De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

De Polen vieren Kerstmis erg uitgebreid. Een traditioneel Pools kerstdiner bestaat uit 12 gangen!

Voorpret

Bekijk ook eens de film Milkbar. Deze documentaire volgt Danita en Dzitka, een koppig stel dat in Polen de melkbar Bar Bywalec runt. Bar Bywalec is een van de 140 overgebleven melkbarren in Polen na de val van het communisme. Voor die tijd waren er 25000 van deze restaurants!

Eten in Polen

Eten in Polen

De Poolse keuken is er een van de soepen en vleesgerechten en staat garant voor voedzaam, eenvoudig en lekker eten!

Veelgebruikte ingrediënten in de Poolse keuken zijn aardappel, kool, varkensvlees, paddenstoelen, kwark en zure room. Er worden ook veel pikante worsten gegeten.

Typisch Poolse gerechten

Barszcz is een van de bekendste soepen in Polen. Het is een rode bietensoep.

Naast Barszcz is er nog een bekende soep in Polen, namelijk Zurek. Deze lichtzure soep is gevuld met aardappel en worst en soms ook met andere ingrediënten zoals kaas en ei.

Hét nationale gerecht is bigos. Dit is een zuurkoolgerecht met varkensvlees, witte kool, spek, uien, paddenstoelen en soms ook gedroogde pruimen. Bigos wordt vaak in een rond uitgehold brood geserveerd. De bovenkant wordt van het brood losgesneden en dient als deksel.

Poolse pierogie zijn deegkussentjes gevuld met hartige of zoete inhoud. Voorbeelden van vullingen zijn kaas, vlees, kool, paddenstoelen, zoete kwark of fruit.

Polen is echt een land voor zoetekauwen! Marzurek is een bekende lekkernij, dit is een chocoladekoek met noten. Ook kun je gluhwein of warm bier met honing, suiker en kaneel drinken in Polen. Overal op straat zijn zoete broodjes, cake en koekjes te koop voor erg weinig geld!

Goedkoop eten in Polen in een Melkbar

In Polen vind je de zogeheten melkbarretjes of bar mleczny, waar je heel goedkoop kunt eten. In deze restaurantjes in Polen bestel je bij de kassa en geef je jouw bonnetje af bij de keuken waarna je eten snel klaar is. De naam melkbar komt uit de tijd dat er vooral melkproducten op de menukaart stonden.

De melkbarretjes werden vroeger gesubsidieerd door de overheid. Op deze manier konden ook de arme mensen in Polen goed voedsel kopen. Tegenwoordig kun je naast melk ook veel andere gerechten bestellen in de melkbar. Er wordt in deze restaurantjes vaak geen alcohol geschonken. Neem wel een woordenboek mee, want de gerechten op de menukaart zijn in het Pools!

Wodka

Naast typisch Poolse gerechten is er natuurlijk ook dé nationale drank van Polen: Wodka! Er zijn veel verschillende soorten wodka. Krupnik, Poolse honingwodka, is een echte aanrader. De drankcultuur in Polen is de laatste jaren sterk veranderd. Dronken de Polen vroeger vooral wodka en later bier bij het eten, nu drinkt men vaak buitenlandse wijn. De Poolse wijn is erg fruitig.

Vakantie Polen > meer informatie

Bekijk onze Warschau en Krakau pagina's om erachter te komen waar je deze typisch Poolse gerechten kunt eten! Wij hebben voor jou de leukste restaurants uitgekozen!

Budget deals

Top Tips Per Type

0
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews