Vliegen met kinderen

vliegen met kinderen

© Air Berlin

Vliegen met kinderen? Niet alle luchtvaartmaatschappijen zijn even kindvriendelijk! Check waar je op kunt rekenen aan boord bij TUIfly, KLM en Transavia.

Vliegen met kinderen geeft vaak gedoe als je je niet goed voorbereidt. Hierbij 15 tips die een vlucht met baby's, peuters, kleuters en grotere kids tot een feest maken.

Tip 1: goedkoop vliegen met kinderen

Wist je dat je als je in de schoolvakanties op reis wil in de regel voordeliger uit bent als je op tijd boekt? Zeker als je wel een bepaalde bestemming in je hoofd hebt waar je graag met de kids naar toe wil.

Volg dus de speciale acties van de grote luchtvaartmaatschappijen zoals de KLM Real Deal Dagen en de TUI Ticket Sale om op tijd voor een gunstig tarief te boeken. 

Vliegen met kinderen bij TUIfly

TUIfly biedt speciale kids meals aan voor kinderen tot twaalf jaar. Op langere afstanden zijn maaltijden inbegrepen, op de kortere afstanden naar bijvoorbeeld bestemmingen rond de Middellandse Zee, zijn maaltijden niet inbegrepen bij TUIfly. Bestellen kan tot drie dagen voor vertrek. Bij vertrekkende vluchten uit Amsterdam krijgen kinderen een cadeautje.

Kinderkorting op vluchten Baby'sen peuters tot 2 jaar mogen op schoot zitten en betalen voor een ticket bij TUIfly een sterk gereduceerd tarief dat echter verschilt per bestemming.

Wiegjes, maxi cosy's en meer Helaas heeft TUIfly geen wiegjes aan boord. Maar een buggy of maxi cosy tot 10 kilo mag gratis mee aan boord.

Check voor je boekt alle regels en tips voor vliegen met kids op de TUIfly website.

Vliegen met baby's en kinderen: de KLM services

Voor ouders die met kinderen vliegen heeft KLM de Junior Jet Service in het leven geroepen. Die bestaat uit gratis vooraf online te bestellen kindermaaltijden en op intercontinentale vluchten worden bij ook gratis speelpakketjes uitgedeeld.

Kinderen onder de twee jaar mogen op schoot meevliegen. Op intercontinentale vluchten zijn voor baby's bassinets in beperkte mate beschikbaar. Voor een kind mag je maximaal tien kilo handbagage en tien kilo ruimbagage meenemen als het kind bij jou op schoot reist. Heb je voor je kind een eigen stoel gereserveerd, dan mag je ook een autostoeltje meenemen. Opvouwbare buggy's en kinderwagens mogen mee het vliegtuig in. Als daar geen plaats is, dan gaan ze gratis mee als ruimbagage. Meer informatie:  www.klm.nl 

Vliegen met Transavia met baby of kinderen

Ook bij Transavia vlieg je met kinderen tot 2 jaar tegen sterk gereduceerd tarief mits je ze op schoot kunt houden. Wil je een extra stoel voor de maxi cosy dan moet je wel gewoon vol tarief betalen. Verder claimt Transavia "low-cost" en zijn er dus geen speciale services voor baby's of kids. De bagageregels voor kinderen bij Transavia worden regelmatig aangepast en daarom adviseren we je hiervoor de www.transavia.com te checken voor vertrek.

In het vliegtuig: wat mag er mee aan boord?

De hoeveelheid bagage die je voor een kind meeneemt, lijkt wel omgekeerd evenredig aan de grootte van het kind. Een 8-jarige kan uren zoet zijn met slechts een boek of een spelcomputer, terwijl je voor een baby bij wijze van spreken de halve babykamer meesleept. De regels voor handbagage voor kinderen verschillen per maatschappij. Het maakt ook nog uit of je kind bij jou op schoot zit of een eigen stoel heeft. Check dat dus vooraf.Ook voor MaxiCosi's en buggy's verschillen de regels. Zogeheten paraplu buggy's kunnen vaak wel als handbagage mee, mits ze weer niet te groot zijn. Anders moeten ze bij het inchecken al gelabeld worden en mag je ze meenemen tot de gate waarna ze als ruimbagage vervoerd worden. Wie regelmatig reizigersfora bezoekt, weet echter dat het vervoer van deze karretjes vaak gedoe oplevert. Lees ook het artikel Kindvriendelijke luchtvaartmaatschappijen.

Eten en drinken voor baby's en peuters

Vrijwel alle maatschappijen warmen graag een fles of potje babyvoeding op, Transavia overigens niet. Maar ga er niet van uit dat ze ook babyvoeding aan boord hebben. De voorraad is meestal beperkt of niet afgestemd op de leeftijd van jouw kind. Zelf meenemen dus.

Vliegen met een baby: de vloeistofregels

Vloeibare babyvoeding mag gewoon volgens de vloeistofregelsin de handbagage worden meegenomen, ook al is dat meer dan honderd milliliter. Gekookt water om melkpoeder voor je baby aan te maken, is echter wel gemaximeerd tot honderd milliliter.

Kindermaaltijden

Luchtvaartmaatschappijen serveren graag baby- of kindermaaltijden, maar die moet je wel tevoren (uiterlijk 72 tot 48 uur voor vertrek) aanvragen. Vraag je niets aan, dan worden die maaltijden niet aan boord meegenomen. Budgetmaatschappijen bieden op korte vluchten meestal geen (kinder)maaltijden aan. Die worden hooguit op (middel)lange vluchten geserveerd.

Neem altijd wat extra eten en drinken mee voor het geval dat je vlucht vertraging ondervindt. Ook handig als op je bestemming blijkt dat de koffer met kinderspullen niet is aangekomen.

Met kinderen vliegen: speelgoed mee

Wees lief voor andere passagiers en neem speeltjes mee zonder bliep-geluidjes! Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen krijgen kinderen aan boord wel een speeltje of aardigheidje, maar neem vooral die vertrouwde knuffel of dat favoriete voorleesboek mee.

Ook leuk: vliegen wordt voor de kinderen een nog groter feest als ze onderweg nog een cadeautje krijgen. Neem dus iets kleins mee, ook voor de terugreis. Informeer ook vooraf naar het entertainmentprogramma voor kinderen.

Zo voorkom je oorpijn

Laat kinderen op een snoepje zuigen of iets drinken tijdens het stijgen en dalen ter voorkoming van oorpijn. De lucht in vliegtuigen is veel droger dan op de grond. Laat je kinderen dus voldoende drinken. Neem ook (homeopatische) middeltjes tegen eventuele luchtziekte mee. Mits verpakt in een doorzichtige verpakking is dat geen probleem bij de veiligheidscontrole.

Vliegen met kinderen naar verre oorden

Intercontinentaal vliegen met kinderen? Ga niet voor het goedkoopste ticket als dat betekent dat je drie keer moet overstappen of ver moet omvliegen. Voor kleine kinderen is het vliegen het plezierigst als de reis zo kort mogelijk duurt. Is één of meer keer overstappen onvermijdelijk? Overweeg dan om een rustdag in te lassen, zodat jij en je kinderen tussendoor kunnen uitrusten in een leuk hotel met zwembad.