De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

het in Rome in de zomer wel meer dan 40 graden kan worden? De beste reistijd voor Rome zijn de maanden april en oktober.

Voorpret

Lees Het Italie Gevoel, een boek waarin 9 bekende auteurs vol liefde schrijven over dit betoverende land vol zon, cultuur, historie en culinaire geheimen.. Bij het lezen van dit boek kan je echt niet meer wachten tot je vakantie begint.

Klimaat Italie

Benieuwd naar het klimaat in Italie? Dan wil je vast weten wanneer het er lekker warm is, hoe warm en waar, kortom: wat de beste periode is voor je vakantie naar Italie! Hier geven we je een idee van het klimaat Italie & haar temperaturen.

Klimaat Italie: ontdek het ideale vakantieweer in Italie

Italie heeft een mediterraan klimaat wat betekent dat het land warme zomers heeft en zachte winters. Aangezien Italie van noord naar zuid ruim 2500 km lang is, kunnen er grote temperatuurverschillen zijn.

Het beste vakantie weer in Italië?
Mei t/m september horen tot de beste maanden voor Italië vakanties. Met name de Noord Italiaanse regio's zijn dan in trek omdat deze beschermd worden door de bergen.

Trentino is één van de beste plekken: tussen het Gardameer en de Dolomieten geniet je van heerlijk vakantie weer: met een gemiddelde 24 graden is het er niet té warm om nog veel in de omgeving te ondernemen. 

Actuele zonvakantie aanbiedingen voor Trentino

Temperatuur in Italie: waar is het lekker & wanneer?

De zomermaanden van juni t/m augustus zijn de allerbeste maanden voor een zonvakantie Italie. In deze maanden heb je in heel Italie de meeste kans op zon en zijn de temperaturen het hoogst met een gemiddelde 24 graden. Maar let op: in het zuiden kunnen de maxima oplopen tot wel 40 graden! In grote en drukke steden zoals Rome of Florence kan het dan onaangenaam benauwd zijn.

Noord Italie In de noordelijke provincies zoals Piemonte, Lombardije, Garda, Trentino en Veneto is het in de zomermaanden aangenaam: gemiddeld 20 a 27 graden. Omdat deze provincies worden beschermd door de bergen begint het hier al in April en Mei al lekker te worden. Dan is het er nog niet té warm met een 16 a 24 graden en ben je het massa toerisme van de zomervakantie voor. In deze regio waait een bijna constant briesje en het kan in de zomer af en toe 's nachts flink onweren waardoor het 's ochtends erg is afkoelt maar de dag wel weer stralend bijtrekt! 

Midden Italie In midden Italie met Toscane en Umbrie begint het Middellandse zee klimaat. Het is er het hele jaar door warm en de beste reisperiode voor dit gebied loopt van half oktober tot ongeveer half juni. De temperatuur ligt dan tussen de 12 en 20 graden met circa 8 zonuren per dag, én je maakt in oktober de druivenpluk mee, in november de oogst van de olijven en in december die van de truffel! De zomermaanden zijn erg heet: reken dan op een gemiddelde 30 °C en veel toerisme.

Zuid Italie is in de zomermaanden heet: reken op een gemiddelde 28 - 30 graden en met een Sahara windje kan dat zelfs wel 40 graden worden. De herfst en lente zijn er aangenamer met een gemiddelde 17 tot 20 graden en 6 tot 8 zonuren per dag. Wanneer het bij ons diep vriest is het prima toeven in Zuid-Italie: in de wintermaanden is het een gemoedelijke 15 °C. 

Het lekkerste weer in Italie om steden te bezoeken

In grote steden als Rome en Florence kan het in de zomermaanden erg heet worden (40 °C!) en dat is wellicht niet het beste klimaat voor een stedentripje.. Check hier de temperaturen voor de populairste stedentrip bestemmingen:

Rome: temperatuur & beste reistijd April & Oktober: lekker warm en geen massatoersme. Zomer: 28 °C, herfst: 20 °C, winter: 14 °C, lente: 20 °C. Meer: Rome citytrip tips & aanbiedingen

Florence: temperatuur & beste reistijd Mei, September & Oktober: warm en relatief rustig. Zomer: 28 °C, herfst: 22 °C, winter: 12 °C, lente: 21 °C. Meer: Florence stedentrip info & deals

Venetie: temperatuur & beste reistijd Late voorjaar (April) & late najaar (Okt). Zomer: 27 °C, herfst: 20 °C, winter: 10 °C, lente: 20 °C. Meer: Venetie reistips & aanbiedingen

Milaan: temperatuur & beste reistijd April t/m Oktober ('s winters kan het flink sneeuwen..) Heerlijke zomer citytrip bestemming! Zomer: 28 °C, herfst: 18 °C, winter: -2 tot +6 °C, lente: 18 °C. Tip: De sale is in januari & juni! Meer: Citytrips naar Milaan & reistips

Klimaat aan het Gardameer in Italie

De temperaturen aan het populaire Gardameer liggen tussen de 11°C in de wintermaanden en 30 - 35°C in de zomermaanden. De bergen beschermen het meer met al haar omliggende campings, natuurgebieden en gezellige stadjes tegen de koude noorderwind. Van half April begint het gebied rond het Gardameer al aardig op te warmen (gem. 17 °C) en dat blijft aangenaam tot eind oktober met een piek in zonuren in Juli. 

In de winter is de regio Garda geen aanrader.. Door invloeden van het hooggebergte klimaat is het er dan koud en guur en kan het zelfs in sommige provincies vriezen & sneeuwen... 

Beste reistijd voor het Gardameer Als je op zoek bent naar een aangenaam temperatuurtje en rust is de beste reistijd April / Mei. Dan begint echt het mooiere weer en heb je kans op lange, lekkere periodes. Maar helaas heb je dan nog geen zongarantie. Het weer kan grillig zijn en het kán nog flink regenen. Meer garantie heb je in Juni, Juli en Augustus. Dan is het hier echt warm, maar hou er rekening mee dat het er erg druk is (en je hier veel Nederlanders tegenkomt).

De beste maanden voor vakanties naar Italie

Italie in Mei - Mei is voor heel Italie een van de beste maanden voor een vakantie of stedentrip. Voor heel Italie geld dat het land net helemaal prachtig in bloei staat en het massatoerisme nog niet is gearriveerd. In Noord Italie is het gemiddeld 21 graden, Toscane en omgeving doen circa 23 graden en Zuid-Italie is iets warmer met 25 a 30 graden. Helaas heb je in noord Italie in Mei nog geen volledige zon garantie, in de rest van Italie is in Mei weinig kans op neerslag.

Italie in September - September is qua temperatuur in heel Italie nog heerlijk warm bij een gemiddelde 18 graden. In het noorden begint de kans op regen, en in de bergen zelfs sneeuw, vanaf half september langzaam toe te nemen. Wil je in september nog even nazomeren? Ter hoogte van Pisa is het hoe zuidelijker je gaat nog heerlijk zomers bij een 20 - 30 graden.

Italie in Oktober - De maand Oktober in Italie is heel geschikt voor stedentrips naar bijvoorbeeld Rome, Florence of zuidelijker Italiaanse steden. Zo heet als het hier hartje zomer is, zo aangenaam is het er nu (+- 20 graden) en ook een stuk rustiger qua vakantiegangers. Oktober en November zijn wel de maanden waarin in heel Italie de kans op regen toeneemt dus probeer in de eerste helft van Oktober te gaan, dan is er minder kans op neerslag. 

Officiele klimaatzones van Italie

Drie Italiaanse klimatenVolgens de Koppen theorie is het klimaat in Italie grofweg in 3-en te verdelen: het meest noordelijke deel van Italie, aan de grens van de Alpen, kent een hooggebergte klimaat. Als je wat meer afdaalt gaat dit over in een zeeklimaat dat het grootste deel van Noord Italie overlapt en dat warme zomers en mide winters kent. In Zuid Italie tref je het lekkere mediterrane klimaat (ofwel middelands zee klimaat) dat hete en droge zomers kent met milde winters. 

Noordelijk Italie met haar populaire meren en de Alpen is dus minder warm dan het zuiden. In de bergen en de Apennijnen waar het hooggebergte klimaat heerst, valt vaak sneeuw in de wintermaanden wat natuurlijk gunstig is voor liefhebbers van wintersport!

Op het zuiderlijke schiereiland Sicilie en eiland Sardinie kan het juist weer erg heet worden, vooral 's zomers wanneer er weinig kans is op neerslag.

Top 3 reisorganisaties

0
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews