meter en lijken op mensen of dieren.

Reuzengebergte: een streek vol mythen en legendes

Het Reuzengebergte is een oud gebergte en zit dan ook vol met mythen en legendes. De streek dankt zijn naam aan de reus Krakonos. Hij zou de natuur in het gebied beschermen en de mensen die de natuur vervuilen, bestraffen. De reus, afgebeeld als een oude man met een baard, hoed en pijp, vindt je in de vele souvenirwinkeltjes terug.

Het Reuzengebergte is het kleinste hooggebergte van Europa met een zeer extreem klimaat. Dit wordt veroorzaakt doordat het land- en het zeeklimaat die het hooggebergte vaak gelijktijdig beïnvloeden. Zelfs de boomgrens ligt hier aanmerkelijk lager dan in de Alpen.

Het Reuzengebergte is ca. 40 km lang en 20 km breed. De noordelijk gelegen bergen aan de kant van Polen zijn erg steil en lopen af naar Slezska Rovina in Polen. In het zuiden zijn de bergen minder steil.

Berghutten in het Tsjechische Reuzengebergte

Typisch voor het Reuzengebergte is het grote aantal berghutten, die bouda worden genoemd, wat is afgeleid van het woord kraam of gebouw. Hele kolonies van berghutten werden genoemd naar de families die er woonden. Deze berghutten bevinden zich in de hogere delen van het Reuzengebergte en werden vroeger gebruikt door herders als houten schuilplaatsen in de zomer.

Tegenwoordig zijn deze berghutten omgetoverd tot aantrekkelijke hostels of vervangen door nieuwere gebouwen, die speciaal gebouwd zijn voor toeristische doeleinden. Toch zijn enkele berghutten nog bewaard gebleven. Breng tijdens je wandeling een bezoekje aan één van deze historische berghutten: de Lucni bouda of de Marti nová bouda.

Top 2 reisorganisaties

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews