De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Sima een alcoholische drank is dat traditioneel tijdens de Vappu-viering wordt gedronken.

Voorpret

Het schitterende prentenboek De kleine kerstman van de Finse schrijfster Anu Stohner is superleuk voor tijdens de feestdagen.

Feestdagen Finland

Feestdagen Finland

Finland kent in vergelijking met Nederland meer nationale feestdagen. Midzomernacht wordt uitbundig gevierd door met het hele gezin. Families reizen dan naar het platteland om met elkaar een vreugdevuur aan te steken!

Ook Kerstavond, dat wordt gevierd op 24 december, is een echt familiefeest. Er wordt dan uitgebreid gedineerd en de kinderen wachten in spanning om hun cadeautjes uit te pakken.

Feestdagen Finland > nationale feestdagen

Hier vind je een overzicht van de Nationale Feestdagen van Finland:

1 januari : Nieuwjaar

6 januari : Driekoningen

Goede Vrijdag (variabel)

Paasmaandag (variabel)

1 mei : Dag van de Arbeid of Vappu

Hemelvaart (donderdag 40 dagen na Pasen)

Midzomerdag, Johannus Päivä (zaterdag tussen 20 en 26/6)

Allerheiligen (1 week na Allerheiligen in Frankrijk)

6 december Dag van de Onafhankelijkheid

24 december Kerstavond (niet officieel, maar de meeste werknemers hebben op deze dag vrij)

25 december : Eerste Kerstdag

26 december : Tweede Kerstdag

Dag van de arbeid

De dag van de Arbeid, Vappu, dat wordt gevierd op 1 mei is een nationale feestdag in Finland. De voorafgaande avond, Vapunaatto, wordt echter groots gevierd in de steden in een carnavalachtige sfeer. Drank en hapjes zijn er in overvloed!

Studenten die zijn geslaagd van de middelbare school doen met Vappu, ter ere van het feest, allemaal een witte pet op. De dag van de arbeid is voor velen een rustdag om samen bijeen te komen en om de eerste dag van de lente te vieren met een picknick in het park. Politieke partijen organiseren ook activiteiten op deze dag, voornamelijk in de hoofdstad.

Midzomernacht

Juhannus, midzomernacht, wordt jaarlijks gevierd op de zaterdag tussen 20 en 26 juni en Juhannusaatto, de avond voor de officiële feestdag, is voor veel mensen de perfecte gelegenheid om uitgebreid met familie en vrienden feest te vieren.

Tijdens het van oorsprong heidens feest, dat later is vernoemd naar Johannes de Doper, wordt in de gebieden langs de kust en op het platteland traditioneel een vreugdevuur aangestoken. Dit ritueel had vroeger betrekking op denkbeelden over vruchtbaarheid, reinheid en het weren van kwade geesten. Ook begint voor vele Finnen vanaf midzomernacht hun zomervakantie, maar helaas stijgt dit weekend ook het aantal auto-ongelukken en steekpartijen.

Naamdag

Bijna alle Finse huishoudens bezitten een kalender waarin de naamdagen per dag staan vermeld. Vanaf begin 1900 wordt er een naam aan het almanak toegevoegd als een voornaam aan zo’n 1000 Finnen is gegeven.

Deze traditie stamt af van een kalender waarop de katholieke en orthodoxe kerk in een kalender de gedenkdagen van hun heiligen vermeldden. Tegenwoordig ontvangen kinderen tot twaalf jaar vaak een kleinigheidje en bezoek.

0
shares