De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

De hoogste berg van Europa ligt niet in de Alpen maar in Rusland. Met 5642 meter is de berg Elbrus ruim 800 meter hoger dan de Mont Blanc!

Voorpret

Lees het boek Brekend Rood!

Informatie Rusland

Informatie Rusland

Op vakantie naar Rusland? Hier tref je praktische informatie voor reizen naar Rusland o.a. m.b.t. de vlucht, de beste reistijd, paspoort, visum en vaccinaties en nog veel meer handige info & tips!

Info Rusland visum en paspoort

Als je naar Rusland reist, heb je naast een paspoort ook een visum nodig. Het paspoort moet nog zeker 6 maanden geldig zijn na de vervaldatum van het visum. Kinderen van alle leeftijden moeten in het bezit zijn van een eigen paspoort. 

Je kunt een visum aanvragen via de Consulaire afdeling van de Russische ambassade, Scheveningseweg 2, 2517 KT Den Haag.

Gemakkelijk en snel online een visum aanvragen 
Je hoeft niet naar Den Haag voor een aanvraag, maar je dient je aanvraag gewoon gemakkelijk online in bij Visumplus.nl. Het bespaart tijd en een hoop gedoe, maar reken wel op een aantal euro bemiddelingskosten (per land verschillend). Let op: heb je een Nederlands paspoort, maar ben je geboren in de voormalige Sovjet-Unie dan moet je ten alle tijde zelf je aanvraag doen in Den Haag.

Let op! Check altijd even bij de ambassade voor de juiste informatie over het aanvragen van een visum voor Rusland! 

Visum aanvraag als toerist  
Als je als toerist een Russisch visum aanvraagt moet je een aantal dingen kunnen overleggen. Ten eerste heb je een ziektekosten- of reisverzekering nodig met werelddekking. Daarnaast moet je een zgn. Visa Support Letter hebben. Dat is een uitnodiging van het hotel waar je verblijft of van een Russische touroperator. Let er ook op dat je paspoort na terugkomst in Nederland nog tenminste 6 maanden geldig moet zijn.

Aanvraag voor privebezoek 
Ook hier heb je een verklaring nodig van je ziektekosten - of reisverzekering met werelddekking. Verder moet je een uitnodigingsbrief kunnen overleggen die door een Russische uitnodigende partij is aangevraagd bij de lokale Russische vreemdelingenpolitie. Voor elke plaats die je in Rusland wilt bezoeken is een originele uitnodiging vereist. Dit kan in orde worden gemaakt door familie, vrienden of kennissen die in Rusland verblijven.

Let op: het kan zijn dat een visum aanvragen langer duurt door drukte op de consulaire afdeling van de Russische ambassade. Raadpleeg altijd de website van de Russische ambassade of de Rusland Visumdienst.

Kraanwater Rusland

Het leidingwater in Rusland is van zeer wisselende kwaliteit. Zo is het leidingwater in Moskou wel drinkbaar en dat van St-Petersburg niet. Er is vrijwel overal mineraalwater te verkrijgen. Toch is het verstandig, al is het maar voor het tanden poetsen, uit Nederland wat Care Plus Hadex Water disinfectant mee te nemen. Een druppeltje in een glas en dan kan je er niet meer ziek van worden.

Informatie Rusland > geldzaken, valuta en fooien

De nationale munteenheid van Rusland is de roebel. Het is verboden Russische roebels in- en uit te voeren. Dat betekent dat het niet mogelijk is roebels vanuit Nederland mee te nemen en visa versa.

Het is tegenwoordig mogelijk om euro's om te wisselen in Rusland. Roebels zwart omwisselen wordt sterk afgeraden, wissel deze om in het hotel of bij een wisselkantoor.
Bij het omwisselen dien je in het bezit te zijn van een paspoort.

Er zijn diverse pinautomaten waar je roebels kan pinnen. Houdt er wel rekening mee dat de pinautomaten vaak buiten werking zijn, het is daarom raadzaam altijd voldoende contant geld mee te nemen.

Het is mogelijk om in internationale hotels, buitenlandse restaurants en sommige winkels met een creditcard te betalen. Contant geld opnemen is echter moeilijk en kan vaak alleen in grote internationale hotels.

Voor fooien wordt vaak 10% van het rekeningbedrag gerekend. Gidsen verwachten ook een fooi als als zij het werk goed hebben gedaan.

Informatie Rusland > telefoneren

Telefoneren naar het buitenland is bepaald niet goedkoop vanuit Rusland. Het is daarom af te raden om te bellen vanuit de hotelkamer.

Het is verstandiger om te bellen vanuit de hotellobby of een telefooncel, deze zijn in Moskou en St- Petersburg voldoende aanwezig. Telefoonkaarten zijn te koop bij de metrostations, kiosken en postkantoren.

Informatie Rusland > praktische info & tips

Beste reistijd: In de maanden juni, juli en augustus is het het meest aangenaam in Rusland.

Tijdverschil met Nederland: In Rusland is het 1 tot 11 later dan in Nederland.

Taal: De officiële taal is Russisch, maar steeds meer mensen beginnen ook een beetje Engels te spreken. De Russen zullen het waarderen als je een paar woorden Russisch kent, dit is ook zeker handig bij metrostations.

Voltage: 220 volt, in een heel enkel geval 110 volt.

Gezondheidszorg Rusland

Als je in Rusland met enige zorg op je hygiëne let zal je niet zo snel met gezondheidsproblemen te maken krijgen. In de steden zijn voldoende apotheken te vinden, toch is het verstandig een kleine reisapotheek mee te nemen. Indien je regelmatig noodzakelijke medicijnen gebruikt is het verstandig om een exacte omschrijving in het Engels mee te nemen.

Inentingen Rusland

Het is niet verplicht je te laten vaccineren voor een vakantie in Rusland. Toch lopen de meningen hierover uiteen, het is verstandig dit met je huisarts of GGD te bespreken.

Budget deals

Top Tips Per Type