Tokio meest culinaire stad volgens Michelin-chefs

Als je echt culinair wilt genieten, in welke stad op de wereld moet je dan zijn? De redactie van de reiswebsite Surprisetickets.nl onderzocht dit door 100 Nederlandse Michelin-chefs te vragen: wat is volgens jou 'de lekkerste stad' op de wereld?

Volgens die 100 Michelin-chefs is Tokio de culinairste stad van de wereld. Niet alleen vanwege de fantastische versmarkten en hippe toko’s, je vindt er ook nog eens de meeste 3-sterren restaurants. Daarnaast is de Aziatische keuken inspirerend voor de Nederlandse chef-koks, omdat er veel te ontdekken valt in de manier waarop ingrediënten worden verwerkt en gebruikt in gerechten.

“In Azië realiseer je dat er eigenlijk maar weinig op kan tegen lekker simpel en vers eten zonder poespas,” zegt Niven Kunz. “Ik kom er dan ook graag met mijn vriendin!” De 34-jarige chef van Restaurant Niven in Rijswijk heeft al tien jaar een Michelin-ster en werd dit jaar met zijn restaurant voor de tweede keer op een rij gekozen tot het beste groente-restaurant van Nederland.

Best of the rest

Runner up en daarmee best of the rest is volgens de chefs New York, de stad die eindeloos inspireert vanwege de diversiteit en de uiteenlopende keukens die je er kan vinden. Op culinair gebied heb je in New York de wereld binnen handbereik, van de typische hotdogs-kraampjes op straat en de American cheesecake, tot en met de verrukkelijke pastries en natuurlijk de wereldberoemde foodtrucks die het hart van menig foodie sneller laten kloppen. Niven Kunz: “New York is echt een van de food-capitols van de wereld. Je hebt er werkelijk alles, van sterrenrestaurants tot super trendy streetfood. Love it!”

Opvallend in de lijst is dat steden als San Sebastian, Chicago en Hongkong ook erg hoge ogen gooien als het om inspirerende steden gaat.
Grafieken culinair onderzoek Surprisetickets.nl
BewarenBewaren

San Sebastian voor een top culinair weekend

Natuurlijk vroeg de redactie van Surprisetickets.nl de Michelin-chefs naar hun tip voor een top culinair weekend. Daar kwamen opvallende resultaten uit. Een groot deel van de chefs raadt de Spaanse stad San Sebastian aan. Het is een prachtig gelegen stad met veel cultuur en diversiteit en het heeft een echte eetcultuur. Het is een walhalla van 2- en 3-sterren restaurants. Maar het heeft ook leuke, kleine tentjes. Echt een culinaire stad voor iedereen.

Met Parijs zijn we een beetje klaar

Hoewel de Franse keuken garant staat voor goed en heerlijk eten, zijn we met Parijs als culinaire stad wel een beetje klaar. Bijna de helft van de chefs vindt deze stad overgewaardeerd, een trend die zich doorzet van vorig jaar. Het is allemaal erg klassiek, het heeft weinig extra’s. Dat de stad van oudsher behoort tot de top van de culinaire steden, willen ze maar wat graag horen en vertellen. En dat weten we nu wel.

Het is ook opvallend dat een aantal chefs Kopenhagen niet echt meer zien zitten. De stad is zich op culinair gebied nog aan het ontwikkelen, maar wordt toch als teleurstellend ervaren. De chefs vinden dat er veel kopieerwerk is, weinig eigen karakter. Er is één heel goed restaurant, dat de verwachtingen daardoor erg hoog heeft gelegd. Misschien wel te hoog.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Surprisetickets.nl benaderde de chef-koks van bijna honderd van de beste restaurants van Nederland. We bedanken o.a. restaurant Élevé te Leeuwaarden, Lucas Rive te Hoorn, Perceel te Capelle aan den IJssel, Lastage te Amsterdam, Wereldmuseum te Rotterdam, Niven te Rijswijk, ’t Amsterdammertje te Loenen aan de Vecht, Basiliek te Harderwijk, O Mundo te Wageningen, Valuas te Venlo, Herberg onder de Linden te Aduard, Merlet te Schoorl, De Vrienden van Jacob te Santpoort-Noord, De Nederlanden te Vreeland, Cordial te Oss, Spetters te Breskens, Katseveer te Wilhelminadorp, La Provence te Driebergen-Rijsenburg, De Burgemeester te Linschoten, Amarone te Rotterdam, Kaagjesland te Reeuwijk, One te Roermond, De Lindenhof te Giethoorn, De Karpendonkse Hoeve te Eindhoven, Avant-Garde te Eindhoven, Wollerich te Sint-Oedenrode, De Zwaan te Etten-Leur, Sense te Den Bosch, ML te Haarlem, Apicius te Bakkum, De vlindertuin te Zuidlaren, Koriander te Drachten, ’t Raedthuys te Duiven, Het Koetshuis te Bennekom, Tout à Fait te Maastricht, Bretelli te Weert, Aubergine te Steyl, De Bokkedoorns te Overveen, Beluga te Maastricht, Da Vinci te Maasbracht, De Bilderberg te Oosterbeek en Zarzo te Eindhoven heel hartelijk voor hun vriendelijke medewerking.