Bezienswaardigheden in Wenen

Bezienswaardigheden in Wenen

Wenen is werkelijk geweldig gelegen aan de oevers van de mooie Donau. Deze wereldstad heeft nog steeds haar glans uit de tijd van het Habsburgse rijk; historische gebouwen, veel mooie parken en natuurlijk de Weense Opera!

Wat mag je nu echt niet missen tijdens je bezoek aan Wenen? Hier tref je onze Wenen bezienswaardigheden top 10.

Bezienswaardigheden Wenen > Paleis Hofburg

Tijdens een wandeling door Wenen moet je gewoon even langs Hofburg gaan. In dit gigantische paleis verbleven eeuwenlang de keizers van het Habsburgse Rijk.

Paleis Hofburg bestaat uit twee gedeeltes, Neue Burg en Alte Burg. De volgende bekende bezienswaardigheden vind je in de Alte Burg: Albertina, Spanische Reitschule, Sissi Museum, Sweizertor, de schatkamer en de vertrekken van de Habsburgers.

Paleis Hofburg, Hofburg, Schweizer Hof. Dagelijks geopend van 9.00 – 18.00 uur. Sommige bezienswaardigheden hebben afwijkende tijden. Metro: U3 - Herrengasse.

Bezienswaardigheden Wenen > Fietsen in Wenen

Maak een fietstocht over de brede boulevard Ringstrasse en verken Wenen per fiets. Tijdens een tocht van 15 kilometer kom je langs het Operahuis, het Hundertwasserhaus, het Johann Strauss monument, Hofburg, de Spaanse Rijschool, het stadhuis en na ongeveer 3 tot 4 uur fietsen, eindig je bij het Stephansdom.

Je kunt je fiets in Wenen online al huren, maar kijk ook eens naar alle leuke fietstours incl. gids die je in Wenen kunt ondernemen. Een fietstour langs alle highlights van de stad of bijvoorbeeld langs de Donau zijn echte aanraders. Boek je fietstour of huur een fiets online.

Waarschijntdezonwel

Bezienswaardigheden Wenen > Spanische Hofreitschule

De Spanische Hofreitschule dateert uit de tijd van het adellijke Habsburgse rijk. Witte Lipizaner paarden voeren een show op onder leiding van prachtig geklede ruiters. Dit paardenballet is een fantastische attractie en behoort tot de top ‘must sees’ van Wenen! .

Spanische Hofreitschule, Michaelerplatz 1. Geopend in maart t/m juni, september en oktober. Shows zijn op zaterdag om 9.00 uur, zondag om 10.45 uur en op woensdag om 19.00 uur. Trainingen zijn op dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 12.00 uur. Metro: U3 – Herrengasse. Bus: 2A en 3A.

Bezienswaardigheden Wenen > Schloss Schönbrunn

Het beroemde Schloss Schönbrunn is een belangrijk stukje cultureel erfgoed voor Wenen. Met 1441 verschillende kamers in allerlei soorten en maten en een prachtige tuin is dit een zeer populaire bezienswaardigheid.

Schloss Schönbrunn. Geopend in juli & augustus van 8.30 – 18.00 uur. In april t/m juni, september en oktober van 8.30 – 17.00 uur en in november t/m maart van 8.30 – 16.30 uur. Metro: U4 – Schönbrunn of Hietzing. Bus: 10A.

Bezienswaardigheden Wenen > Tiergarten Schönbrunn

Een bezoek aan Schloss Schönbrunn kan je perfect combineren met een kijkje in Tiergarten Schönbrunn. Deze dierentuin is in 1752 opgericht en daarmee de oudste dierentuin van de wereld. Je bewondert hier reuzenpanda’s, koala’s en allerlei klassieke dieren zoals olifanten, nijlpaarden en neushoorns.

Tiergarten Schönbrunn, Maxingstrasse 13B. Geopend in april t/m september van 9.00 – 18.30 uur. In maart en oktober van 9.00 – 17.00 uur en in november t/m januari van 9.00 – 16.30 uur. Metro: U4 – Hietzing. Tram: 10, 58, 60, 61.

Bezienswaardigheden Wenen > Mozarthaus

In dit prachtige maar kleine appartement aan de Domgasse woonde Mozart van 1784 tot 1787. Hij kende hier een aantal zeer productieve jaren. Dit nieuwe museum, in zijn voormalige appartement, biedt een overzicht van het leven en de werken van het muzikale genie.

Mozarthaus, Domgasse 5. Dagelijks geopend van 10.00 – 20.00 uur. Metro: U1, U3 – Stephansplatz.

Bezienswaardigheden Wenen > Stephansdom

Stephansdom is het hart van de stad. Je kunt deze imposante kathedraal in Gotische stijl onmogelijk missen. Het gebouw stamt uit de 12e eeuw en wordt door de bevolking ook wel Steffl genoemd.

Stephansdom, Stephansdom. Geopend van maandag t/m zaterdag van 6.00 – 20.00 uur en zondag van 7.00 – 20.00 uur. Metro: U1, U3 -  Stephansplatz.

Bezienswaardigheden Wenen > Wienerwald

Wil je een dag ontspannen in de natuur? Ga dan naar het Wienerwald en maak een prachtige wandel- of fietstocht. In dit 1250 kilometer lange bosgebied kan je ook een bezoek brengen aan Cisterician Abbey. Dit is een kerk, klooster en museum in Romaanse en Gotische stijl. Of neem een kijkje bij Europa’s grootste ondergrondse meer, Seegrotte Hinterbrühl.

Cisterician Abbey, Heiligenkreuz 1. Tel. +43 2258 870 30.
Bus: Baden-Alland Bundesbus, de bus rijdt vanaf Mödling.

Seegrotte Hinterbrühl, Gritschgasse 2. Tel. +43 2236 263 64.
Bus: Baden-Alland Bundesbus, de bus rijdt vanaf Mödling.

Bezienswaardigheden Wenen > Wiener Prater

Prater is een pretpark met een 67 meter hoog reuzenrad, dat vaak gezien wordt als hét symbool van Wenen. Het park is voor iedereen toegankelijk. Voor iedere attractie betaal je apart de entree.

Wiener Prater, Prater 9. Geopend in november t/m februari van 10.00 - 20.00 uur. In maart, april en oktober van 10.00 - 22.00 uur en in mei t/m september van 9.00 - 0.00 uur. Metro: U1 – Praterstern. Tram: O, 5, 21 – Praterstern.

Bezienswaardigheden Wenen > Stadtpark

Midden in Wenen ligt het mooie Stadtpark met kleine beekjes en vijvers. Er staan standbeelden van bekendheden als Strauss, Stolz en Schubert en veel anderen. Het park strekt zich uit van Johannesgasse tot Weiskirchnerstrasse.

Stadtpark, Parkring. Metro: U4 – Stadtpark.

Meer tips voor je bezoek aan Wenen

Nog veel meer tips voor je reis naar Wenen tref je in onze online Wenen reisgids. Je trip naar Wenen nog plannen? Hier tref je tips om goedkope vluchten naar Wenen te vinden! Geen zin in lange inchecktijden op het vliegveld? Reis dan naar Wenen met de trein! Wenen met een klein budget? Lees dan onze 10 Wenen budget tips!

Budget deals

 • De leukste deals tot € 50
 • De leukste deals tot € 250
 • De leukste deals tot € 500
 • De leukste deals tot € 1250
 • De leukste deals tot € 5000

Top Tips Per Type

 • Romantische tips
 • Stedentrips tips
 • De luxe tips
 • Zon en strand tips
 • De leukste wintersport deals
 • De leukste cruise deals
 • Avontuurlijke tips
 • Actieve tips
 • Gastronomische tips

Wist je dat...

In de maand oktober de Lange Nacht der Museen plaatsvindt. Je kunt dan de hele avond, van 18.00 uur tot 1.00 uur 's nachts, alle musea bezoeken met 1 ticket.

Voorpret

Bekijk 1906 Berlijn en Wenen. Dit is een aflevering uit de 35-delige verfilming van de bestseller In Europa van Geert Mak. Persoonlijke verhalen tonen je de geschiedenis van Wenen.