De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Sydney Harbour Bridge

Sydney Harbour Bridge

Een van de kenmerken van Sydney is de Harbour Bridge. Deze boogbrug is de breedtste brug ter wereld en per dag passeren 150.000 voertuigen de brug. De brug word ook wel Coathanger genoemd, oftewel kleerhanger. De brug verbindt Noord Sydney met het zuiden van de stad.

In deze online Sydney reisgids vind je meer informatie o.a. de geschiedenis van de Sydney Harbour Bridge, weetjes, Pylon Lookout en Harbour Bridge Climb.

Sydney Harbour Bridge > geschiedenis

De brug werd voor voor het publiek en verkeer geopend door Nieuw-Zuid-Wales' Premier Jack Lang op 19 maart 1932. In totaal is er 6 jaar aan gewerkt. De brug werd niet alleen gebouwd om de noordelijke regio van de stad toegankelijker te maken, maar was ook een werkverschaffingsproject. De brug is van staal gemaakt en bestaat uit 6 miljoen, met de hand geslagen, klinknagels. Sterke kabels moeten voorkomen dat de brug door de hete zon uitzet.

Na de tweede wereldoorlog kosste het 6 pence om met de auto over de brug te rijden. Een paard met ruiter kostte 3 pence. Tegenwoordig wordt er alleen een retourkaartje afgegeven. Dit kost ongeveer drie Australische dollars en ruiters zijn niet meer toegestaan. Voor wandelaars en fietsers is de overgang gratis.

Sydney Harbour Bridge > 7 weetjes

- De inwonders van Sydney noemen de brug ookwel 'kleerhanger'.

- De brug heeft 8 rijbanen, een voetpad, een fietspad en 2 spoorbanen.

- De Harbour Bridge is de op 4 na langste stalen brug met een spanning ter wereld.

- De boog van de brug is 503m lang, de weg is 1149m lang en 48.8m breed.

- De top van de brug ligt 134m boven zeeniveau.

- De stalen boog van de brug weegt 39.000 ton, in totaal weegt de brug 52.800 ton.

- 272.000 liter verf werd er gebruikt om de brug in deze kleur te verven.

Sydney Harbour Bridge > Pylon Lookout

In een van de pilaren van de Sydney Harbour Bridge vind je de Pylon Lookout. De lookout bereik je door een trap met 200 tredes te beklimmen. Het hoogste punt van de lookout bevind zich 87m boven zeeniveau.

Tijdens je klim naar boven kom je langs 3 tentoonstellingen waar je kennis maakt met de bouwers, de visie van de enigineur en de geschiedenis & constructie van de brug.

De Pylon Lookout is 7 dagen per tussen 10u en 17u open. De toegangsprijs voor volwassen is 9.50 australische dollar. Doe je de Harbour Bridge Climb, dan is de toegang gratis!

Sydney Harbour Bridge > Climb

Sydney Bridge Climb is een beklimming/wandeling over de boog van de Sydney Harbour Bridge. Dit avontuur duurt ca. 3,5 uur en is een geweldige ervaring omdat je ver in de omtrek van Sydney kan rond kijken. Het is een stevige klim waarbij je van tevoren uitgebreid uitleg krijgt over de wandeling en veiligheidsinstructies. Je krijgt een speciaal pak aan en zit na de klim door de pylon: 200 stappen, met een ketting vast aan de rail van de boog van de brug.

Wil je je klim nog specialer maken? Dan kun je ook bij zonsopgang, zonsondergang en zelfs 's nachts de brug beklimmen.

Je kunt de brug 7 dagen per week beklimmen. Prijzen voor een volwassenen vanaf $A 179,- incl. toegang voor Pylon Lookout en een groepsfoto.

Sydney Harbour Bridge > meer informatie

Kijk in onze Sydney Reisgids voor informatie en tips! Hier tref je alle ins en outs voor een citytrip naar Sydney, van handige info tot vliegtickets tot de leukste bezienswaardigheden!

Budget deals

Top Tips Per Type