Favorieten van Nederlandse Michelin chefs voor een culinair weekend

Waar moet je heen als je een weekendje ├ęcht culinair wil genieten? Deze vraag stelde de redactie van Surprisetickets.nl aan de chefs van de Nederlandse sterrenrestaurants. De onderzoeksresultaten onthullen welke steden favoriet zijn en welke volgens deze topkoks in gastronomisch opzicht overschat worden.

Bij een culinaire citytrip denken veel mensen aan Frankrijk of Italië. Maar krijg je in plaatsen als Parijs of Rome ook value for money als het gaat om écht lekker eten? Wij vroegen ons af waar de onvervalste fijnproever naartoe gaat als deze een weekend culinair wil genieten of inspiratie zoekt.

60% Nederlandse chefs kiest Spanje voor een culinaire stedentrip

Onze belangrijkste vraag luidde; 'Naar welke Europese stad gaat uw ultieme culinaire stedentrip (en waarom)?' Met 40% van de stemmen is er een overduidelijke winnaar. Barcelona: door verreweg de meeste chefs bestempeld als favoriete bestemming voor een culinair weekend weg. De stad wordt getipt als hip en toegankelijk en wordt door een meerderheid van de sterrenkoks gewaardeerd om de uitstekende restaurants en fantastische foodmarkten. De lokale restaurants experimenteren vrij met nieuwe gastronomische concepten en lopen vooruit op het gebied van tempo cooking.

culinaire stedentrip

Opvallend is dat de Spaanse keuken ook de tweede plaats inneemt en daarmee met 60% van de uitslagen de top 3 van ons onderzoek domineert. 20% van de Nederlandse topchefs vind San Sebastián de beste tip voor een culinair uitstapje. De kleine plaats aan de Golf van Biskaje heeft een serieus geroemde kookcultuur; veel Michelin koks zijn hier groot geworden en de Baskische stad beschikt over maar liefst twee van de vijftig beste restaurants ter wereld.

Frappant: Franse hoofdstad culinair omstreden en de Rotterdamse trots

De gedeelde derde plaats op de ranglijst gaat naar Londen en Parijs die exact evenveel stemmen kregen. Maar als we ook de tegenstemmers meenemen dan wint Londen glansrijk van de Franse hoofdstad. Want hoewel Parijs en lekker eten vaak in één adem genoemd worden, zijn er zelfs iets meer chefs die de stad in culinair opzicht als zwaar overschat benoemen. Waar fans de fijnproever naar Parijs verwijzen als het voorbeeld van echt klassiek gastronomisch genieten, zijn er zelfs nog iets meer die refereren aan het niveau van de Parijse restaurants met "zwaar overschat" en ook  "de prijs-kwaliteitsverhouding is volstrekt uit balans".

Na Parijs werd Rome, waar de chefs een gebrek aan vernieuwing ervaren, het meest overgewaardeerd genoemd en met 11% van de beoordelingen kunnen de chefs ook Amsterdam niet echt aanraden. Opvallend genoeg eindigt Rotterdam wel in de top 5 tips voor een culinair weekendje weg. Volgens de chefs verrijkt een jonge generatie culinaire ontdekkers de stad met verrassende smaken en concepten.

Londen: de nieuwe belofte op het gebied van foodtrends

De Britse hoofdstad eindigt gedeeld op de derde plek, maar wordt onbetwist genoemd als dé nieuwe belofte op op het gebied van foodtrends en nieuwe restaurantconcepten. Volgens chef en tv-persoonlijkheid Ron Blaauw ligt er voor de stad een grootse culinaire toekomst in het verschiet: “Londen groeit enorm en met miljoenen inwoners van over de hele wereld gebeurt er in culinair opzicht zo veel! Veel jonge mensen met nieuwe ideeën. Zo ontstaan er te gekke openlucht foodmarkten op geweldige plekken. De restaurants zijn divers en kwalitatief in verhouding erg goed. Londen heeft alles, een echte wereldstad.”

-------------------------------------------------------------------------------------

SurpriseTickets.nl benaderde de chef-koks van honderd van de beste restaurants van Nederland. We bedanken.o.a. restaurant Parkheuvel te Rotterdam, Cheval Blanc te Heemstede, Sense te Den Bosch, Wereldmuseum te Rotterdam, Spetters te Breskens, Katseveer te Wilhelminadorp, One te Roermond, Schultenhues te Zutphen, De Heer Kocken te Vught, 't Vlasbloemeken te Koewacht, De Karpendonkse Hoeve te Eindhoven, La Trinité te Sluis, Cordial te Oss, Bretelli te Weert, ML te Haarlem, Vinkeles te Amsterdam, Tout à Fait te Maastricht, ’t Nonnetje te Harderwijk, Herberg Onder de Linden te Aduard, Élevé te Leeuwarden, Het Koetshuis te Bennekom, Apicius te Bakkum, Brienen aan de Maas te Well, Latour te Noordwijk, Avant-Garde te Eindhoven, Bloemenbeek te De Lutte, Amarone te Rotterdam, Seinpost te Den Haag, Valuas te Venlo, De Zwaan te Etten-Leur, ’t Amsterdammertje te Loenen aan de Vecht, Merlet te Schoorl, De Moerbei te Warmond, Lucas Rive te Hoorn, De Groene Lantaarn te Zuidwolde en Ron Gastrobar te Amsterdam heel hartelijk voor hun vriendelijke medewerking.

Redactie update - het nieuwste onderzoek

Bekijk hier ook het nieuwste onderzoek van 2016 onder sterren-chefs.
Of bekijk hier de leukste, actuele aanbiedingen voor een culinair weekendje weg.