De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Ayers Rock 3,6 km lang, 2,4 km hoog en 348 m hoog is en maar liefst 5 km de grond in steekt.

Voorpret

Lees de reisgids van Tiki Travel ; "Australie".

Ayers Rock & de Olga's

Ayers Rock & de Olga's

In het Uluru-Kata Tjuta National Park, nabij Alice Springs, vind je twee hoogtepunten: de Ayers Rock (Uluru) en de Olga's (Kata Tjuta). Midden in Australie steken deze indrukwekkende rode rotsen hoog boven het vlakke woestijnlandschap uit en bieden adembenemende uitzichten, vooral tijdens zonsop- en zonsondergang!

In deze online Australie reisgids vind je meer informatie m.b.t. de religieuze betekenis en de kleuren van Ayers Rock & de Olga's in Uluru-Kata Tjuta National Park.

Ayers Rock > religieuze betekenis

De Ayers Rock is voor de Aboriginals een belangrijke religieuze plaats. De rots is namelijk verbonden met hun mythologie, de Tjukurpa, ook bekend als Droomtijd. Onderzoek wijst uit dat er al 22.000 jaar Aboriginals bij de steen wonen. Elke zijde van de rots heeft een bepaalde betekenis en zijn met elkaar verbonden via de mythologie. Bepaalde scheuren zijn voor de Aboriginals overblijfselen van een strijd tussen twee mythologische wezens uit de Droomtijd.

De rots vormt als een ware een bijbel voor de Aboriginals, die geen schrift hadden om hun mythologie op te schrijven. Er zijn verschillende heilige plekken rondom Ayers Rock.

Het beklimmen van de rots is volgens de Aboriginals heiligenschennis en een pijnlijke attractie om te zien.

Ayers Rock > kleuren

De afmetingen van Ayers Rock zijn gigantisch, maar de verschillende kleuren maken de steen nog populaider. Het heldere ochtendlicht kleurt de rots in een vurig rode kleur welk na een paar uur veranderd in okergeel. Tijdens de avond is de Ayers Rock op zijn mooist, dan kleurt de steen door het dimmende zonlicht eerst oranje. Maar als de laatste stralen van de ondergaande zon op de steen vallen, kleurt hij even karmijnrood. Zodra de zon weg is word de steen zwart.

Helaas ben je niet de enige die van deze gebeurtenis geniet, naast je staan waarschijnlijk een hoop toeristen. Desondanks blijft het een bijzondere gebeurtenis om te zien.

De Olga's

De Olga's ook wel Kata Tjuta genoemd liggen ten westen van Ayers Rock. Kata Tjuta, wat ‘veel hoofden' betekend in Aboriginal taal, is een formatie van een dertigtal rotsen, waarvan de hoogste 546 meter hoog is. Uit onderzoek is gebleken dat de Olga's ook deel uitmaakt van een enorme ondergrondse rotsformatie, Ayers Rock hoort hier ook bij.

De kleur van Kata Tjuta verandert door de lichtinval van de zon van rood tot okergeel. Dit komt door de oxidatie van het metaal in de rots. Zonder deze oxidatie zou de rots grijs zijn.

De Olga's hebben ook een heilige betekenis voor de Aboriginals, daarom is het oostelijke deel van de rotsgroep niet toegankelijk voor toeristen. De rest is wel te bereiken en er zijn verschillende wandelingen uitgezet. De luchtvaart erkent ook het belang van de rotsen voor de Aboriginals, boven de rotsformatie mag namelijk niet gevlogen worden.

Uluru-Kata Tjuta National Park

Toegang tot het Kata Tjuta National Park is niet gratis. Voor een 3-daagse pas betaal je $A 25,-. Hierbij draag je bij aan het onderhoud van het park en het voortbestaan van de Aboriginals.

In het park vind je diverse picknickplaatsen, gas BBQ's bij het Cultureel Centrum en uitzichtpunten om de zonsondergang en -opgang te bekijken.

Het is niet toegestaan om in het park te kamperen. Het Ayers Rock Resort ligt net buiten het park en is geschikt voor elk budget.

De openingstijden van het park verschillen per maand, kijk daarom voor vertrek even op de site of informeer bij het reisbureau.

0
shares