De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Een aantal jaar geleden kreeg een Nederlandse toerist een kopstoot van een Maori, omdat de toerist lachte tijdens een uitvoering van de Haka. Van tevoren was duidelijk gewaarschuwd dat dit erg respectloos is. De Nederlander had een gebroken neus en de Maori belandde in de cel.

Voorpret

Leer alvast de haka voordat je naar Nieuw-Zeeland vertrekt.

De Maori's

De Maori's

De Maori-cultuur speelt een belangrijke rol in Nieuw-Zeeland. Je ziet dit terug in o.a. zang, dans, taal en plaatsnamen. Zo wordt je regelmatig begroet met ‘Kia Ora'! 14% van de Nieuw-Zeelandse bevolking bestaat uit Maori's, die vaak te herkennen zijn aan hun gezichtstatoeages (Ta Moko).

Op deze pagina vind je infromatie over de geschiedenis, kunst, en tradities van de Maori's. Maar je treft hier ook tips om tijdens je vakantie in Nieuw-Zeeland kennis te maken met de interessante Maori-cultuur.

Maori > geschiedenis

Het is niet precies duidelijk wanneer de eerste Maori's aan land kwamen, maar er wordt gezegd dat de Polynesische zeevaarder Kupe tussen 850 en 950 de eerste was. Vanuit zijn boot zag hij een lange wolk boven het land, waardoor hij het de naam Aotearoa gaf; ‘Het land van de lange witte wolk'.

Aan het einde van de 18e eeuw kwamen onder leiding van James Cook de Europese kolonisten in Nieuw-Zeeland. Er onstond onenigheid, omdat de kolonisten achter de heilige grond van de Maori aanzaten. Om de vrede te bewaren werd er op 6 februari 1840 het Verdrag van Waitangi getekend tussen 50 Maori-stamhoofden en de Britse regering.

Koningin Victoria kreeg het recht land te kopen van de Maori's en in ruil daarvoor werd de Maori's ongestoord bezit van hun land beloofd. Het verdrag veroorzaakte echter misverstanden, omdat er twee versies (Engels en Maori) met verschillende betekenissen waren. De problemen die hierdoor ontstonden zijn tot op de dag van vandaag nog niet helemaal uit de lucht.

Maori > cultuur

De Maori-cultuur een prominente rol in Nieuw-Zeeland. Zo wordt er op school lesgegeven in de taal en hebben er veel plaatsnamen een Maori-naam. Een belangrijk onderdeel van de Maori-cultuur zijn de vele prachtige legendes die het volk rijk is.

Maar ook traditionele zang en dans speelt een belangrijke rol. Heel bekend is de ‘haka'; een oorlogsdans voor mannen waarbij ze imponeren door hun tong uit te steken en hard te brullen. Het nationale rugby-team, de All Blacks, voert voor aanvang van elke wedstrijd de haka op.

Maori > kunst

Maori's zijn meesters in het besnijden van hout. Op de prachtige siersnijwerken wordt vaak de mens afgebeeld, met ogen gemaakt van paua-schelpen. Je ziet het houtsnijwerk bijvoorbeeld als versiering op een ‘marae'; een Maori-gemeenschapshuis.

Naast de houtsnijwerken is de tatoeage (Ta Moko) een bekend voorbeeld van Maori-kunst. Maori's versieren met name hun gezicht door het krassen van lijnen in de huid, die vervolgens worden gevuld met pigment.

Ook populair is bone-carving, waarbij figuren van koeienbotten voor bijvoorbeeld kettinkjes worden gemaakt. Op veel plaatsen in Nieuw-Zeeland kun je zelf zo'n kettinkje maken.

Kennismaken met de Maori-cultuur

Rotorua
In Rotorua woont eenderde van alle Maori's. De stad is een belangrijk centrum voor de Maori-cultuur en biedt dan ook veel mogelijkheden om kennis te maken met de Maori's.

Waitangi Treaty grounds
In deze baai op het Noordereiland bij Pahia werd het verdrag van Waitangi getekend. Elk jaar op 6 februari, Waitangi Day, vindt er een ceremoniele viering plaats en wordt de 35 m lange Maori War Canoe te water gelaten. Je kunt er o.a. het Treaty House bezichtigen waar de eerste Britse inwoner van Nieuw-Zeeland woonde.

Ngaruawahia Regatta
Tijdens dit jaarlijkse evenement worden er kano-races gehouden op de Waikato River. Daarnaast vinden er danswedstrijden en andere activiteiten plaats.

Spirituele Maori-tour onder de sterrenhemel

Maak kennis met de culturele en spirituele wereld van de Maori's tijdens een ruim drie uur durende nachtelijke tocht door het Waipoua Forest. De Twilight Encounter vanuit Omapere is een wandeling tussen de torenhoge Kauribomen onder begeleiding van Maori-gidsen, die prachtige verhalen vertellen.

0
shares