De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Design in Finland

Design in Finland

Fan van design uit Finland? Lees dan onze tips m.b.t. Finnish design en architecture voor je reizen naar Finland!

Als je aan design uit Scandinavië denkt, denk je snel aan gestileerde of geabstraheerde vormen die gebaseerd zijn op natuurelementen. Deze elementen komen ook veelvuldig in design uit Finland. De wereldberoemde Aalto vaas, van de Finse architect Alvar Aalto, dankt haar golvende vorm aan de vorm van de Finse meren.

Design Finland > glas en aardewerk

Iittala is bekend geworden met glaswerk van ontwerpers als Kaj Frank en Alvar Aalto. Zij worden nog beschouwd als de vlagdragers van het bedrijf. Bij het ontwerp van objecten als glazen, kandelaars, maar ook servies, is door de ontwerpers nagedacht over de vorm en functionaliteit voor het dagelijks gebruik. De ontwerpen zijn dan ook strak, stijlvol en tijdloos.

Tip: Breng een bezoek aan de Iittala Museum en glasfabriek in het gelijknamige dorp gelegen nabij Tampere.

Aardewerk van Arabia vind je in huishoudens van alle generaties Finnen. Van hele serviezen tot de speciale Moomin collecters items zijn geliefde producten om cadeau te geven. De producten zijn eenvoudig en kleurrijk van ontwerp. Sommige series danken hun naam aan de natuur zoals Lumi en Apila, dat sneeuw en klavertje vier betekenen.

Sieraden van Finnish Design

Lapponia Jewelry is bekend om haar strak en expressief vormgegeven sieraden in zowel goud, platina en zilver. Sinds 1960 heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot wereldwijde faam onder leiding van ontwerper Björn Weckstrom die inspiratie voor zijn eerste collectie haalde uit de vorm en matte structuur van goudklompjes uit Lapland.

Je bent op het juiste adres bij Kalevala Koru als je houdt van sieraden waarvan het ontwerp kenmerken vertoont van oude opgravingen, maar ook moderne elementen bevat. Kalevala Koru produceert alle sieraden van goud, zilver en brons in Finland.

Sieraden van Aarikka zijn speels, kleurrijk en gemaakt van natuurlijke producten als hout en zilver. In de collectie vind je ontwerpen van bijvoorbeeld geabstraheerde bloemen, vlinders, en wolken. Aarikka maakt naast sieraden ook leuke kerstboomdecoraties en gebruiksvoorwerpen voor in huis.

Mode van Finnish Design

Marimekko is een begrip in Finland. Kenmerkend zijn de kleurrijke en krachtige prints die je terug vindt op kleding, handtassen en decoratie voor het interieur. Het bekendste print is de rode ‘’unikko’’, die ook in diverse kleuren verkrijgbaar is. Je kunt de meeste prints ook per meter kopen om er zelf iets creatiefs van te maken.

Ivana Helsinki is een opkomend Fins designmerk met eigentijdse ontwerpen met een sterke hang naar nostalgie en jeugdsentiment. Ivana Helsinki omschrijft haar stijl als Art Modern en alle kledingstukken worden in Finland geproduceerd. Op de stoffen zijn bijvoorbeeld prints van geabstraheerde vogels, tenten en katten gedrukt.

Budget deals

Top Tips Per Type