De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Tsjechie 2 keer zo groot is als Nederland en er maar 10 miljoen mensen wonen? Veel ruimte voor een heerlijke vakantiewoning met riant uitzicht dus!

Voorpret

Tip: lees dit handige boek met voorlichting & 400 tips voor het kopen van een huis in het buitenland!

Tweede huis Tsjechie

Tweede huis Tsjechie

Droom je van een tweede huis in Tsjechie kopen? Hier tref je praktische tips m.b.t. het kopen van een huis in Tsjechie, droomlocaties voor jouw eigen vakantiehuis en meer tips waar je op moet letten bij het kopen van een huis in Tsjechie!

Huis in Tsjechie kopen?

Een tweede huis in het buitenland is iets waar veel mensen van dromen. Tsjechie is hiervoor een prachtig land! Je treft er nog veel dunbevolkte, uitgestrekte stukken land maar kunt natuurlijk ook de gezellige drukte van een stad opzoeken. Waar vind je jouw droomhuis? Hier vind je tips en praktische informatie over het aankopen van een tweede huis in Tsjechie.

Tweede huis in Tsjechie kopen

De omgeving van Praag, Zuid Bohemen en het Reuzengebergte in Tsjechie zijn drie van de populairste regio's om een huis te kopen.

Het Reuzengebergte is vooral populair onder buitenlanders die komen 'overwinteren' in hun vakantiehuisje nabij hun favoriete skigebied. Bij Praag is het genieten van een prachtige omgeving en kan je de bruisende gezelligheid van de hoofdstad opzoeken.

De mooiste plekjes van Tsjechie ontdekken? Lees alles over het Reuzengebergte, Tsjechie en alles over Praag.

Tip! Benieuwd naar het aanbod? Kijk eens op de website van Second Home, goed voor het kopen van een tweede huis.

Vakantiehuis Tsjechie kopen? De Tsjechische markt

Er zijn een aantal belangrijke zaken die je moet weten voordat je overgaat tot de aankoop van een huis in Tsjechie over bv de markt, makelaars en het aankoopproces:

Over de markt
Veel van het aanbod concentreert zich op Praag en omgeving. Omdat dit gebied erg populair is zijn de huizen hier flink duurder dan in de rest van het land, maar relatief gezien zijn de huizenprijzen in Tsjechie nog steeds laag. De afgelopen tien jaar stegen de prijzen binnen de Tsjechische markt gemiddeld met 7%. Oorzaak hiervan is de toenemende vraag naar huizen van binnen- en buitenlanders en een stijging in de BTW (van 5 naar 9%). 

Economie
Economisch gaat het goed met Tsjechie. Al jaren is er sprake van stabiele financiele groei die verwacht wordt de komende jaren door te zetten wat gunstig is voor de huizenmarkt.

Meer weten over de Tsjechische markt? www.mondi.nl

Tips: het proces van een huis in Tsjechie kopen

Het aankoop traject
Sinds een paar jaar is het aankopen van een huis in Tsjechie makkelijker geworden. Voorheen moest je nog een eigen BV oprichten, dat is nu niet meer nodig. Wel is een verblijfsvergunning vereist. EU inwoners kunnen deze zonder problemen aanvragen. Zodra je die hebt kan je een huis kopen in Tsjechie. Bij de Tsjechische Ambassade in Nederand kan je een visum aanvragen. Meer officiele info over Tsjechie: Tsjechisch Verkeersbureau

De voorbereiding: je moet weten dat je voor de aankoop het bestemmingsplan van de grond / woning moet bekijken en een kadasteruittreksel moet aanvragen. 

Makelaars in Tsjechie
Makelaars in Tsjechie zijn anders dan wij ze gewend zijn. Omdat iedereen vrij makelaar kan worden zonder enige opleiding, tref je helaas veel 'makelaars' die je geen enkele service bieden of verstand van zaken hebben. Wel is elke makelaar bevoegd om alle juridische zaken te behandelen. Een goede tip van Mondi - belangenorganisatie voor aankopen van woningen in het buitenland: neem voor de zekerheid altijd een Nederlands sprekende adviseur of makelaar in de arm voor specialistische begeleiding van het aankoopproces! 

Let op: in tegenstelling tot hoe het in Nederland werkt, heb je eigenlijk geen notaris nodig bij het aankopen van een huis in Tsjechie. Toch is het wel verstandig er een in te schakelen om je aankoop rechtsgeldig te maken.

De aankoop & contracten
Als je je droomhuis hebt gevonden en wilt overgaan tot koop krijg je meestal eerst een reserveringscontract. Dit is tussen jou en je makelaar die jou beloofd het pand niet aan anderen te tonen indien jij binnen de afgesproken termijn overgaat tot kopen. Daarna word door een notaris, makelaar of advocaat het officiele koopcontract opgemaakt. Na kadaster registratie is de aankoop officieel.

Wat kost een huis in Tsjechie?

Tsjechie bied natuurlijk huizen in elke prijsklasse afhankelijk van de ligging en de oppervlakte. Ter indicatie: je kunt al leuke appartementen en kleine woningen v.a. 30.000 euro vinden. Grote villa's met zwembad zijn uiteraard duurder, je moet dan rekenen met ongeveer 200.000,-.

Meer tips & info over een huis in Tsjechie kopen?

Informatie: Belangenorganisatie Mondi is een onafhankelijke organisatie die opkomt voor de belangen van mensen die in het buitenland een huis (willen) kopen. Mondi kent de markt door en door en wil deze  transparant maken. Ze zijn een belangrijke informatiebron om te raadplegen wanneer je een tweede huis in Tsjechie gaat kopen. Meer informatie over Mondi.

Bekijk ook:

Budget deals

Top Tips Per Type

0
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews