De leukste vakantie deals en tips voor jou verzameld!

Wist je dat...

Suriname ongeveer 300 km boven de evenaar ligt?

Voorpret

Neem een zonnebankkuurtje om alvast je huid te laten wennen aan een boost van UV-straling.

Klimaat in Suriname

Klimaat in Suriname

Suriname heeft een tropisch regenwoud klimaat. Dit betekent dat de gemiddelde temperatuur het gehele jaar door hoog is en dat Suriname geen natuurlijke seizoenen kent zoals wij die in Nederland kennen. Suriname kent wel vier andere soorten seizoenen; de kleine en grote regentijd en de kleine en grote droge tijd.

Lees hier meer over de seizoenen, de gemiddelde temperaturen en nog veel meer handige info. Bekijk ook het maandoverzicht waarin per maand staat aangegeven wat je van het klimaat kunt verwachten.

Klimaat Suriname > temperatuur in Suriname

De temperatuur in Suriname is vrij constant. Echte uitschieters zoals we dat in Nederland hebben kennen ze in Suriname niet. De gemiddelde temperatuur is zo’n 27.5 °C. Heerlijk warm dus. Tussen 12.00 en 14.00 uur is het heetst van de dag. Je kunt dan maar beter zorgen dat je beschut zit. De zon is namelijk erg fel en je kunt daarom gemakkelijk verbranden. Na 16.00 begint het geleidelijk aan af te koelen. Vanaf 18.00 uur ’s avonds voelt het klimaat wat prettiger aan omdat het inmiddels wat is afgekoeld. ’s Morgens (zo rond een uur of 06.00) wordt het weer langzaamaan warmer. Zonder ventilator in de slaapkamer ben je zo rond 07.00 uur al wel je bed uit gezweet!

  • Gemiddelde min. temp: 24 °C
  • Gemiddelde temp: 27,5 °C
  • Gemiddelde max. temp: 31 °C

Het weer is in elk geval geen excuus om niet naar Suriname te gaan! Wat als ook nog blijkt dat we een 7 tal tips voor je klaar hebben liggen om goedkope vliegtickets te vinden? Lees ze hier.

Wil je weten wat er tijdens je vakantie Suriname allemaal te ontdekken is? Check snel ons overzicht van de belangrijkste things to do!

Klimaat in Suriname > Voornamelijk zonneschijn!

Het percentage zonneschijn in Paramaribo bedraagt 58%. Per jaar kent Suriname dan ook een hoop zonuren. Vanaf medio augustus tot ongeveer begin december (de grote droge tijd) is het relatief het zonnigst.

Klimaat Suriname > Regentijd Suriname

In Suriname wordt onderscheid gemaakt tussen enerzijds de kleine en grote regentijd en anderzijds de kleine en grote droge tijd. Tijdens de regenseizoenen valt er vrijwel iedere dag een flinke bui, met name in de middag. Je zult er echter niet rouwig om zijn. De gemiddelde temperatuur in deze maanden is veelal hoger dan in overige maanden, dus vaak wordt men wel vrolijk van een afkoelende bui. Bovendien droogt alles binnen no time weer op en straalt de zon weer volop.
  • Kleine regentijd: Half december tot half januari
  • Grote regentijd: Tweede helft van maart tot half augustus

Suriname klimaat > Droge maanden

De droogste maanden zijn over het algemeen september en oktober. Ook liggen de temperaturen in deze maanden gemiddeld iets hoger. Deze combinatie van hoge temperaturen en droogte zorgen ervoor dat het klimaat in september en oktober extra warm aanvoelt. Misschien niet de meest ideale maanden om naar Suriname te reizen als je niet goed tegen de hitte kunt.

  • Kleine droge tijd: Tweede helft van januari tot half maart
  • Grote droge tijd: Half augustus tot half december.

Klimaat van Suriname kent geen orkanen!

Suriname ligt buiten de orkaanzone, je hoeft dus niet bang te zijn voor allesverwoestende windhozen. Wel kunnen er windstoten opsteken tijdens heftige regenbuien, maar zware windstoten komen niet heel veel voor.

Klimaat in het binnenland van Suriname

Het klimaat in het binnenland wijkt weinig af van het klimaat in Paramaribo en omgeving.  Over het algemeen kan gesteld worden dat de hoeveelheid neerslag in het binnenland van Suriname hoger is.

Klimaatoverzicht januari t/m juni

Januari: Januari is de koelste maand in Suriname. De gemiddelde maximumtemperatuur is dan 29.8°C. Doordat de kleine regentijd in deze maand valt kan het er tevens flink regenen. Er valt in januari gemiddeld 209 mm neerslag. Als je niet al te goed tegen de warmte kunt, is januari een zeer geschikte maand om naar Suriname te reizen.

Februari: Februari valt in de zogeheten kleine droge tijd. Er valt dan niet zo veel neerslag. De gemiddelde neerslag is deze maand 149 mm. Qua temperatuur is februari eveneens een van de koelste maanden van het jaar. Het is gemiddeld wel weer iets warmer als in januari.

Maart: Maart valt gedeeltelijk in de korte droge tijd en gedeeltelijk in de grote regentijd. Gemiddeld genomen valt er weer iets meer neerslag als in februari, maar qua temperatuur voelt het in maart warmer aan als in januari en februari.

April: In April zul je regelmatig te maken krijgen met korte, maar hevige stortbuien waarbij het water met bakken uit de hemel valt. Maar dat is slechts een voorproefje van wat je de volgende drie maanden te wachten staat. Met een gemiddelde maximum temperatuur van 31 °C is het er wel lekker warm en is een verkoelende tropische regenbui helemaal niet zo verkeerd.

Mei: Mei is echt een regenmaand. Gemiddeld valt in mei de meeste neerslag, namelijk zo’n 307 mm. De temperatuur is vrij constant gebleven ten opzichte van april met een gemiddelde maximumtemperatuur van 31 °C. Mei is geen ideale maand om excursies te plannen in Suriname. Het is namelijk erg jammer als je tijdens een tour helemaal verregent.

Juni: Ook in juni regent het relatief veel, maar de hoeveelheid neerslag neemt wel langzamerhand af. De piek hebben we al in Mei gehad dus het wordt alleen maar minder. De temperatuur schommelt weinig. Met een gemiddelde maximumtemperatuur van 31 °C voelt het heerlijk warm aan.

Klimaatoverzicht juli t/m december

Juli: Juli is eigenlijk de laatste maand in het grote regenseizoen. Met een gemiddelde neerslag van 227 mm is het niet meer te vergelijken met de 2 voorgaande maanden. Zo halverwege juli begint ook de gemiddelde temperatuur enigszins te stijgen.

Augustus: De eerste helft van augustus pik je nog een staartje mee van de grote regentijd, hoewel de buien qua hoeveelheid en hevigheid flink zijn afgenomen. De tweede helft van augustus begint de grote droge tijd. De gemiddelde temperatuur begint vanaf augustus enigszins te stijgen met een gemiddelde maximumtemperatuur van 32 °C.

September: In september loopt de gemiddelde temperatuur nog iets meer op, namelijk naar een gemiddelde maximumtemperatuur van wel 33 °C! September is (samen met oktober) de warmste maand van het jaar. Omdat september eveneens de droogste maand is voelt het extra warm aan. De gemiddelde neerslag is slechts 80 mm. Als je niet goed tegen de hitte kunt of voornemens bent om een actieve vakantie te houden, dan is september geen ideale maand voor je reis.

Oktober: Net als in september zijn ook in oktober de temperaturen het hoogst, namelijk 33 °C. Een gebrek aan tropische regenbuien zorgt er nog eens extra voor dat het maar niet lijkt af te koelen.

November: November is zo’n overgangsmaand waarin de gemiddelde temperatuur weer enigszins zakt en de neerslag langzaam maar zeker toeneemt. Desondanks is november een vrij droge maand met een gemiddelde neerslag van 117 mm, maar ook nog steeds een warme maand met een gemiddelde maximumtemperatuur van 32 °C.

December: Half december begint de kleine regentijd. De hoeveelheid neerslag neemt dan gestaag toe in vergelijking met de maand november. Het kwik daalt lichtelijk naar een gem. maximumtemperatuur van 31 °C.

Budget deals

Top Tips Per Type

632
shares
Surprisetickets.nl
4.9 stars - based on 280 reviews