De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Tongariro National Park was het eerste park ter wereld dat vanwege zijn natuurlijke en culturele waarde op de UNESCO-lijst van Werelderfgoederen werd geplaatst.

Voorpret

Veel praktische tips voor wie de prachtige natuur en de nationale parken van Nieuw Zeeland wil verkennen op de site van het Nieuw Zeeland department of conversation

Nationale Parken en natuur in Nieuw Zeeland

Nationale Parken en natuur in Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland telt 13 nationale parken, die een grote verscheidenheid aan prachtige landschappen bieden. Van met sneeuw bedekte vulkanen, watervallen, goudgele stranden, uitgestrekte bossen tot gletsjers. Lees hier meer over de mooiste parken van Nieuw Zeeland.

Tongariro National Park

Dit prachtige park op het Noordereiland ten zuiden van Lake Taupo, bestaat uit drie actieve vulkanen. Een van deze vulkanen, Mount Ngauruhoe, diende als decor voor Mount Doom in de film Lord of the Rings. Op de top van Mount Tongariro kun je verschillende kraters bewonderen, zoals de door mineralen groen gekleurde Emerald Lakes.

In de winter leent het park zich uitstekend om te skien en snowboarden. Maar het park is vooral populair vanwege de ‘finest one-day walk in NZ'. De zogenoemde Tongariro Crossing bestaat uit 17 km gevarieerd en spectaculair vulkanisch gebied

Fiordland National Park

Dit grootste nationale park van Nieuw-Zeeland op het Zuidereiland wordt ook wel ‘Walking Capital of the World'. Je wandelt door een indrukwekkend gebied met mysterieuze meren, steile hellingen, enorme watervallen en uiteraard schitterende fjorden. Maar een boottocht door een van de fjorden is ook zeker de moeite waard. Je vaart door de mist langs imposante watervallen. Vaak zwemmen er zelfs dolfijnen met de boot mee en soms kun je zelfs pinguins spotten!

De meeste toeristen maken een cruise door het bekendste fjord Milford Sound. Maar misschien nog wel mooier en veel minder toeristisch is Doubtful Sound. Een bijzondere ervaring is een overnachting op de boot tijdens de overnight-cruise.

Aanrader: aan boord zijn kajaks aanwezig, waar je absoluut gebruik van moet maken. Midden in een verlaten fjord peddelen is onvergetelijk!

Abel Tasman National Park

Dit kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland bestaat uit goudgele stranden omringd door bossen met watervallen en grotten. Het is een aanrader om in het gebied te gaan kajakken. Met een beetje geluk kun je vanuit je kajak zeehonden, dolfijnen en pinguins van dichtbij bekijken!

Maar je kunt uiteraard ook heerlijk wandelen in het natuurpark. Een schitterende wandeling is de Coastal Track; dit 51 km lange pad loopt door vier zandige riviermondingen, die alleen begaanbaar zijn bij laag water.

Westland National Park

Dit bijzondere nationale park op het Zuidereiland telt maar liefst ongeveer zestig gletsjers, met als beroemdste en grootste de Franz Josef en de Fox gletsjers. Naast de gletsjers bestaat dit park uit hoge besneeuwde bergtoppen afgewisseld met prachtige meren en regenwoud.

Het beklimmen van een van de gletsjers tijdens een glacier walk is een unieke ervaring, evenals een indrukwekkende gletsjervlucht met een helikopter naar de ijsmassa. Vanaf de besneeuwde top van de gletsjer kun je genieten van een adembenemend uitzicht!

Meer nationale parken in Nieuw-Zeeland

Naast deze bijzondere natuurparken, zijn er uiteraard nog meer parken in Nieuw-Zeeland die absoluut de moeite waard zijn.

Mount Cook National Park
Dit park is vernoemd naar Mount Cook,, die met 3764 m de hoogste berg van Nieuw-Zeeland is.

Paparoa National Park
Dit park heeft als attractie de bijzondere Pancake Rocks; door de Tasmanzee uitgesleten kalksteen aan de kust.

Catlins Forest Park
Een spectaculair gebied met bijzondere natuurverschijnselen en een ideale plek om dieren te spotten. Zo leven er pinguins, zeeleeuwen, robben en zeldzame Hector dolfijnen.

Egmont National Park
Het middelpunt van dit park is een slapende vulkaan; de symetrische Mount Egmont/Taranaki. 

Walvissen spotten in Kaikoura

Deze gezellige kustplaats op het Zuidereiland is de ideale plek om diverse zeedieren te spotten. De topattractie is een boottrip op zoek naar walvissen; erg indrukwekkend!  De oceaan bij Kaikoura is een van de beste walvis spot plekken ter wereld. Daarnaast kun je in Kaikoura ook uitstekend met dolfijnen in het wild zwemmen. En in de omgeving kun je op diverse plekken langs de kust zeehonden bewonderen. Deze plek mag je zeker niet overslaan als je met kinderen door Nieuw-Zeeland reist.

De prachtigste plekken ter wereld voor walvis spotten

Opzoek naar dieren in Nieuw-Zeeland

Tijdens je verblijf in Nieuw-Zeeland is het spotten van bijzondere dieren een absolute must. Ga op zoek naar walvissen, spot Kiwi's, zwem met dolfijnen of bewonder pinguins en zee- honden. Hier tref je tips en info over de perfecte locaties in Nieuw Zeeland om deze dieren in het wild te aanschouwen!

Zwemmen met dolfijnen In Nieuw-Zeeland kun je op diverse plaatsen met dolfijnen in het wild zwemmen. Naast het Kaikoura, is Pahia in de Bay of Islands op het Noordereiland een geliefde locatie. Maar ook Akaroa op het schitterende schiereiland Banks Peninsula is een ideale plek voor deze onvergetelijke belevenis! In de omgeving bevinden zich namelijk het hele jaar door grote groepen Hector dolfijnen.

Kajakken tussen de zeehonden Zeehonden kun je op talloze plekken in Nieuw-Zeeland bewonderen. Kajakken tussen deze dieren is echter een unieke belevenis.

Pinguïns bewonderen op het Zuidereiland De grootste kans om pinguïns te signaleren, heb je op het Zuidereiland. De beste plek om deze dieren te observeren is het veelzijdige schiereiland Otaga Peninsula. Hier kun je een grote kolonie zeldzame Yelloweyed pinguïns van dichtbij bekijken.

Op zoek naar de zeldzame kiwi Deze loopvogel komt alleen in Nieuw-Zeeland voor en is dan ook hét symbool van het land. Het dier is echter erg zeldzaam en wordt met uitsterven bedreigd; het zal dus niet meevallen om een Kiwi in het wild te vinden. De grootste kans maak je op Steward Island of tijdens een georganiseerde nachtwandeling in het Trounson Kauri Park ten noorden van Auckland.

Jan-Van-Gents op Cape Kidnappers Bij Cape Kidnappers op het Noordereiland bevinden zich duizenden Jan-Van-Gents. Deze gigantische vogels met een spanwijdte van twee meter, kun je bewonderen tijdens een spectaculaire quad tocht. Je kunt deze baai echter alleen bezoeken tussen 1 november en 30 juni. De rest van het jaar krijgen de vogels alle rust om te paren en te nestelen op de krijtrotsen.

Een schapenshow bijwonen Nieuw-Zeeland is het enige land ter wereld waar meer schapen dan mensen leven; maar liefst meer dan 50 miljoen. Hun wol is een van de belangrijkste exportproducten van het land. Nieuw-Zeelanders zijn dan ook erg bedreven in het scheren van schapen. Wil je zelf een schaap scheren of een lammetje de fles geven? Bezoek dan een schapenshow in bijvoorbeeld Rotorua. Na een uitgebreide tour met uitleg, mag je zelf een schaap onder handen nemen.

Meer Nieuw-Zeeland tips en info

Naast de indrukwekkende natuur biedt Nieuw-Zeeland uiteraard nog veel meer. Wat dacht je van een kennismaking met de interessante Maori-cultuur? Of een extreme sport beoefenen in het avontuurlijke Queenstown? Lees voor meer tips onze Nieuw-Zeeland top 10.  

Wil je ook weten wat Nieuw-Zeeland te bieden heeft wanneer je een klein budget hebt? Lees dan onze budget tips of bekijk onze backpackpagina. Ben je op zoek naar een betaalbaar ticket? Lees dan onze  vliegticket Nieuw-Zeeland tips. Daarnaast heeft Nieuw-Zeeland veel te bieden voor kinderen. Lees daarover meer op onze pagina Nieuw-Zeeland met kids. Zelf de nationale parken ontdekken per camper? Dat kan! Kijk bij alle camper Nieuw-Zeeland tips!

0
shares