Goedkoop en lekker uit eten in Istanbul
Istanbul is een stad waar je ontzettend veel keuze hebt uit heerlijke en gezellige restaurants. Van typische Turkse zoetigheden tot bekende moderne gerechten, in Istanbul kun je voor al het lekkere eten terecht in de vele restaurantjes. Onze favoriete restaurants in de Turkse hoofdstad:
Voor lekker en goedkoop eten ga je naar Doy-Doy. Je kunt hier Turkse specialiteiten als Kebab, salade, Turkse pizza, baklava of Turks fruit krijgen. Het restaurant ligt vlakbij het Hippodroom.
*Doy-Doy, Sifa Hamami Sokak 13. Tramhalte: Sultanahmet. Tel. +90 212 528 0390
Borsa Boğazici is een van de oudste restaurants van Istanbul. Sinds 1927 serveren zij heerlijke Turkse gerechten die nog steeds tot een van de besten behoren. De hoofdgerechten zijn tussen de 10 - 27 euro. Tip: Reserveren in het weekend.
*Borsa Boğazici, Lütfi Kirdar Convention Centre. Tel. +90 212 232 4201
Cennet is een typisch Turks restaurant. Gelegen in de historische Çemberlitas Hamam. Tijdens de maaltijd komen Ottomaanse muzikanten aan je tafel. Vegetarisch.
*Restaurant Cennet, Yeniceriler Caddesi 90, Çemberlitas. Tel. +90 212 513 5098. Tramhalte: Çemberlitas. Bushalte: T4.
360 is de hotspot van Istanbul. Op de bovenste verdieping van het Misir Apartment vind je dit designrestaurant c.q. kunstgalerie c.q. nachtclub. Tijdens het eten geniet je van een prachtig uitzicht.
*360, Istiklal Caddesi, Misir Apartment, 8e verdieping, Beyoglu. Tel. +90 212 251 1042. Tram: Karaköy vervolgens tram richting Tünel.
Ga naar Sunset voor de mooiste zonsondergang van Istanbul. De keuken biedt fusion en er is een heerlijke sushibar.
*Sunset, Adnan Saygun Caddes, Yol Sokak 2, Ulus Park, Ulus. Tel. +90 212 287 0357.
Met een schitterend uitzicht over de haven in Tarabya waan je je in restaurant Kiyi in het St Tropez van Istanbul. Ben je tussen september en januari in Istanbul probeer dan de lüfer. Deze blauwe vis is een delicatesse uit de Bosphorus.
* Kiyi, Kefeliköy Caddesi 126, Tarabya. Tel. +90 212 262 0002. Ferry: Tarabaya.
Bij Haci Abdullah staan alle traditionele favorieten op de kaart. Daarnaast heeft het restaurant ook een grote keuze aan desserts: huisgemaakte fruitcompote en echte Turkse künefe, een tarwegebakje met pistaches, honing en suiker. Er wordt hier geen alcohol geschonken.
* Haci Abdullah, Sakızağacı Caddesi 17. Tel. +90 212 293 8561. Tram: Kabataş. Bus: T4.
Iedereen in Istanbul kent 5 Kat. Donkerrode muren, een satijnen plafond, fluwelen stoelen en kaarsen vullen hier het interieur. Naast een uitstekend restaurant met een verbazingwekkend uitzicht heeft 5 Kat een van de beste bars van de stad.
* 5 Kat, Soğancı Sokak 7/5, Cihangir. Tel. +90 212 293 3774. Tram: Kabataş dan met de kabelbaan naar Taksim Sq. Bus: T4.
Ulus 29 kun je alleen bereiken per boot. Het getal ‘29’ verwijst naar de 29 traditionele Ottomaanse en mediterrane gerechten op de kaart. Overdag kun je er heerlijk zwemmen om vervolgens te genieten van lekker eten die de Turkse, Franse en Japanse koks met zorg bereiden.
* Ulus 29, Ahmet Adnan Saygun Caddesi, Ulus Parkı Içi 1. Tel. +90 212 358 2929.
Chef-kok Peter Gordon van restaurant Müzedechanga geeft de traditionele Turkse keuken een eigentijdse twist. Proef hier de Changa Sucuk, een kruidige worst met pistachenootjes.
* Restaurant Müzedechanga, Sakip Sabanci Müzesi, Istinye Caddesi 22. Tel. +90 212 323 0901. Ferry: Emirgan.