Hartelijk bedankt voor uw aanmelding.
Informatie Turkije
Op vakantie naar Turkije? Hier tref je praktische informatie voor reizen naar Turkije o.a. m.b.t. de vlucht, de beste reistijd, paspoort, visum en vaccinaties en nog veel meer handige info & tips!
Turkije vakantie > vlucht & vliegticket informatie
Een vlucht vanaf Schiphol, Brussel of Dusseldorf naar Turkije duurt circa 3,5 a 4,5 uur afhankelijk van je eindbestemming in Turkije.
Meer informatie over vliegen naar Turkije, de transfer en tips om goedkoop vliegtickets te boeken.
Turkije visum en reisdocumenten informatie
Voor reizen naar Turkije is een paspoort of Europees identiteitsbewijs vereist. Ook kinderen moeten in het bezit zijn van een eigen reisdocument. Let op: deze dienen na thuiskomst nog minimaal 3 maanden geldig te zijn.
Een visum is verplicht voor iedereen die op vakantie naar Turkije gaat. Dit schaf je voor 15 euro aan bij de visumbalie op de luchthaven in Turkije, hier kom je langs voordat je door de paspoortcontrole gaat. Wisselen lukt vaak niet dus zorg dat je die 15 euro los op zak hebt. Tip: het Turkse consulaat in Nederland verkoopt ook visa voor Turkije maar je betaalt ongeveer 5 x het bedrag van op de luchthaven, niet doen dus!
Het visum voor Turkije is na aanschaf overigens drie maanden geldig, je kunt dus meerdere keren naar Turkije reizen met een visum binnen die periode. Voor meer informatie over je visum kan je terecht bij de Turkse ambassade.
Kraanwater Turkije
Kraanwater kan je beter niet drinken in Turkije. Het beste neem je ook geen ijsklontjes in je frisdrank of cocktail. Handig voor het tandenpoetsen: neem een flesje Care Plus Hadex Water disinfectant mee op vakantie. Je doet een klein druppeltje in je glas water en is het water drinkbaar. N.b. veel toeristen lopen diarree op tijdens hun vakantie door het eten van rauw vlees. Doe dat dus liever niet.
Turkije vakantie > gezondheid & vaccinaties
Voor reizen naar Turkije wordt vrijwel altijd een DTP-vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Het is echter altijd verstandig om even contact te zoeken met je huisarts of de GGD. Afhankelijk van je reisdoel en persoonlijke situatie kunnen ook andere vaccinaties worden aangeraden.Tot slot: zorg ervoor dat je een zonnebrandmelk met een goede beschermingsfactor gebruikt. Je kunt in Turkije ongemerkt snel heel erg verbranden!
Turkije vakantie > informatie m.b.t. telefoneren
Om vanuit Nederland naar Turkije te bellen kies je 00 plus het landnummer 90 en daarna het telefoonnummer zonder de nul aan het begin.
Als je vanuit Turkije naar Nederland wilt bellen kiest je eerst 0031 gevolgd door het telefoonnummer zonder de nul aan het begin. Bellen vanuit een telefooncel is aanzienlijk voordeliger dan vanaf je mobiel. Bellen vanaf je mobiel is echter meestal weer veel voordeliger dan vanaf de telefoon in je hotel!
Enkele belangrijke alarmnummers in Turkije zijn: Brandweer 110, Ambulance 112, Politie 55.
Geschiedenis Turkije > leestip!
Voor iedereen met interesse in de ontwikkeling van Turkije is De kinderen van Atilla en de geschiedenis van het hedendaagse Turkije een fantastisch boek. In de kinderen van Atilla beschrijft schrijver Balci hoe de Turken zich inzetten voor toetreding tot de Europese Unie, een droom die zij al twee millennia koesteren.
Een uitstekend geschreven en zeer leesbaar boek, aanrader voor iedereen met interesse in de ontwikkeling van het moderne Turkije!
Turkije fooien geven, pinnen en meer
De Turkse lira is onderhevig aan zeer sterke inflatie en wisselende koersen. Meestal is het voordeliger om je geld niet in Nederland wisselen maar gewoon in Turkije te pinnen. In de meer toeristische plaatsen worden vrijwel overal Euro's, de bekende creditcards en travellers cheques geaccepteerd.
In veel steden zijn pinautomaten aanwezig. Als je een rondreis door afgelegen gebied maakt is het wel verstandig voldoende lira bij je te hebben. Banken in Turkije zijn in de regel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 t/m 12.00 uur en van 13.30 t/m 17.00 uur.
Fooien in Turkije geven is natuurlijk nooit verplicht. De salarissen liggen in Turkije echter veel lager dan bij ons. Als je tevreden bent in een restaurant of met je taxi dan is het gebruikelijk het bedrag met circa 10% naar boven af te ronden. Geef ook het kamermeisje een kleine fooi aan het begin van je vakantie. Je zult het zeker merken aan de service!
Tot slot, voor ons blijft het wat wennen maar op de markt en in winkels in Turkije is onderhandelen over de prijs heel gewoon.
Turkije vakantie > praktische info & tips
Beste reistijd - April tot medio juni, september en oktober.
Tijdverschil met Nederland - In Turkije is het 1 uur later.
Taal - Turks, in de grote steden en badplaatsen spreken de meeste mensen redelijk Engels en / of Duits.
Voltage - 220 volt.
Meer informatie over vakantie in Turkije