De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

In Zweden op 4 oktober jaarlijks Kanelbullar dag wordt gevierd.

Voorpret

In het boek Favorite Swedish Recipes vind je de lekkerste gerechten uit de Zweedse keuken die je eenvoudig thuis kunt bereiden.

De Zweedse keuken

De Zweedse keuken

De Zweedse gehaktballen, ookwel Köttbullar genoemd, zijn wereldwijd bekent. Deze kleine gehaktballen hebben populariteit over de wereld vergaard door de verkoop door o.a. woonwarenhuis IKEA.

Ook de Swedish Chef, een handpop uit de populaire kinderprogramma the Muppet Show, heeft bijgedragen aan de populariteit van de Zweedse keuken. Maar natuurlijk heeft culinair Zweden nog meer smakelijks te bieden!

Eten in Zweden

Zweden is net zoals Nederland een multicultureel land en in de grote steden als Stockholm kan je een selectie maken uit een van de vele wereldkeukens als Frans, Mexicaans en Italiaans.

Tot de Zweedse specialiteit behoort omstreeks de maand augustus gekookte rivierkreeft geserveerd met brood, boter en kruidenkaas. De Zweedse erwtensoep, Ärtsoppa med Pannkakor, wordt het liefst gegeten op de donderdag en in combinatie met pannekoeken!

Dineren in een restaurant in Zweden kan prijzig zijn. Als je beschikt over een kleiner budget dan kan je in de middag bij restaurants en eetcafés terecht voor een heerlijke dagschotel of uitgebreid lunchbuffet met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Uit eten in Zweden

Zoals in de overige Scandinavische landen wordt vanwege de lange donkere dagen in de wintermaanden en de vroege werktijden tijdens de lunch warm gegeten. Voor kinderen betekent dit een warme maaltijd in de schoolkantine. Werknemers eten vaak warm in de bedrijfskantine of krijgen coupons die zij bij geselecteerde restaurants kunnen inleveren.

In de avond eet men vaak lichte of warme maaltijd. Smörgåsbord, een typisch Zweeds buffet, dat bestaat uit zowel warme als koude gerechten wordt geserveerd als lunch en diner. Het is samengesteld uit diverse soorten vis, gebakken of gebraden vlees, diverse kaart en broodsoorten. Er is voor ieder wat wils!

Zoet in Zweden

Zweden zijn dol op zoete lekkernijen die worden gebakken en vervolgens geserveerd bij de koffie en aan visite.

Kanelbullar zijn van deeg gerolde kaneelbroodjes gevuld met kaneel en vaak met suiker als versiering zijn besprenkeld.

Een andere traditioneel Zweeds lekkernij is Semla. Het is een kleine bol, gevuld met amandelspijs en room met een dun laagje poedersuiker voor de sier. Voorheen werd dit alleen de dinsdag zeven weken voor Pasen gegeten. Tegenwoordig zijn ze tussen Kerst en Pasen verkrijgbaar.

Rond Kerst bakken de Zweden Pepparkakor, dunne koekjes die een vergelijkbare smaak hebben als speculaas. Deze figuurtjes in de vorm van mannetjes en vrouwtjes worden versierd met glazuur en ze worden zelfs aan de kerstboom gehangen als versiering.

Vakantie in Zweden > meer info & tips

Meer informatie over vakantie in Zweden vind je op de volgende pagina:

Vakantie Zweden tips > Zweden info en tips

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews