De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Informatie Zuid Afrika

Informatie Zuid Afrika

Op vakantie naar Zuid Afrika? Hier tref je praktische informatie voor reizen naar Zuid Afrika o.a. m.b.t. de vlucht, de beste reistijd, paspoort, visum en vaccinaties en nog veel meer handige info & tips!

Geldigheid pastpoort & visum Zuid Afrika

Voor een reis naar Zuid Afrika heb je een geldig paspoort nodig die nog een maand na je vertrek uit Zuid Afrika geldig is. Ook kinderen van alle leeftijden moeten in het bezit zijn van een eigen reisdocument.

Voor een verblijf korter dan 90 dagen heb je geen visum nodig voor Zuid Afrika. Voor andere landen in Afrika vaak wel, dus hou daar rekening mee als je wilt rondreizen. Overigens kun het visum vaak op de grens direct kopen. Voor meer informatie of online regelen van je visum kan je terecht bij de ambassade van Zuid-Afrika.

Alles over Zuid Afrika > geldzaken, valuta & fooien

In Zuid Afrika wordt betaald met de Zuid Afrikaanse Rand (ZAR). De koers van de Rand is erg gunstig voor Nederlandse reizigers.

Naast betalen met contact geld kun je ook met traveller cheques betalen. Deze kun je inwisselen bij banken, winkels en in sommige winkels.

Betalen kun je ook met je creditcard in de grotere plaatsen. Let er op dat je een petrol card of garage card hebt wanneer je gaat tanken, je kan namelijk alleen met deze kaart benzine tanken.

De banken zijn in de grotere steden doorgaans doordeweeks geopend van 9.00 tot 15.30 en op zaterdag tot 11.00.

In Zuid Afrika zijn fooien heel normaal. Je geeft niet alleen een 10% fooi in een restaurant maar geeft ook een kleine fooi van een paar Rand aan de kapper, officiele parkeerwacht en de hotelportier voor het dragen van je koffer. In het hotel geef je niet alleen 10% fooi aan het bedienend personeel maar ook aan het 'onzichtbare' personeel zoals de schoonmakers en koks.

In Zuid Afrika is het niet gebruikelijk om af te dingen hoewel je dit misschien wel verwacht.

Het BTW percentage in Zuid Afrika is 14%. Reis je terug naar Nederland dan kun je belasting terugvragen op luchthavens, havens en douanekantoren als de waarde meer dan 250 Rand bedraagt. Let er wel op dat dit enige tijd kan duren, houd hier rekening mee!

Informatie Zuid Afrika > gezondheid & vaccinaties

Voor Zuid Afrika worden vaccinaties aanbevolen zoals een DTP-vaccinatie, Hepatities A-vaccinatie en als je uit een gele koorts gebied komt dan ook daar een vaccinatie voor.

Mocht je ook in een malariagebied verblijven laat je dan ook daarvoor inenten.

De medische voorzieningen zijn voor iedereen toereikend in Zuid Afrika en de grotere steden vind je apotheken met een breed assortiment aan medicijnen.

In sommige delen van Zuid Afrika kun je rustig water drinken uit de kraan maar in veel gebieden komt de bilharziaparasiet voor. Voor de zekerheid kun je het water koken maar je kunt ook overal mineraalwater in flessen kopen.

Informatie Zuid Afrika > telefoneren

Het telefoonsysteem in Zuid Afrika is het beste en meest uitgebreide van Afrika.

Wil je naar Zuid Afrika bellen, toets dan +27 en dan het netnummer zonder de eerste 0. Bel je vanuit Zuid Afrika naar Nederland, toets dan 09 en de landcode 31 met het netnummer zonder de eerste 0.

Bellen doe je vanuit Zuid Afrika na 8 uur 's avonds en voor 8 uur 's ochtends goedkoper. In Zuid Afrika zijn ook telefooncellen waar je met contant geld of met een telefoonkaart mee kunt bellen. Mobiele telefoons werken in Zuid Afrika ook, je kunt je eigen telefoon meenemen maar ook een mobiele telefoon huren. Dat kost je niet veel maar de kosten van het bellen zijn dan wel hoger.

Het alarmnummer in Zuid Afrika voor politie: 10111. Het alarmnummer voor brandweer verschilt per stad. Voor Kaapstad is het nummer 107.  

Praktische info & tips Zuid Afrika

Beste reistijd: Maart, april, september en oktober

Tijdsverschil met Nederland: 1 uur later

Taal: Afrikaans, Engels, Zoeloe, Xhosa en nog vele anderen

Voltage: 220 volt

0
shares