De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Handbagage afmetingen en tips om het max. mee te nemen!

afmeting handbagage

© nvt

Zit jouw koffer ook altijd zo snel vol en moeten er ├ęcht nog wat extra dingen mee? Het kan altijd nog in je handbagage! Maar hoeveel mag je nou eigenlijk meenemen?

Lees hier hoe groot je handbagage tas of trolley mag zijn, hoe zwaar én de ultieme tips om gratis veel extra spullen in te checken!

Afmeting handbagage & regels

Goedkoop op reis? Zorg in elk geval dat je niet hoeft bij te betalen op je bagage..! In je koffer mag van de meeste airlines 20 kg maar bij lowcosters ligt dat gewicht nog wat vaak lager. Daarbij komt dat het inchecken van koffers op je vlucht steeds duurder wordt. Voor een korte trip moet je dus echt proberen met alleen handbagage te vliegen, want zolang je binnen het toegestane gewicht en de afmetingen blijft is dat nog steeds gratis.

Per luchtvaartmaatschappij verschillen de afmetingen en toegestane gewichten een beetje om het lekker ingewikkeld te maken. KLM is bijvoorbeeld bijzonder royaal en staat 1 stuk handbagage toe van 55x25x35 cm en 12 kg (economy class). Bij TUIfly mag je handbagage meenemen met een maximale afmeting van: 55x40x25. Bij TUI.nl maakt het gewicht vrijwel niet uit zolang het zelf maar opgeborgen kan worden in de bagagebakken. Bij Transavia mag je weer 10 kg meenemen en zijn de maximale afmetingen 55x35x25 cm.

Voor de meeste airlines geldt dat je 1 stuk handbagage mag meenemen aan boord. De handbagage afmetingen die je het meeste tegenkomt zijn: 56x45x25, 55x35x25 en 55x40x20 (incl. wielen en handvatten).

De regels voor vloeistof in je handbagage zijn sinds 2006 gewijzigd. Vloeistof mag mee in verpakkingen van maximaal 100ml en die moeten weer in een doorzichtig, hersluitbaar zakje met een maximale inhoud van 1 liter zitten. Per persoon mag je 1 zo'n zakje meenemen. Deze regels gelden niet voor babyvoeding en medicijnen voor tijdens de vlucht. 

Tip koop online het juiste formaat en bespaar: Als je wat vaker vliegt kan de investering in een lichte, goede handbagage koffer of tas met de juiste afmetingen zich al snel terugverdienen. Handig is bijvoorbeeld een online shop waar je van vrijwel alle handbagage koffers kunt zien, hoe zwaar ze zijn en wat de afmetingen zijn. Kijk zeker eens op bagageonline.nl en bestel een koffertje in het juiste formaat van lichtgewicht materiaal.

Nergens meer ruimte? Maximaliseer je handbagage!

Koffer eindelijk dicht en je handbagage gepakt naar toegestane gewicht? Uit ervaring weten we dat je op dat moment je telefoonoplader in het stopcontact ziet zitten, dat fijne boek nog naast de bank ligt en je toch echt niet weg kan zonder die bikini van de winkel om de hoek. Dat moet allemaal nog mee, waar ga je het laten? Het kan mee, maar dan moet je wel creatief zijn..

André Gussekloo die zelf heel veel vliegt stuurde ons de volgende tip: 'Mijn oplossing is je jaszakken of handtas (telt niet als handbagage, mag je gewoon extra meenemen!) helemaal volproppen met kleine, relatief zware spullen zoals opladers of boeken. Ook kan je extra kleren over je arm hangen als je bij de gate het vliegtuig in stapt. Zo voorkom je dat je handbaggage niet meer dicht kan of te groot wordt!'

Moet je toch nog iets inchecken? Voorkom in ieder geval overbagage!

Als je er echt niet onderuit komt om bagage in te checken zorg dan in ieder geval dat je niet over het toegestane gewicht heen gaat. Lees: Oeps, teveel ingepakt? Voor nog meer tips over goedkoop vliegen en voordelig tickets boeken blader door onze  vliegticket themaspecial!   

Gerelateerde artikelen

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews