De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

De ontdekker van la Grotte de Lascaux is een hondje met de naam Robot.

Voorpret

Lees Die Voorgeschichtliche Malerei: Lascaux oder die Geburt der Kunst van G. Bataille.

La Grotte de Lascaux

La Grotte de Lascaux

De beroemde la Grotte de Lascaux in de Dordogne is de rijkst beschilderde prehistorische grot die tot nu toe op aarde is ontdekt. Deze grot, met de bijnaam "Sixtijnse Kapel van de Paleolitische Kunst", staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.

La Grotte de Lascaux is pas in 1940 door vier tieners en hun hond Robot ontdekt. Het 17-jarige baasje van Robot zag de kleurrijke grotschilderingen van bisons, paarden, herten en mensen en riep snel zijn vrienden.

De grot van Lascaux was niet de eerste grot in Europa met prehistorische grotschilderingen die ontdekt is, maar wel verreweg de meest indrukwekkende. Wetenschappers dateren de wandtekeningen op de periode van 15.000 - 10.000 jaar voor Christus.

La Grotte de Lascaux

De zes meter hoge grotschilderingen in Lascaux hebben vooral dieren als onderwerp; bizons, paarden, wilde zwijnen en stieren maar ook mensen. Ze doen heel levendig en realistisch aan.

Nadat de grot van Lascaux in 1940 ontdekt was, werden de grotten meteen wekelijks door duizenden toeristen bezocht. Het bijzondere klimaat in de grotten werd door al die ademende mensen snel verstoord. De grotschilderingen werden zelfs zo snel aangetast dat men vreesde dat ze verloren zouden gaan. Om de grotschilderingen te beschermen, is de grot van Lascaux in 1963 voor het publiek gesloten.

Lascaux II

Op slechts 200 meter van de oorspronkelijke grot is in 1983, in een voormalige steengroeve, een exacte kopie van la Grotte de Lascaux gemaakt. Nu komen er jaarlijks tienduizenden bezoekers naar Lascaux II om de replica te bezichtigen.

Hoewel slechts een derde van de grot van Lascaux is nageschilderd laat ook de replica een onvergetelijke indruk achter. Bezoeken van Lascaux II kan onder begeleiding van een gids en een rondleiding duurt ongeveer 40 minuten.  Het programma en toegangskaartjes zijn verkrijgbaar in Montignac.

Tip: bezoek ook het Centre d’Art Préhistorique du Thot nabij Montignac. Hier is een boeiende tentoonstellingen over de grot te bezichtigen.

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews