Hartelijk bedankt voor uw aanmelding.
Cubaanse sigaren
Wie aan Cuba denkt, denkt aan sigaren. Wie kent het beeld niet van een oude Cubaanse vrouw met een dikke sigaar in haar mond? Volgens kenners komen de beste en lekkerste sigaren ter wereld uit Cuba.
Lees hier alles over de sigaar; van de geschiedenis tot leuke weetjes en de hotspots in Cuba op het gebied van sigaren
De tabaksvelden in Pinar del Rio
De beste tabak groeit tussen de groene heuvels van de provincie Pinar del Rio met als middelpunt het plaatsje Viñales. In het authentieke Cubaanse landschap staan overal boerderijen en tabaksschuren. Maar ook casas del tabaco, driehoekige droogkamers bedekt met palmbladeren, waar de tabaksbladeren in worden gedroogd.
In het nationale park Valle de Viñales rijzen uit de vlakke rode aarde de beroemde mogotes op: groen begroeide kalkbergen. Het is er mogelijk om een boottocht te maken over de rivier in de indrukwekkende grot Cueva del Indio.
Tip 1: Met een auto rij je in nog geen 3 uur van Havana over een mooie weg naar Pinar del Rio en de Valle de Viñales.
Tip 2: Een aanrader is de streek met de tabaksvelden te verkennen te paard. Je hobbelt op het typische Cubaanse transportmiddel over slingerpaadjes door de akkers. Bezoek ook de tabaksplantage van Alejandro Robaina, de enige tabaksboer in heel Cuba die zijn tabak voor zijn eigen sigarenmerk gebruikt. Dit in tegenstelling tot alle andere tabakstelers, die de tabak aan de staat verkopen.
Bezoek een fabriek met Cubaanse sigaren
In Cuba vind je vele sigarenfabrieken, waar je met eigen ogen de tabaqueros aan het werk kunt zien of zelf een sigaar kunt proberen te rollen. Bijvoorbeeld:
• De wereldberoemde tabaks - en sigarenfabriek Partagas achter het Capitolio in Havana dateert uit 1845 en is daarmee de oudste sigarenfabriek van Cuba.
• Tabaksfabriek Francicso Donatien is een kleurrijke fabriek in Pinar del Rio, waar je uitgebreid uitleg krijgt over het productieproces en je wordt voorgesteld aan de arbeiders.
De arbeiders zitten in lange rijen achter elkaar in houten werkbanken, die op lessenaars lijken. Vaak worden ze voorgelezen om de eentonigheid van het werk te vergeten. Daarnaast mogen ze tijdens het werk net zo veel sigaren roken als ze willen.
Per dag rollen ze gemiddeld zo'n 120 sigaren, waarvan ze er elk twee mee naar huis mag nemen. Je herkent de meest producerende meesterdraaier aan een bordje op zijn werkbank. Het duurt ongeveer negen maanden voordat iemand een goede sigarenmaker is.
Sigaren kopen in Cuba > tips
Koop geen sigaren op straat, want vaak laat de kwaliteit te wensen over. Koop ze bijvoorbeeld bij een tabaksplantage of in restaurantjes langs de weg. Daar zijn ze van goede kwaliteit en ze zijn een stuk goedkoper dan op het vliegveld. Let op! Bij het passeren van de douane op weg naar huis moet je vaak wel een certificaat van aankoop van je kistje sigaren laten zien.
De geschiedenis van de sigaar
Vroeger rolden Cubaanse indianen tabaksbladeren in een vorm, waarin het mogelijk was de tabak aan te steken en vervolgens op te roken. Deze voorloper van de sigaar werd een Cohiba genoemd, tegenwoordig een zeer duur merk en tevens het lievelingsmerk van Castro. Hij stopte echter in 1985 na een antirookcampagne van de Wereld Gezondheid Organisatie officieel met roken.
De eerste tabaksbladeren werden later door Columbus naar Europa geexporteerd. In de 17e eeuw werd het roken daar een ware rage, waardoor de sigaar vanaf die tijd van groot economisch belang is voor Cuba. Jaarlijks worden er dan ook zo'n 180 miljoen sigaren geproduceerd.
Van tabak tot sigaar
Tabaksplanten worden zes weken nadat ze in een speciaal bed zijn gezaaid, overgeplaatst naar het veld. Daar blijft de tabaksplant staan tot de juiste omvang bereikt is. Vervolgens worden na ongeveer drie maanden de grootste bladeren geplukt en op lange stokken in de buitenlucht te drogen gehangen.
Zeven weken later moeten de bladeren fermenteren in een dichte donkere ruimte. Dit is een soort gistingsproces, waarbij zetmeel en eiwitten worden afgebroken en het nicotinegehalte omlaag gebracht wordt. Daarnaast wordt de kleur gelijkmatiger en wordt de geur en het aroma ontwikkeld.
Nadien worden de tabaksbladeren geselecteerd op kleur, elasticiteit en dikte voordat ze in balen worden samengepakt voor de fabriek. Hier worden de sigaren gerold, nadat eerst de nerf van het blad is weggesneden. Daarna worden de sigaren voorzien van bandjes en per 25 verpakt in een houten kistje.
Meer Cuba tips, info en inspiratie
Bekijk voor tips en inspiratie de hoogtepunten van Cuba in onze Cuba top 10. Of lees alles over de hoofdstad Havana, het bruisende Santiago de Cuba of koloniaal Trinidad. Toch liever een strandvakantie? Lees dan tips en info over de badplaats Varadero. Geld besparen? Bekijk dan onze Cuba budgettips.