De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

De film Schindler's List van Steven Spielberg is voor het grootste gedeelte opgenomen in de Joodse wijk Kazimierz in Krakau.

Bezienswaardigheden Krakau

Bezienswaardigheden Krakau
Krakau is een echte wereldstad met veel bezienswaardigheden die je gezien moet hebben! Wij hebben hier de 10 leukste, mooiste en indrukwekkendste van Krakow voor jou op een rijte gezet!

Bezienswaardigheden Krakau: tips!

Krakau is een prachtige historische stad, doordat het als een van de weinigen haast ongeschonden de Tweede Wereldoorlog doorkwam. Het centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Krakau is de belangrijkste cultuurstad van Europa en er is dus ontzettend veel te zien en beleven!

Wil je graag alles zien van Krakau? De leukste en voordeligste tours en excursies kun je nu online boeken bij wereldwijde excursie gigant Viator

Op excursie in Krakau? Bezoek de Wawel!

Op de Wawel, de 228 meter hoge heuvel in Krakau, bevinden zich veel dingen die je gezien moet hebben!

De Kathedraal van Wawel: De Wawel kathedraal is een van de belangrijkste kerken in Polen. De geschiedenis van deze kerk gaat meer dan 1000 jaar terug! In de Wawel kathedraal werden alle Poolse monarchen gekroond. De meeste leden van de Poolse Koninklijke familie liggen in de kathedraal begraven, evenals veel nationale helden, dichters, heiligen en bisschoppen.

Kasteel van Wawel: Het kasteel op de Wawelheuvel was tot het eind van de 17e eeuw het verblijf van koningen en speelt dan ook een belangrijke rol in de Poolse geschiedenis en cultuur. Het slot telt  71 zalen, die de nationale kunstcollectie herbergen. Bijzonder is de grote verzameling van 130 Vlaamse wandtapijten.

Drakengrot: De Drakengrot (Smocza Jama) is de beroemdste grot in Polen en bevindt zich onder de Wawelheuvel. Het verhaal gaat dat er in de Middeleeuwen een draak woonde, die elke dag gevoerd werd met vee. Koning Krak beloofde dat diegene die de draak zou verslaan met zijn dochter mocht trouwen. De schoenmaker Skuba slachtte een schaap, vulde het met zwavel en naaide het weer dicht. De draak at dit schaap, vloog in brand en sprong in de Wisla.

Op de Wawel is dus ontzettend veel te beleven en je kan er gerust de hele dag vertoeven! Er zijn leuke activiteiten en attracties te vinden op deze hoge heuvel in Krakau.

Geschiedenis van de Joden in Kazimierz

In deze Joodse wijk in Krakau is de film Schindler's List opgenomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Kazimierz samen met Warschau het centrum van de Joodse cultuur in Polen. Bijna alle 70.000 Joodse inwoners van voor 1940 zijn omgekomen in Auschwitz. Vlakbij de levendige Szerokastraat ligt de Oude Synagoge, het oudste nog bestaande joodse gebouw in heel Polen! Tegenwoordig is hier het Joods Museum ondergebracht. Bezoek ook de fabriek van Oskar Schindler! Deze wijk is een ware attractie en erg bijzonder om te bezoeken!

Genieten van een drankje op het Rynek Glowny

Rynek Glowny is een van de grootste middeleeuwse pleinen van heel Europa en is 200 bij 200 meter! Het symmetrische marktplein ligt centraal in de oude binnenstad van Krakau. Aan de rand van het plein zijn erg veel leuke restaurantjes en cafés te vinden, waar je op een mooie dag heerlijk in het zonnetje kunt genieten van een drankje. Omdat het plein erg symmetrisch is kun je gedesoriënteerd raken. Let dus goed op waar je vandaan kwam! Het plein is een heerlijke plek om te bezoeken en een echte attractie!

Poolse markt in de Lakenhal van Sukiennice

De lakenhallen in het midden van Rynek Glowny zijn samen werelds oudste winkelcentrum. Rond 1300 werd een dak geplaatst tussen de twee hallen en het complex werd in 1555 herbouwd in renaissance stijl. In de lakenhallen worden veel souvenirs verkocht. Boven het 108 meter lange gebouw bevindt zich het nationaal museum van Krakau. Je kunt eigenlijk niet om deze grote hal heen, hij staat namelijk midden op het Rynek Glowny! Het is zeker de moeite waard om deze attractie te bezoeken.

Uitzicht over Krakau vanuit de Mariakerk

Op Rynek Glowny bevindt zich ook een van de beroemdste kerken van Polen, namelijk de kerk van de heilige maagd Maria. Je kunt in deze kerk kunst uit de gotiek, renaissance of barok bekijken. Erg bekend is het houten altaarstuk uit de 15e eeuw. Vanuit de toren van deze kerk heb je een prachtig uitzicht over Krakau! Het is zeker een leuke activiteit om te doen!

De Mariakerk heeft twee ongelijke torens, waarvan de hoogste een wachttoren was. Elk uur speelt een trompettist het Hejnal op deze toren. Dit lied wordt steeds halverwege onderbroken. De legende vertelt dat een trompetspeler, die zijn stadsgenoten wilde waarschuwen voor Tartaarse invallers, is vermoord met pijl door zijn keel. Dit is dan ook de reden van het plotse zwijgen van de trompet.

Een historisch overblijfsel: de oude Stadspoort Barbakan

Deze stadspoort bevindt zich net buiten het oude stadscentrum en dateert uit de 14e eeuw. De poort moest het kwade van buitenaf weren. Om deze reden zijn de muren van de poort 3 meter dik en heeft de poort 7 uitkijktorens met 130 schietgaten! Vroeger werd het gebouw omringd door een vestinggracht van 30 meter diep, tegenwoordig door het Planty park. In de zomer zijn er soms concerten of theatervoorstellingen te zien! Tegenwoordig hoort de poort tot de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Krakau. De poort is zeker een must see en is een ontzettend interessante activiteit.

Wandel rondom de Oude Stad van Krakau

Het Planty park is een park wat rondom de Oude Stad ligt. In het Planty park kun je heerlijk wandelen tussen de oude bomen. Er zijn meer dan 30 verschillende soorten tuintjes, leuke kiosken en straatkunstenaars in het park. Een volledige wandeltocht door het park duurt maar liefst 2 uur! Vanuit het Planty park kun je op een aantal punten de oude binnenstad inlopen. Een aanrader: wandel door de Florianuspoort! Vlak bij deze poort ligt een schildersmuur, waar kunststudenten hun schilderijen voor erg weinig geld te koop aanbieden. Het is een echte aanrader om een mooie wandeling te maken door dit park!

Oudste college van de universiteit: Collegium Maius

Het Collegium Maius, op Jagiellonskastraat 15, is een prachtig gebouw om te bekijken! Het is het oudste en mooiste college van de eerste universiteit van Polen. Het college is gebouwd rond een erg mooie binnenplaats. Je kunt de bibliotheek, de eetzaal en de kamers van de rector bezichtigen! Ook kun je de instrumenten van de beroemde student Copernicus bekijken! Het Collegium Maius is een echte attractie om te bezoeken, het is een prachtig gebouw.

Meer dan 6000 plantensoorten in de Botanische Tuinen

In 1783 werden deze tuinen (met een grootte van 9,8 hectare) opgericht door de rector van de Jagiellonische Universiteit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel bloemen en planten door Nazi's gestolen, maar vandaag de dag liggen de tuinen er weer fantastisch bij. In de tuin staan ongeveer 6000 verschillende plantensoorten en er is een broeikas met palmbomen en de Jagellionische eik van meer dan 400 jaar oud! Ga dus zeker eens kijken in deze prachtige tuin en geniet van alle planten!

Een prachtig oud operagebouw: Slowacki Theater

Dit theater, dat genoemd is naar dichter Juliusz Slowacki, is het operagebouw van Krakau. Het beschilderde toneelgordijn is een echte trekpleister. Leuk om te weten: het theater was het eerste gebouw in de stad met elektrische verlichting! Het gebouw is erg mooi om te zien en daarmee dus ook een leuke activiteit om te ondernemen!
632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews